نوبت به یارانه تولید هم رسید
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین یارانه نقدی دی ماه، اولین یارانه سال پنجم اجرای قانون هدفمندی یارانه هاست که آغاز آن از آذرماه سال ۱۳۸۹ کلید خورده است. در حالی که قانون هدفمندی تاکید داشت ۵۰ درصد منابع ناشی از اصلاح قیمت حامل های انرژی به صورت نقدی و غیر نقدی بین خانوارها توزیع شود، ۲۰ درصد برای هزینه های دولت و ۳۰ درصد هم به تولید اختصاص یابد، علی رغم گذشت چهار سال از اجرای قانون تا کنون هیچ سهمی به تولید اختصاص نیافت و تمامی درآمدها و سهم سایر بخش ها به پرداخت نقدی تعلق گرفت. حتی در فاز دوم هدفمندی یارانه ها هم چنین اتفاقی نیفتاد تا اینکه اخیرا نوبخت- رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی- از پرداخت یارانه تولید خبر داد.
به گفنه وی تاکنون از رقم ۵۷۲۷ میلیارد تومانی مصوب برای تولید حدود ۵۰۰ میلیارد تومان برای صنعت، ۳۰۰ میلیارد تومان برای کشاورزی و ۱۷۵ میلیارد تومان برای حمل ونقل پرداخت شده است.
نوبخت این را هم توضیح داد که در پی جلساتی که با مدیران عامل بانک ها داشته، سازوکاری را تعریف کردهاند که بر مبنای معرفی بنگاههای شایسته دریافت تسهیلات از سوی وزارت صنعت و تجارت، همزمان سازمان مدیریت و برنامه ریزی ضمانت کند تا مابهالتفاوت سود آن ها را بپردازد.
همچنین در کنار یارانه تولید که پرداخت آن حتی با گذشت حدود ۹ ماه از اجرای فاز دوم شروع شده، بخش بهداشت و درمان هم در طول این سالها برای اولین بار یارانهای بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان دریافت کرده است.
اما در سویی دیگر در شرایطی پرداخت یارانه نقدی به تمامی متقاضیان ادامه دارد که با وجود اینکه دولت بارها اعلام کرده که برای شناسایی ثروتمندان در حال انجام اقداماتی است، اما برایندها نشان میدهد که هدف جدا کردن نیازمندان و دهکهای پایین و حمایت یارانه ای بیشتر از آنهاست، ولی با این وجود نمایندگان مجلس بارها تاکید کردهاند که در هر حالتی باید ثروتمندان و بینیازان باید از این لیست حذف شوند.
این در حالی است که کارشناسان نیز با وجود تاکید بر غربالگری یارانه بگیران معتقدند که خود انصرافی مد نظر دولت نمی تواند کارساز بوده و منابع چندانی از این طریق برای دولت به دست نخواهد آمد.
در عین حال اقتصاددانان دیگری مانند صالحی اصفهانی، این موضوع را مورد تاکید قرار می دهند که یارانه نقدی جایگزین یارانه انرژی است که به طرز قابل توجهی هدر رفته و هزینه به مراتب سنگین تری برای اقتصاد کشور دارد.
وی عنوان کرد که شاید به این موضوع که تقسیم ثروت ملی در کشور ما حدود پنج تا شش میلیون بشکه در روز است توجه نکنیم، اما واقعیت این است که ملت به دولت اجازه میدهد تا این مقدار را استخراج کند، چرا که همیشه بحث در مورد یک تا ۱.۵ میلیون بشکه نفت بوده، اما باید بدانیم که انرژی هنگفتی که در داخل کشور نیز عرضه میشود جزئی از ثروت ملی بوده و در کنار صادرات آن میتواند هدر رود.
صالحی اصفهانی براین باور است گفتوگویی اجتماعی به طرز عجیبی ضد یارانه نقدی در کشور شکل گرفته که انگار غافل از این هستیم که این یارانه جانشین یارانه بدتری مثل یارانه انرژی است.
بنا بر این گزارش، علی رغم ثبت نام مجدد برای متقاضیان یارانه نقدی در فروردین ماه امسال، با اضافه شدن نوزادان متولد سال جاری و تعدادی از جاماندگان از یارانه نقدی در شهریور ماه برآورد میشود که در حال حاضر بیش از ۷۵ میلیون نفر در هر ماه یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی دریافت کرده و در این بین هزینهای در حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان ماهانه به دولت تحمیل می شود.