کوتاهی و قصور با جان مردم بازی کرد/ انگشت اتهام اعضای شورا به سوی چه ارگانی است؟
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین بر اساس دیدهها و شنیدههای مردم حاضر در مناطق حادثه دیده و خبرنگارانی که بلافاصله در بطن حادثه حضور پیدا کردند، ارگانهایی که مسئولیت کمک رسانی در چنین مواقعی را دارا هستند به هیچ وجه آمادگی لازم را نداشتند و اگر کمک و مساعدت همه جانبه عوامل اجرایی شهرداری و نیروهای مردمی نبود، شاید آمار تلفات این حادثه چند برابر میشد. بعد از گذشت نزدیک به هفتاد و دو ساعت از این اتفاق تلخ، نظرات مختلفی در خصوص چرایی ضعف در امدادرسانی، عدم پیشگیری و اطلاع رسانی ناکارآمد و ضعیف سازمان هواشناسی و موضوعات دیگر مطرح میشود.
ابوالفضل قناعتی عضو کمیسیون عمران شورای شهر تهران که از حوادث رخ داده به شدت متأثر شده است در گفت و گو با خبرنگار شورا آنلاین میگوید: متاسفانه کوتاهی و قصور برخی دستگاهها با جان مردم بازی کرد. سازمان هواشناسی فقط اعلام کرده بود که در تهران بارندگی خواهیم داشت اما طوفان و سیل را پیش بینی نکرده بود. این در حالی است که سایت بین المللی هواشناسی ده روز قبل چنین شرایط آب و هوایی سختی را برای تهران پیش بینی کرده بود. قناعتی ادامه میدهد: ما نباید با جان مردم بازی کنیم. اگر هواشناسی با جدیت تمام اعلام میکرد که چنین اتفاقی در راه است شما فکر میکنید چند نفر به این مناطق خطرناک سفر میکردند. اما حیف که اطلاع رسانی دقیقی به شهروندان تهرانی نشد و همین سهل انگاری باعث شد تا جان چندین نفر از هموطنانمان گرفته شود.
عضو شورای شهر تهران از نحوه امدادرسانی به حادثه دیدگان نیز رضایت چندانی ندارد و میگوید: ناکارآمدی در آمادگی به موقع پیش از وقوع بحرانهای احتمالی باعث شد تا تعدادی از شهروندان کشته شوند و تعداد زیادی مصدوم. این آمار برای یک کلانشهر مانند تهران برای یک بحرانی که چندان وسیع هم نبود اصلاً خوب نیست و باید هرچه سریعتر راهکاری بیندیشیم تا در مواقع بحران اینچنین ناکارآمد نباشیم! قناعتی انتقادش از مسئولین سازمانهای مربوطه را با لحنی تندتر ادامه میدهد و میگوید: فاجعه است که مسولین با تماس مردمی روانه محل حادثه شدهاند و هیچ کس از این ماجرا قبل از تماسها خبر نداشته است! این بحران میتوانست خیلی راحت مدیریت شود و تلفات، صدمات و آسیبها به مراتب کمتر باشد اما کوتاهی و قصور برخی ارگانها و مسئولان باعث شد تا چنین اتفاق ناگواری بیفتد. متاسفانه شورای شهر و شهرداری به تنهایی نمیتوانند برای چنین مشکلاتی برنامه ریزی کنند چون شورا حق تصویب چنین طرحهایی را ندارد و امیدوارم مجلس شورای اسلامی با قدرتی که دارد برای جلو گیری از بروز چنین بحرانهایی برنامه ریزی کند. قناعتی ضعف در آموزش را نیز یکی از عوامل افزایش شدت حادثه میداند و میگوید: همیشه شهر تهران را حادثه ای مانند زلزله تهدید میکند اما هیچ وقت ما نتوانستهایم به شهروندان تهرانی یک آموزش صحیح بدهیم تا آنها در مقابله با این حادثه طبیعی باید چه کاری را انجام دهند. آموزش دادن فقط این نیست که در مدارس ۵ دقیقه وقت بگذاریم و به دانش آموزان بگوییم که اگر زلزله آمد بروید زیر میز! در کلان شهری مثل تهران که خطر زلزله در کمینش نشسته آنقدر باید مانور زلزله انجام بدهیم تا شهروندان تهرانی بدانند که اگر خدایی ناکرده چنین حادثه ای پیش آمد چگونه بتواندد جان سالم به در ببرند.
محمد سالاری رئیس کمیسیون شهر سازی و معماری شورای شهر تهران که از منظری دیگر به این حادثه نگاه کرده به خبرنگار شورا آنلاین میگوید: ما بارها اعلام کردیم و تذکر دادیم که ساخت و سازهای غیر قانونی در حواشی جادهها صورت نگیرد. اما هیچ گوشی بدهکار این موضوع نبود. اگر آن رستورانهایی که در حواشی جاده ساخته شده بودند وجود نداشت شک نکنید که آمار کشتهها و زخمیهای ما خیلی کمتر از این اعلام میشد.
سالاری در ادامه به ضعف در مدیریت بحران نیز اشاره میکند و میگوید: این حادثه را خیلی راحت تر میتوانستیم اداره کنیم تا به بحران تبدیل نشود اما مدیریت بحران در تهران باز هم نشان داد که در مواقع حساس خیلی ضعیف است. متاسفانه شورای شهر کار زیادی در خصوص این بحرانها نمیتواند انجام دهد. چون تهران ستاد مدیریت بحران دارد و این ستاد باید در این مواقع خودش را نشان دهد. سالاری صحبتهایش را اینطور ادامه میدهد: البته فکر میکنم به این دلیل که کارها تقسیم نشده هیچ ارگانی نمیداند دقیقاً در این مواقع بحرانی باید چه کاری انجام دهد. پیشنهاد میکنم شورای شهر یک جلسه ای را تدارک ببیند و از تمامی ارگانهایی که میتوانند در چنین بحرانهایی دست به کار شوند و کمک کنند دعوت کند تا یک برنامه ریزی خوب و مفیدی صورت بگیرد و دیگر شاهد چنین ضعفهایی نباشیم.
حبیب کاشانی دیگر عضو شورای شهر تهران با اظهار تأسف در خصوص حوادث پیش آمد و عرض تسلیت به خانواده کشته شدگان تعدای از هموطنان در این حادثه میگوید: اینکه یک بارندگی کمتر از ده دقیقه ای چنین حوادثی را رقم زد یک زنگ خطر و هشداری بود برای کلانشهر تهران. الان هم به جای اینکه دنبال منقصر بگریدم باید به فکر آینده و پیشگیری از حوادث احتمالی بعدی باشیم.
کاشانی در ادامه به اقدامات لازم برای پیشگیری از حوادث بعدی اشاره میکند و میگوید: برای پیشگیری و آمادگی بیشتر در حوادث احتمالی بعدی قطعاً نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و مدون هستیم. ضمن اینکه مدیریت بحران نیز باید تقویت شود.
کاشانی صحبتهایش را با یک درخواست خاتمه میدهد: در حادثه اخیر دیدیم که متاسفانه چندین خانه و رستوران که در حاشیه رودخانه وجود داشت تخریب شد و خسارات جانی و مالی سنگنی را بر جای گذاشت. درخواست من این است که ساخت و سازهای غیرمجاز در ارتفاعات و حریم رودخانهها متوقف و نسبت به تخریب آنها اقدام شود تا دیگر شاهد چنین اتفاقات تلخی نباشیمa