اجتماعی و فرهنگی

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران: شهر تهران از منظر کالبدی دچار از هم‌گسیختگی و افسارگسیختگی است/گفتگو کلید زیباسازی شهر است

عبدالرضا گلپایگانی معاون شهرسازی و معماری شهر تهران معتقد است باید بین کسانی که در اجرای نما در تهران نقش دارند از مدیران شهری تا  اجراکنندگان نما و مردم گفتگو و مفاهمه ایجاد کرد

به گزارش شوراآنلاین و به نقل از روابط عمومی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران؛ عبدالرضا گلپایگانی در آیین افتتاح دومین نمایشگاه و همایش نما گفت: موضوع نمای ساختمان و اهمیت آن در شهر بر کسی پوشیده نیست و همه شهروندان و مدیران شهری و قوانین و مقررات به این موضوع با اهمیت، توجه ویژه دارند.

وی افزود: مراکز زیادی برای این امر در کشور شکل‌گرفته است، حتی شورای عالی شهرسازی و معماری با این هدف تشکیل‌شده است و این‌ها نشان می‌دهد که این امر زیبا، اهمیت دارد. مسئله نما از این‌جهت مهم است که مرز بین درون و بیرون است، مرز بین خانه و شهر و زندگی خصوصی و زندگی مردم در شهر است.

معاون شهرسازی و معماری شهر تهران ادامه داد: نما، نمایشگاه معماری و توانمندی سازنده است، جایی است که جلوه سازنده و مصالح خوب اتفاق می‌افتد و مکان ظهور این جلوه به خیابان کشیده شده است. در سابق این جلوه‌گاه به خانه و حیاط مرکزی برده می‌شد. اما بعد از شهری شدن محل جلوه قدرت سازنده به خیابان کشیده شده است.

او بابیان این‌که زیبایی بصری از تناسبات و بافت و رنگ و ترکیب‌بندی صحبت می‌کند گفت: در نما باید به ریشه و باوری که در مورد فضایی که قرار است در آن معماری کنیم توجه کنیم.

او به آشفتگی نما در شهرهای ما اشاره کرد و گفت: شهر تهران از منظر کالبدی دچار از هم‌گسیختگی و افسارگسیختگی است. و این آشفتگی دلایل زیادی دارد و آسیب‌شناسی آن نیاز به زمان دارد.

گلپایگانی گفت: واقعیت این است که شهر و خانه‌های ما را، بناها و کارگران می‌سازند، خانه‌های ما را صاحبان املاک می‌سازند که تخصصی در زیبایی‌شناسی بنا ندارند، به سنگ‌ها در نماها نگاه کنید. در دهه‌ای سنگ تراورتن مد شد که مناسب اقلیم و آب‌وهوای تهران نبود و کیفیت لازم را نداشت. اما چون مالکان می‌خواستند اجرا می‌شد. یا وقتی نمایی ساخته می‌شود به شست و شوی آن توجه نمی‌شود.

گلپایگانی بر گفت‌وگو بین عناصر تأثیرگذار در اجرای نما تأکید کرد و گفت: در بین ما گفت‌وگویی و گشایشی اتفاق نمی‌افتد، کلید این است که باید باهم گفت‌وگو کنیم، من امروز به‌عنوان متولی تصمیم‌گیری در مدیریت شهری باید با آن مالک که درخواست‌های عجیب‌وغریب دارد گفت‌وگو کنم.

منِ مهندس معمار باید با مدیر شهر گفت‌وگو کنم اگر گفت‌وگوی بین ما برقرار شود، مفاهمه ایجاد می‌شود گفتگوهای ما باید طولانی هم باشد.

او با اشاره به نمایشگاه و همایش نما افزود: ما گفتگویی در شهر بین مصالح طراحان و مدیران شهری و بخشی از مردم ایجاد کردیم و رویکردها را به میان مردم بردیم تا در شهر تهران و برخی کلان‌شهرها حساسیت‌های روشنفکران و تحصیل‌کرده‌ها به میان مردم برده شود تا با گفت‌وگو به هم نزدیک شویم.

در پایان مراسم افتتاحیه دومین نمایشگاه و همایش نما، با حضور عزتی رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران و معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران از طرح کمپین نما؛ هویت شهر ما، که قبلاً توسط پیروز حناچی(شهردار تهران) در تهران رونمایی شده بود برای اجرای کشوری این کمپین در سال ۱۴۰۰ رونمایی شد.

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران:
سازندگان برای اجرای نما سرگردان هستند
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران معتقد است که تعدد مراکز نظارتی باعث شده است که اجراکنندگان نمای ساختمان‌ها برای کسب مجوز دچار سرگردانی شوند.

محمد عزتی رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران و معاون شهرسازی و معماری شهرداری تبریز در دومین نمایشگاه و همایش نما گفت: درگذشته آن‌قدر نما بی‌اهمیت بود که وقتی کسی خانه‌ای می‌ساخت در صدور مجوز پایان کار از او تعهد می‌گرفتند که نما را اجرا کند؛ او به قوانین و ضوابط اجرای نما در کشور اشاره کرد و گفت: با این ‌همه قانون و ضابطه مشکل کجاست؟ الآن رشد شهری فروکش کرده است و دیگر جمعیتی نیست که به شهرها بیایند پس چرا همچنان در نما مشکل وجود دارد به نظر من یکی از مشکلات این است که نهادهای متعددی نما را کنترل می‌کنند که باعث سرگردانی مجریان نما می‌شود. سازندگان یکی از مشکلات را دستوری بودن نما می‌دانند. او بر تغییر سیستم آموزشی در معماری تأکید کرد و گفت: امروز با مدرک‌گرایی مواجه هستیم. تنوع مصالح زیاد شده است و اغتشاش هم زیاد شده است. یعنی باید روش آموزش را اصلاح کنیم.

عزتی افزود: نمای ساختمان به‌اندازه خود معماری اهمیت دارد. نمای درونی مال خود شهروند است. اما نمای بیرونی حقوق عمومی است نماسازی باید یک تخصص شود چون مفاهیم آن پیچیده است.
او با انتقاد از این‌که در تمام قوانینی که تصویب می‌شود، سعی می‌کنیم حاکمیت را حفظ کنیم این را باید اصلاح کنیم. گفت: باید مردم را همراه کنیم و به سازنده‌ها آموزش بدهیم و درعین‌حال طرح‌هایی تهیه کنیم که همسو با مدیریت شهری باشد.

مهدی صالحی مدیرکل معماری ساختمان شهرداری تهران:
تهیه سند پشتیبان سیما و منظر شهری برای خیابان ولی‌عصر(عج)
در ادامه این مراسم مهدی صالحی مدیرکل معماری ساختمان شهرداری تهران گفت: ما به سمت کیفیت پذیری می‌رویم؛ بیست سال پیش همه به دنبال کمیت بودیم و کیفیت فدای کمیت شده بود، اما امروز کیفیت برای بهره‌برداران، طراحان، سازندگان و تولیدکنندگان مصالح اهمیت یافته است و این به‌نوعی مطالبه مجموعه وسیع صنعت ساخت‌وساز از مدیریت و متخصصین شده است که ابزار و اسناد پشتیبان کار را برایشان فراهم کنند.

او افزود: با تأکید مقام معظم رهبری در سال ۹۲ بر معماری اسلامی، در آغاز دور چهارم شورای اسلامی شهر تهران، به شکلی جدی کیفیت در فضاهای شهری مطالبه شد و مدیریت شهری هم این موضوع را دنبال کرد و تبلور این اقدامات در این دوره از مدیریت شهری بود که استقرار کمیته‌های نما و الزامات و مقررات و تهیه اسناد پشتیبان را تصویب کرد.

صالحی ادامه داد: در این عرصه تهیه اسناد و الزامات در دستور کار قرارگرفته است و مجلدات آن ‌هم در نمایشگاه عرضه‌ شده است. یکی از کارهای جدی که برای خود مجموعه هم جذاب بود کمپین نما؛ هویت شهر ما بود. ما در این برنامه پیش مردم و طراحان رفتیم و با آن‌ها صحبت کردیم و معدود پروژه‌هایی که کیفیت گریز بودند را آموزش دادیم و در واقع توانستیم مخاطبان را شناسایی کنیم و استقبال از این آموزش‌ها بیشتر از پیش‌بینی‌ها بود و این نشان می‌دهد که ما مخاطبان را خوب شناسایی کردیم.

او با اشاره به تدوین و تهیه سند پشتیبان سیما و منظر شهری برای خیابان ولی‌عصر(عج)گفت: امیدوارم این سند به تصویب کمیسیون ماده ۵ برسد که در این صورت سند توسعه برای این خیابان خواهیم داشت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا