سازمان مدیریت بحران شهرداری از ادعا تا کارآمدی/ شرایط ژئوفیزیکی تهران امکان مدیریت پس از وقوع زلزله را نمیدهد
بنا بر اعتراف رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، در صورت وقوع یک زلزله سهمگین در تهران بنا به شرایط ژئوفیزیکی پایتخت، عملاً امکان توزیع چادر، کانکس، ساخت اردوگاه و … برای زلزلهزدگان تهرانی وجود نخواهد داشت.
به گزارش شوراآنلاین، تهران جزء ۵ کلانشهر بزرگ دنیاست که در معرض تهدید زلزله قرار دارد و متأسفانه رشد سریع و نامتوازن آن به ویژه در نیم قرن گذشته عامل بروز بسیاری از مشکلات مدیریت شهری در شرایط کنونی است.
دشت تهران بر اساس مطالعات زمینشناسی در حلقه گسلهای فعال قرار گرفته که عمده آنها عبارتند از گسل مشاء با طول حدود ۲۰۰ کیلومتر، گسل شمال تهران ۹۰ کیلومتر و گسلهای جنوب و شمال ری که حدود ۲۰ کیلومتر طول دارند؛ البته علاوه بر زلزله در تهران امکان وقوع سیل و طوفان نیز وجود دارد.
۴۱ سال از دوره زمانی زلزله ۷ ریشتری تهران گذشته است
بنا به گفته اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، امکان وقوع زلزله ۷ ریشتری و بیشتر در دورههای زمانی ۱۵۰ ساله در تهران وجود دارد که از این بازه زمانی ۴۱ سال گذشته و هر لحظه وقوع یک زلزله سهمگین و بحرانساز در تهران پیشبینی میشود.
بنابر اذعان رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در صورت بروز چنین حادثهای حداقل ۲ میلیون نفر تحت تأثیر مستقیم و ۸ میلیون نفر نیز تحت تأثیر غیرمستقیم چنین حادثهای قرار میگیرند. بروز چنین وضعیتی چند سؤال بزرگ برای مدیریت این شرایط ایجاد میکند که اولاً قرار است چگونه ۱۰ میلیون پایتختنشین زلزلهزده اسکان داده شوند؟ ثانیاً تأمین امنیت و تأمین امکانات اولیه زندگی زلزلهزدگان به چه شکلی خواهد بود؟ و دهها سؤال دیگر که پاسخ به آنان با مدیریت کنونی بحران در تهران عملاً انتظاری بیهوده است. این درحالی است که بنابر اعتراف رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، در صورت وقوع یک زلزله سهمگین در پایتخت بنا به شرایط ژئوفیزیکی تهران عملاً امکان توزیع چادر، کانکس، ساخت اردوگاه و … برای زلزلهزدگان تهرانی کارآمد نخواهد بود.
تهران برای شرایط زلزله تنها ۲۰ درصد آمادگی دارد
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در اظهارنظر دیگری در خصوص آمادگی تهران برای مقابله با بحران میگوید که اقدامات بسیار زیادی برای افزایش آمادگی شهر تهران برای زلزله انجام شده و در حال انجام است اما با تمام همراهیها بعید میدانم که تهران بیش از ۲۰ درصد آمادگی برای وقوع زلزله را داشته باشد.
در این میان، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران بر اساس ساختار اداری خود وظایفی بر دوش دارد که نگاهی به عملکرد این سازمان در سالهای اخیر نشان میدهد شاید به جز تجهیز ۲۶ بوستان به مخازن آب آشامیدنی، آمادگی ۹ بوستان بزرگ برای اسکان موقت ۱۰ هزار نفر، اجباری کردن وال پست (دیواربند) در ساختمانسازیها، دیگر هیچ کار مهم دیگری برای مدیریت کردن بهینه در صورت وقوع زلزله در تهران انجام نداده و این سازمان کارآمدی چندانی در مدیریت بحران در زمان بروز احتمالی زلزله را ندارد.
سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر بحران شهرداری تهران نمیتواند از امکانات خود استفاده کند
در این میان یکی از مهمترین موارد ناکارآمدی این سازمان در بازپسگیری سولههای مدیریت بحران از سازمانی در مجموعه خود شهرداری تهران یعنی سازمان ورزش شهرداری است.
مجید فراهانی عضو شورای اسلامی شهر تهران دراینباره میگوید تعداد ۵۶ پایگاه پشتیبانی و مدیریت بحران در اختیار سازمان ورزش شهرداری تهران قرار دارد و این سازمان به رغم تکلیف کارگروه در اسفند ماه ۱۳۹۶، برای تهیه و ارائه برنامه واگذاری پایگاهها در سه بازه زمانی ۶ ماهه، در جلسه شورای معاونین شهرداری از اجرای این تکلیف و ارائه برنامه زمانی تخلیه و واگذاری پایگاههای پشتیبانی و مدیریت بحران خودداری کرده است.
وی همچنین افزود: شورای اسلامی شهر تهران با درک درست این انتظار شهروندان و تصویب مصوبه «الزام شهرداری تهران به در اختیار قرار دادن پایگاههای پشتیبانی مدیریت بحران مناطق ۲۲ گانه به سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران» گام مهمی در مسیر صیانت از حق حیات شهروندان و تابآوری زندگی ساکنان تهران برداشت اما متأسفانه علیرغم گذشت بیش از چهار سال از تاریخ تصویب این مصوبه، ما شاهد بیتوجهی به اجرای آن هستیم.
باوجودیکه در مدیریت بحران پایتخت تنها مجموعه مدیریت شهری دخیل نیست ولی شهرداری تهران در حال حاضر امکان بهرهبرداری از امکاناتی را هم که بنا بر ظرفیت موجودش در اختیار دارد را نیز ندارد و در گیرودار بوروکراسی و رودربایستیهای سازمانی خود مانده است و مشخص نیست این ظرفیت بالقوه که تنها بخشی از نیاز شهر را در شرایط بحرانی برآورده میکند چه زمانی به بالفعل تبدیل خواهد شد.
منبع:خبرگزاری آنا