اجتماعی و فرهنگیصفحه اصلی

صفر تا ١٠٠ حادثه فرونشست زمین در چیذر

نوار زردرنگ برای اعلام خطر دور محوطه کشیده شده و کمی آن طرف‌تر، ترک‌های عمیقی روی آسفالت‌ها دیده می‌شود. این ترک‌ها با گذر زمان عمیق‌تر و بیشتر می‌شد. ساعت ۱۰ صبح امروز، تجهیزات نیروهای عمرانی تا جایی که امکان داشت آسفالت زمینی که فروریخته بود را کندند.
به گزارش شوراآنلاین، ترکیدگی لوله آب برای دومین بار در سال جاری، باعث فروریزش در تهران شد. روز جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳، معبر کناری امامزاده اسماعیل در کوچه کلهر، دچار فروریزش عمیقی شد. به دنبال این فروریزش، ۲ ساختمان از دیروز تخلیه شدند و همچنان عملیات اجرایی و ایمن‌سازی محدوده گودال ادامه دارد.جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش‌نشانی روز گذشته در جریان عملیات ایمن‌سازی گفت که به دلیل اینکه آب در جریان کار بود، روند انجام اقدامات سخت‌تر شده بود و در این راستا ماموران اداره آب، لوله‌های آب را بستند.همچنین بعد از انجام اقدامات اولیه، صبح امروز با حضور داوود گودرزی معاون خدمات شهری شهرداری تهران ادامه روند انجام اقدامات پیگیری شد.
طبق مشاهدات خبرنگار فارس، دیوار به دیوار امامزاده اسماعیل، ساختمان سرانه خدماتی امامزاده، در حال ساخت بود. این حادثه باعث شد تا بخشی از دیوار مجاور امامزاده دچار شکاف و شکستگی‌های عمیقی شود؛ از سویی دیگر به دلیل فشاری که از سمت آب و خاک به زمین وارد شد، در فاصله چند سانتی متری گودال اصلی، زمین دوباره فروریخته بود. این موضوع، دیوار ابتدایی ساختمان را کج کرد و بار اصلی فشار را به دوش کشید.
همچنین خاک‌های زیر زمین به سمت سطح زیرین دیوار حرکت کرده و به لایه‌های پایینی دیوار نفوذ کرده است. به گفته اهالی محله، تیرآهن‌های قد علم کرده، باعث شدند تا دیوار به صورت کامل تخریب نشود. همچنین خالی شدن گوشه‌های دیوار باعث شده بود تا میان دیوار امامزاده تا آجرهای کناری، فاصله ایجاد شود و امکان لغزش را افزایش بدهد.یک طرف کوچه در قرق گرد و خاک و تجهیزات بود و در مجاورت آن کارگران مشغول برگرداندن برق به خانه‌ها بودند.
نوار زرد رنگ برای اعلان خطر به دور محوطه کشیده شده بود اما کمی آن طرف‌تر، ترک‌های عمیقی بر روی آسفالت‌ها دیده می‌شود. این ترک‌ها با گذر زمان عمیق‌تر و بیشتر می‌شدند. ساعت ۱۰ صبح امروز، تجهیزات نیروهای عمرانی تا جایی که امکان داشت آسفالت زمینی که فروریخته بود را کندند.در ارتباط با سلامتی جان شهروندان، نیروهای حفاظت شهرداری منطقه ۱ در محل حادثه حضور یافتند و به هیچ شهروندی اجازه تردد ندادند و کوچه کلهر از دو طرف بسته شد. ساکنین در حال حاضر برای برداشتن وسایلشان نفر به نفر وارد ساختمان می‌شوند و دوباره بر می‌گردند.یکی از ساکنین این محله که به دلیل این حادثه خانه‌اش را تخلیه کرده، به خبرنگار فارس می‌گوید که « ما دیشب مهمان بودیم و وقتی خبر این حادثه به گوشمان رسید، همانجا ماندیم. متاسفانه در شرایط بدی هستیم و نمی‌دانیم که چند روز باید دور از خانه بمانیم.»از طرف دیگر یکی از کارکنان امامزاده اسماعیل به خبرنگار فارس می‌گوید که «ما در حال کار کردن بودیم که لوله ترکید و آب جاری شد. عمق این فرونشست حدودا ۸ تا ۱۰ متر است و وقتی زمین فروریخت صدای ترسناکی داشت.»گفتنی است نیروهای شرکت گاز، آب و برق تهران در محل حادثه حضور داشتند و نیروهای شرکت گاز اعلام کردند که نشتی از سوی لوله‌های گاز وجود ندارد.
در ادامه هادی حق‌بین، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران ضمن حضور در محله حادثه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس گفت: گمانه‌زنی‌های زیادی از دیشب شنیده می‌شود همانند غیرمجاز بودن انشعاب لوله آب اما نکته‌ای که وجود دارد این است که در محدود فرونشست، تراز آب‌های سطحی منطقه بالا است. به هرجهت کار در حال بررسی است.معاون شهردار تهران با بیان اینکه همکاران آبفا از آبی که نشت می‌کند، نمونه‌برداری کردند و منتظر تحلیل نهایی موضوع هستیم، بیان کرد: امکانات اولیه تا صبح انجام شده و قرار است که به همراه تاسیسات، آبفا و شرکت گاز اقدامات نهایی را انجام شود تا به مرحله آسفالت‌ریزی برسیم.حق‌بین با اشاره به خرابی دیوار کناری امامزاده اسماعیل، توضیح داد: دیوار پشتی به طول کامل تخریب نمی‌شود و تصمیمی که دیشب گرفته شد، بنا شد که از این دیوار برای پر کردن معبر استفاده کنیم. ایستایی سازه نگهبان در حال حاضر مشکلی ندارد.‌
وی با بیان اینکه در حال پیگیری هستیم تا گزارشی از داخل گود هم بگیریم، گفت: از زمان ابتدایی شروع این حادثه، نسبت به پایش ساختمان اقدام کردیم و حدود سه ساعت ساختمان‌ها پایش شدند و در زمان پیک نشتی آب، خوشبختانه مشکلی برای ساختمان پیش نیامده بود و ساختمان در حال حاضر ایمن هستند و ساکنین می‌توانند به خانه‌هایشان برگردند.آغاز بتن ریزی و ادامه عملیات تا چند روز آیندهبعد از اتمام کندن آسفالت‌ها، حوالی ساعت ۱۲ ظهر امروز دور دوم عملیات آغاز شد. چندین کامیون به همراه قلوه‌ سنگ‌های بزرگ وارد محل حادثه شدند و سنگ‌ها را به داخل چاله ریختند. بعد از اجرای این اقدام، عملیات بتن‌ریزی آغاز شد و چندین ساعت نیروها مشغول بتن‎‌ریزی و آب‌پاشی بودند.به گفته برخی مسوولین روند انجام عملیات تا چند روزی ادامه دارد‌.در این میان مهدی صباغ، شهردار منطقه ۱ درمورد اقداماتی که از روز گذشته تا به امروز انجام شده به خبرنگار فارس گفت: اتفاقی که از دیروز ظهر رخ داد، آب رفتگی و خاک شستگی در حاشیه پروژه تامین سرانه خدماتی امامزاده اسماعیل بود. همکاران بعد از گزارش این حادثه در محل مستقر شدند. با توجه به اینکه سطح اصلی امامزاده در ۸ متر پایین‌تر از سطح از خیابان واقع شده، خطر را برای امامزاده و شهروندان افزایش می‌داد. شهردار منطقه ۱ ادامه داد: حجم آبی که در انتهای پایینی و زیر پروژه بود باعث خاک شستگی شد. منشا آب تا ساعت ۱۰ شب مشخص نبود و تقریبا سطح زیر آسفالت از خاک خالی شده بود. مدتی بعد مشخص شد که لوله ها بسته شده و آبی که داخل لوله ها بود باعث نشتی آب شده بود. وقتی آسفالت را برداشتند لوله‌های اصلی آبفا مشخص شدند.
صباغ با بیان اینکه انشعابی که برای یکی از املاک رو به روی امامزاده اخذ شده بود، علت اصلی نشت آب و تخریب عمده زیر سطح خیابان بود، اظهار کرد: بعد از ترمیم آن لوله، حجم ورودی آب و خاک به پروژه صفر شد. از همان ساعت موضوع پایدارسازی گود و دیواره در دستور کار قرار گرفت. ضمن اینکه با تهمیدات پیمانکار پروژه، دیوار بین خیابان و امامزاده آسیبی ندید چرا که ۱۶ شمع در ارتفاع منفی ۱۶ از سطح خیابان کار شده بود.وی افزود: روی این شمع‌ها بحث سازه نگهبان نصب شده بود که عملکرد مطلوبی داشت و فقط مقداری خاک شستگی از زیر دیواره‌ها به سمت پروژه حرکت کرده بود. از ساعت ۱۲ شب تا ۶ صبح، پایدار سازی سطح زیرین و مسدود سازی مسیر ورود آب و خاک به پروژه انجام شد. شب گذشته دو بونکر سیمان به حجم ۱۴ متر مکعب بتن ریزی برای زیرسازی کار انجام دادیم.شهردار منطقه ۱ بیان کرد: امروز صبح حجم بالایی از سنگ قلوه که برای زهکشی و انتقال آب مفید است، را در محل تخلیه کردیم تا همزمان با بتن‌ریزی، بتوانیم سطح ایمن و استاندارد را در معبر عمومی داشته باشیم. دیشب همکاران سازمان مشاور شهرداری تهران که مسوول رصد و رسیدگی خیزش هستند، تجهیرات را به ایجاد آوردند و دو ساختمان را بررسی کردند. خوشبختانه هیچگونه خیزشی در ساختمان ها گزارش نشد و میزان فرورفتگی که در گود داشتیم نزدیک به املاک نبود.
صباغ عنوان کرد: برق چند بلوک در حال نصب است و همچنین آب همه واحدها نصب شده به جز یک بلوک که دلیل اصلی نشت آب بوده است و بعد از اتمام پایدارسازی گود، انشعاب ترمیم شود. بعد از این اقدامات ساکنین می‌توانند به خانه‌هایشان برگردند. همچنین مجبور شدیم یک تیر برق را جا به جایی کنیم که با نصب این تیر، برق شبکه نیز کامل می‌شود. وی با بیان اینکه اگر سازه نگهبان وجود نداشت امکان ریزش کل خیابان و حرکت آب و خاک به سمت امامزاده وجود داشت، توضیح داد: از قطر لوله اصلی که اینجا رد شده، قطر لوله یک خیابان ۱۰ متری نیست یعنی لوله اصلی انتقال آب است. معمولا از لوله های اصلی انشعاب برای ساختمان نمیگیرند و قطر لوله‌ها باریک‌تر محدودتر است اما اینکه آیا انشعاب لوله غیرمجاز است یا خیر را باید دوستان آبفا پاسخ بدهند.به گفته کارشناسان فعالیت‌های مهندسی و عمرانی مانند تونل‌سازی‌ها و…می‌تواند آسیب‌هایی به لایه های زیرین وارد کند. ساخت و سازهای گسترده و افزایش ساختمان‌ها و زیرساخت‌ها باعث کاهش نفوذپذیری زمین و فرونشست می‌شود که باید موارد فوق با رعایت اصول پدافند غیرعامل عملیاتی شوند.مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران در این زمینه می‌گوید که قرار بود کل خیابان‌های تهران اسکن شود تا بدانیم زیر زمین چه خبر است و زودتر به داد نقاطی که وضعیت بدی دارند، برسیم.
منبع:فارس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا