به گزارش شوراآنلاین و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی استان ها، مهندس مرتضی الویری رئیس شورای عالی استان ها در نطق پیش از دستور خود در بیست و نهمین اجلاس عمومی شورای عالی استان ها که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد با بیان اینکه به دلیل محدودیت های ناشی از ویروس همه گیر کرونا، آخرین اجلاس شورای عالی استان ها در سال ۱۳۹۸ به ناچار به صورت مجازی برگزار گفت: مروری بر اتفاقات سال ۱۳۹۸ نشان میدهد که همه ما توانستیم به رغم مشکلات بسیاری که از ابتدای سال برای هموطنانمان چه بر اثر سیل و چه زلزله ایجاد شد، همدل و همراه یکدیگر باشیم. همچنین اثرات ناشی از عهدشکنی امریکا در برجام و آثار اقتصادی و سیاسی که بر کشور عزیز ما و ملت فهیم ایران متحمل شد، آزمونی سخت در سال ۹۸ بود.
وی ادامه داد: تصمیم رؤسای قوای سه گانه مبنی بر افزایش قیمت بنزین و اتفاقاتی که پس از آن در شهرهای مختلف کشور رخ داد، همچنان بر زندگی عموم افراد جامعه سایه افکندهاست. ترور سردار بزرگ ایران، حاج قاسم سلیمانی، آخرین تلاش امریکا و همپیمانانش برای ضربه زدن به کشورمان نیست و نخواهد بود. هشیاری ملت بزرگ ایران در مراسم تشییع پیکر شهید سلیمانی و همرزمانش، نمونه کوچکی از ایستادگی ما در قبال این زورگوییها است. اگرچه هنوز کاممان از اشتباهی که رخ داد و منجر به سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی شد، تلخ است، درگیر بحرانی تازه شده ایم. بحرانی که حالا بسیاری از کشورهای دنیا را مبتلا کردهاست.
الویری با بیان اینکه این روزها شاهد فراگیری سریع ویروسی هستیم که سلامت مردم جهان را مورد تهدید قرار می دهد توضیح داد: کرونا یا کووید ۱۹، تا کنون در ۸۰ کشور گزارش شده و با توجه به گسترش روزافزون آن تمامی کشورهای جهان در حال آماده باش و مقابله با این ویروس هستند. نکته اصلی در این بحران، قابلیت انتقال سریع این ویروس در مقایسه با ویروس های قبلی و مشابه است. برای پیشگیری و مقابله با این ویروس مهمترین اقدامی که از سوی سازمان بهداشت جهانی پیشنهاد شده از بین بردن زنجیره های انتقال در سطح شهرها و کشورها است. سازمان بهداشت جهانی طی گزارش هایی از کشورها می خواهد تا شهروندان خود را برای رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی آموزش دهند و از گسترش ویروس جلوگیری کنند. جلوگیری از حضور در اماکن عمومی و پرجمعیت و رعایت اصول کامل بهداشتی در شهرهای مختلف باید مورد توجه قرار بگیرد. تعطیلی مدارس و دانشگاه ها، اماکن عمومی، تفریحی و ورزشی و پرهیز از برگزاری نشست ها، کنفرانس ها، همایش ها و جلسه های حضوری غیرضروری از مهمترین اقداماتی است که برای مقابله با همه گیری این ویروس انجام شده است. ما نیز به تأسی از این سیاست، اقدام به برگزاری مجازی اجلاسیه پایانی سال کردیم.
رئیس شورای عالی استان ها یکی از اصول مهم در مدیریت این بحران را تبعیت همه ما از راهنمایی های ملی و دستورالعمل هایی است که وزارت بهداشت و مسئولان مربوطه، صادر می کنند دانست و بیان کرد: از شما همکاران گرامی درخواست می کنم که در نشر این توصیه ها و اجرایی شدن آنها از سوی مردم کمک کنید.
وی اضافه کرد: در دوران کنونی با تغییر الگوی بیماریها و گسترش رفتارهای تهدیدکننده سلامت در کلانشهرها، ضعف در نظام یکپارچه خدمات رسان سلامت، عدم تناسب امکانات موجود با جمعیت و ناعادلانهبودن توزیع خدمات سلامت شهری موجب شده که ضرورت همکاری با شهرداری ها به عنوان یک نهاد اجتماعی، در بخش سلامت، بیش از پیش احساس شود. ارائه خدمات مناسب در حوزه سلامت به شهروندان، جز با مشارکت تمامی بخشها به ویژه مدیریت شهری امکانپذیر نیست. هدف اصلی از ارائه خدمات بهداشتی و درمانی، تأمین محیطی تمیز، سالم و عاری از خطراتی است که می تواند سلامت، ایمنی و رفاه شهروندان را به خطر بیاندازد. در این راستا برخی از شهرداری ها سرویس های سلامت شهری را راه اندازی نموده اند و علاوه بر برنامه ریزی های کلان، برای ارتقا و حفظ سلامت گروه های حساس، کودکان و سالمندان برنامه های ویژهای ارائه می دهند. نظارت بر بهداشت و ایمنی شهری یکی از مهمترین وظایفی است که بر عهده شوراهای اسلامی شهرها قرار داده شده است.
الویری با بیان اینکه همکاری شهرداری ها در حوزه سلامت نیز در ماده ۵۵ قانون شهرداری ها پیشبینی شده است توضیح داد: در این قانون به وظایفی مانند مراقبت در امور بهداشت ساکنان شهرها و تشریک مساعی با نهادهای حوزه سلامت برای جلوگیری از شیوع بیماری های واگیردار اشاره شده است.
رئیس شورای عالی استان ها از اعضای شورای عالی استان ها خواست تا در اطلاع رسانی و ارتقاء آگاهی شهروندان برای مقابله با این ویروس و رعایت اصول مراقبتی و بهداشتی را در اولویت های کاری خود قرار دهند، گفت: اگرچه تاکنون تلاش های بسیاری از سوی سازمان های بین المللی و ملی و محلی برای مقابله با چالش های جدید انجام شده، اما هنوز نیاز به آزمایش انعطاف پذیری و تاب آوری سیستم های شهری در برابر حوادث انسانی و طبیعی وجود دارد. حوادثی مانند شیوع بیماری کرونا، نیاز به مقابله سیستم های شهری با شوک های غیرمنتظره را برجسته تر می کند. متاسفانه هنوز درک علمی و دقیقی از فرآیندها و عوامل موثر بر آسیب پذیری شهرهای ما در مقابل اینگونه حوادث وجود ندارد.
وی با بیان اینکه در مواجهه با ویروس کرونا زیرساخت های سلامت شهری، چه آن بخش که در اختیار شهرداری است و چه سایر زیرساخت های بهداشتی و سلامت شهری، نقشی کلیدی در ارتقای تاب آوری دارند از اعضای شورای عالی استان ها و مسئولان محترم بخش های دولتی، عمومی و خصوصی در خواست کرد زیرساخت ها و امکانات خود در راستای کنترل و نابودی این ویروس را بسیج کنند.
الویری همچنین از تلاش ها، پیگیری ها و دلسوزی تمامی پزشکان، پرستاران و کادر درمانی کشور قدردانی و تشکر کرد و توضیح داد: همراهی دلسوزانه این بزرگواران مرهم بزرگی برای درمان و مقابله با این بیماری است. در کنار تیم سلامت و درمان، ما بزرگوارانی را در سطح کشور داریم که با همکاری مدیریت شهری، اقدام به نظافت، پاکسازی و ضدعفونی کردن معابر، اماکن و وسایل حملونقل عمومی می کنند. تلاش و همکاری نیروهای خدوم ما در حوزه خدمات شهری، قابل ستایش و تقدیر است. ضمن عرض خداقوت به این بزرگواران، برای تمامی آنها آرزوی سلامت و در امان ماندن از بیماری ها را دارم.
رئیس شورای عالی استان ها، شیوع ویروس کرونا را آزمونی برای سنجش هوشمندسازی و بهره گیری از روش های ارتباطی نوین جهانی دانست و تصریح کرد: همانطور که مطلع هستید بسیاری از سازمان ها و نهادهای عمومی و خصوصی، جلسات خود را در بسترهای مجازی برگزار کردند. بسیاری از مدارس با استفاده از پلتفرم های آموزشی آنلاین، امکان بهره مندی دانش آموزان از آموزش را ایجاد نمودند. هوشمندسازی یکی از مهمترین ضرورت ها برای مواجهه با پیچیدگی های دنیای امروز است. انتظار می رود که دولت زیرساخت های بهره مندی تمامی شهروندان در هر گوشه ایران را از بسترهای اینترنتی فراهم کند. امیدوارم صداوسیما با امکانات و بستر ملی و عمومی که در اختیار دارد، نقش فعال تری را در این زمینه ایفا کند. امکانات صداوسیما برای همه ایرانیان است و باید برای ارتقای آگاهی های شهروندان در زمینه های مختلف به خصوص درباره بیماری کرونا و روش های مقابله با آن، به کار گرفته شود. صداوسیما می تواند فرصتی بی نظیر برای توزیع امکانات عادلانه آموزشی در سراسر کشور ایجاد کند که تاکنون از این فرصت استفاده حداکثری صورت نگرفته است.
وی همچنین از اقدام هوشمندانه رهبری عالیقدر نظام برای موافقت با طرح و تصویب بودجه سال ۹۹ در کمیسیون تلفیق، تشکر و قدردانی کرد و افزود: همانطور که می دانیم مطابق با اصل ۸۵ قانون اساسی سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به غیر نیست. اما در برخی موارد ضروری با رعایت اصل ۷۲ قانون اساسی، مجلس می تواند بررسی اموری را به صورت آزمایشی به کمیسیون های مربوطه تفویض کند.
الویری اضافه کرد: بودجه به دلیل آنکه قراردادی بین حکومت و مردم درباره چگونگی تأمین مالی و تخصیص منابع مالی برای اداره کشور است، مهمترین سند مالی حاکمیت در افق زمانی یکساله محسوب می شود و آثار مهمی بر شاخص های کلان اقتصادی – اجتماعی دارد. کاهش وابستگی بودجه به نفت و توجه ویژه به کاهش بی عدالتی در کشور به همراه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی باید مبنای بودجه در سال ۹۹ قرار بگیرد. امیدوارم که در کمیسیون تلفیق و همینطور در بررسی های شورای نگهبان این موارد مورد توجه قرار بگیرد و حقوق ملت تضییع نشود.