نوسازی بافت های فرسوده شهری یکی از مسائل اساسی در حوزه شهرسازی است
به گزارش شوراآنلاین، بافت فرسوده شهری که تحت تاثیر مدرنیزاسیون شتابزده ، جمعیت غیر بومی بلاتکلیف و ناهماهنگ با زندگی شهری را جایگزین جمعیت بومی شمرده و علاوه بر ایجاد محیط فیزیکی نا خوشایند ، فضای اجتماعی ناپایداری نیز به وجود آورده است. فضایی که مستعد وقوع ناهنجاری های اجتماعی است ، که ابتدا ساکنین محدوده و سپس سایر مناطق شهر در معرض خطر آن قرار دارند . به همین دلیل و دلایل متعدد دیگر ، نوسازی بافت های فرسوده شهری یکی از مسائل اساسی در حوزه شهرسازی است. در این راستا با توجه به اینکه محلهها نقطه عطف شهرها و هسته اولیه شکلگیری و توسعه آنها در دوران گذشته و حال هستند ، شهرداری منطقه با تکیه بر رویکرد محله محوری اقدامات متعددی برای بهبود وضعیت اقتصادی ، اجتماعی و شرایط محیطی ساکنان محدوده ها و محله های هدف انجام می دهد.
شهرداری منطقه ۱۳ تهران به وسعت هزار و دویست و هشتاد و شش هکتار ، در بخش شرقی پایتخت است و حدود۷/۵ درصد از کل منطقه را بافت فرسوده تشکیل داده است.
با همکاری دفاتر خدمات نوسازی محلات ، در گام اول برداشت میدانی و نوسازی مردمی با الگوی تجمیع یکی از اقداماتی است که با تشکیل بانک اطلاعاتی پروژه ها و شناسایی و تعریف پروژه های تجمیع صورت گرفته است و در مرحله بعد تعریف پروژه های محلی از جمله طراحی پاتوق های محلی و همچنین رنگ آمیزی دیواره های معابر و بهبود کیفیت محیطی انجام شده است. در گام سوم ارتقا کیفیت ساخت و ساز با تشکیل بانک اطلاعات سرمایه گذاران و سازندگان منطقه-ای جهت تائید صلاحیت فنی –اجرایی آن-ها و غربال-گری ، تدوین تفاهم نامه با سازندگان به منظور متعد کردن آنها به بیمه نامه کیفیت ساخت و برگزاری کارگاه آموزشی « معماری به زبان ساده » برای بیش از ۱۰۰ نفر از مالکین و سازندگان با حضور معاونت شهرسازی منطقه از دیگر اقدامات انجام شده است. در گام چهارم در حوزه فرهنگی و اجتماعی با چاپ بنر های فراخوان جذب سرمایه گذار و اطلاع رسانی کارگاه آموزشی فرهنگ آپارتمان نشینی اطلاع رسانی و با اجرای مسابقات با رویکرد نوسازی ، ایستگاه های اطلاع رسانی سیار و هدف گذاری شده ، تبلیغات عمومی و اطلاع رسانی چهره به چهره به پلاک ها اطلاع رسانی عمیق همراه با ارتباط گیری و اعتماد سازی انجام شد.
همچنین با هماهنگی سازمان نوسازی و بودجه پروژه هایی با طراحی و تجهیز فضای شهری و پاتوق محلات ، جا به جایی تیر های چراغ برق ، بهسازی معابر و تقاطع های منتخب ، احداث و تجهیز کلانتری مصوب شده و در دستور کار قرار گرفته است.
چالش های بافت فرسوده محلات این منطقه رواج سکونت نشینی و مجرد نشینی ، ناامنی در محور های فرعی و در ساعات پایانی روز ، نفوذ ناپذیری معابر ، کمبود سطح و سرانه خدمات شهری ، معضلات ترافیکی پیرامون بازارچه شهرستانی ، پیاده روهای نیازمند ساماندهی و بهداشت و موارد زیست محیطی از جمله چالش های بافت فرسوده در این منطقه است که با شروع برنامه ریزی و اجرا برای مردم به سمت برنامه ریزی و اجرا توسط مردم در قالب کارگاه توانمند سازی و «شناخت ، تحلیل ، تصمیم و اجرا» با کمک خود ساکنین ، ارتقای کیفیت محیطی ، پیشبرد همزمان برنامه های فرهنگی و کالبدی به منظور ارتقای بهداشت ، افزایش نفوذپذیری در بافت از طریق رفع موانع نفوذ پذیری ، ساماندهی پیاده رو و تعریف و پیگیری پروژه ها ، تجمیع و ساماندهی و بهسازی مشارکتی ، همچنین طرح های فوریتی و فرهنگ سازی در تلاش هستیم این چالش ها و کمبود ها را به حداقل برسانیم.