آخوندی:ارتقای نظام شهرداری تهران به سطح حکمرانی محلی از رویکردهای اصلی من است
عباس آخوندی ضمن ارائه برنامههای خود برای تصدی شهرداری تهران گفت: ارتقای نظام شهرداری تهران به سطح حکمرانی محلی از رویکردهای اصلی من است.
به گزارش خبرنگار، عباس آخوندی به عنوان کاندیدای تصدی شهرداری تهران در نودونهمین جلسه شورای شهر تهران ضمن ارائه برنامههای خود اظهار داشت: اگر بپذیریم شهر یک سازمان اجتماعی است قاعدتا باید بپذیریم این سازمان نیاز به نظام حکمروایی اجتماعی دارد که دارای استقلال نسبی باشد. من همواره معتقد بودهام نظام ایران نیاز به یک نظام حمکروایی شهری دارد و یکی از دلایل ناکارآمدی جامعه شهری در ایران عدم پذیرش این مهم است. ما به این مفهوم باید نه فقط به عنوان یک شعار بلکه به عنوان یک حقیقت نگاه کنیم.
کاندیدای تصدی شهرداری تهران با اشاره به اینکه در ایران تنها یک نظام حکمروایی داریم که نظام حکمروایی ملی است، اظهار داشت: ما مفهومی به نام دولت محلی نداریم حال آنکه در اکثر کشورهای دنیا؛ نظام دولت محلی وجود دارد و حتی برخی کشورها در سطح ایالتی هم نظام دولتی دارند.
وی افزود: در ایران خیلی از عدم تمرکز صحبت میشود اما این به چه معناست؟ در ایران این عبارت به این مفهوم است که دولت متمرکز به صورت متمرکز تصمیم بگیرد که عدم تمرکز داشته باشد. معلوم است که این تعارفی بیش نیست. اگر بخواهیم این مفهوم را در ایران داشته باشیم باید هویت مستقل شهری را بپذیریم. اگر بپذیریم باید یک نظام حکمروایی شهری داشته باشیم. باید پذیرش منافع جمعی محلی را قبول کنیم.
آخوندی با تاکید بر اینکه ما میتوانیم منافع جمعی شهری داشته باشیم، گفت: منافع جمعی شهری باید همراستا با منافع ملی باشد. قطعا منافع شهر کاشان میتواند با اصفهان و تهران متفاوت باشد. آیا اگر به دنبال منافع ملی باشیم نمیتوانیم هیچ نوع منافع محلی را در ذیل آن تعریف کنیم؟
وی با اشاره به اینکه رقابت شهری یکی از بحثهای مهم دنیاست، گفت: اگر قرار بود همه یک نوع منفعت داشته باشند رقابت بیمعنا بود. ما در ایران این متفاوت بودن منافع شهری را به رسمیت نشناختهایم. خلق مزیتهای رقابتی برای شهرها در این رابطه اهمیت دارد.
نامزد تصدی شهرداری تهران تاکید کرد: اگر قرار است دولت مرکزی داشته باشیم فقط یک کالا تولید خواهیم کرد؛ پس نیاز به دولت محلی داریم تا منابع و ظرفیت داشته باشد و بتواند یک نوع کالای عمومی تعریف کند.
وی ادامه داد: آیا منفعت عمومی بدون هزینه ایجاد میشود؟ هیچ کالایی بدون هزینه تولید نمیشود. خلق منبع مستقل مالی برای شهر بسیار حائز اهمیت است. اگر قرار است کارگزار دولت باشند دیگر نیازی به شورا نیست. ما در عمل مفهوم حکمروایی شهری را نپذیرفتهایم. من اصرار دارم به مفهوم حکمروایی شهری بازگردیم. البته این به مفهوم تضاد و ستیز نیست؛ بلکه یک سلسله مراتب است.
آخوندی اضافه کرد: در ایران به غلط تعریف شده که دولت محلی به مفهوم ستیز با دولت مرکزی است. استقرار نظام حکمروایی شهری به مفهوم یکهتازی نیست. نظام دولت محلی باید به دولت مرکزی پاسخگو باشد و در عین حال باید به شهروندان خود پاسخگو باشد.
آخوندی با بیان اینکه اولین رویکرد من ارتقای نظام شهرداری تهران به سطح حکمرانی محلی است، گفت: این نظام باید به دولت مرکزی و شهروندان پاسخگو باشد و قدرت رقابت با همتایان خود در سایر کشورهای منطقه را داشته باشد.
وی در بخش بعدی سخنان خود با بیان اینکه نباید شهرداری را درگیر نزاعهای سیاسی کنیم، گفت: شهرداری تهران باید از جنگ قدرت بیرون برود. شهرداری باید به نهادی اجتماعی تبدیل شود که بزرگترین مسئولیت آن در حوزه آبادانی است.
وی افزود: از شهردار چه میخواهیم؟ ما در سطح ملی و سطح تهران دو چالش عمده داریم: یکی چالش ریسکپذیری و دیگری چالش حرکتپذیری است. پنج راهکار عمده در این رابطه وجود دارد: اولین راهکار بازآفرینی شهری است. این به این معنا نیست که فقط چند پروژه و محله مورد بازآفرینی قرار گیرند بلکه باید تمام محلات تهران مورد بازآفرینی قرار گیرند و تمام شهرداریها و مناطق و نواحی آنها باید تبدیل به ستاد بازآفرینی شوند.
آخوندی با بیان اینکه باید برای هر محله برنامه جامع اقدام مشترک داشته باشیم، گفت: منظور برنامهای است که در آن امکانات شهرداری و همه نهادهای موجود در یک محله در خدمت مردم قرار گیرند. همچنین باید به شورایاریها توجه شود تا شهرداری تهران به سازمانی برای سازماندهی اجتماعی بازآفرینی تمام محلات تهران تبدیل شود.
عباس آخوندی در ادامه به اهمیت یکپارچگی به عنوان اصلیترین مساله تهران اشاره کرد و گفت: هنوز بین دولت و وزارت نیرو در ارتباط با بحث آب و استفاده از پساب برنامه یکپارچه وجود ندارد. پساب میتواند بخش عمدهای از مصرف آب را در سطح شهر تامین کند.
آخوندی با اشاره به اهمیت ایجاد شهر هوشمند گفت: تمام بهرهبرداران از خدمات شهر باید از نظام الکترونیک استفاده کنند. ما باید شبکهای از کلانشهرهای واقع در تمدن ایران- شهری ایجاد کنیم که میتواند منابع درآمدی بسیار زیادی را ایجاد کند. این شعار نیست اگر بتوانیم چنین بحثی ایجاد کنیم و در بحث گردشگری هم موفق عمل کنیم این یکی از عمدهترین منابع درآمد برای ساکنان شهرها خواهد بود.