دزدی خیابانی از نگاه ظریف!
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفت و گو با نشریه نیویورکر در پاسخ به سوالی درباره اظهارات باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا مبنی بر همکاری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با واشنگتن علیه ایران گفت: خوب، من فکر میکنم که ترک عادت موجب مرض است.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری دربارهی اظهارات اوباما که گفته بود برای جلوگیری از تشدید درگیریهای منطقهای باید با گروههای معقول تر در داخل ایران به گفت و گو پرداخت بیان کرد: خوب این چیزی است که من به آن اعتقاد ندارم از نظر من تقسیم بندی ایران به گروههای معقول و غیر معقول، نه درست است و نه اثر بخش و نه به کسی ارتباطی دارد. آمریکا پیش از این، این کار را امتحان کرده اما نتیجه در بر نداشته است.
وی در پاسخ به سوال رابین رایت خبرنگار نیویورکر که پرسید شما در سال ۲۰۱۳ پس از روی کارآمدن گفتید که پس از توافق هستهای اولویت اصلیتان روابط بهتر با کشورهای حاشیه خلیج (فارس) است. پس پایان دادن به این درگیریهای نیابتی مستلزم چه کاری است، گفت: منطقه، اولویت اول ما است. ما میخواهیم از هر فرصتی برای همکاری با همسایگان خود در خلیج فارس استفاده کنیم. ما هم به صورت علنی و هم به شکل خصوصی پیشنهاداتی را برای تعامل و گفتوگو مطرح کردهایم اما متأسفانه آنها گوش شنوا ندارند.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: مسأله این نیست که نیازی به تنش وجود ندارد. ما از خیلی وقت پیش خویشتنداری را آغاز کردهایم، زمانی که آنها هشت سال از صدام حسین حمایت کردند اما وی به آنها پشت کرد و مورد حمله قرارشان داد. طی دو سال و نیم گذشته وقتی که ما وارد مذاکرات هستهای شدیم، سعودیها از هیچ کاری برای تخریب این مذاکرات از جمله از طریق اشباع بازارهای نفتی دریغ نکردند و ما خویشتنداری کردیم. هر چیزی حدی دارد.
وی در ادامه این گفتوگو درباره مشکلات بر سر راه اجرای توافق هستهای، گفت: مهمترین مشکل این است که آمریکا پس از هشت سال متفرق کردن همگان با هراسافکنی و اعمال جریمههای سنگین علیه کسانی که قصد تجارت با ایران را داشتند، خودش را کنار کشیده است. میلیاردها دلار تحریم علیه موسسات مختلف مالی اروپایی وضع شد و آمریکا موظف بود به تکتک این بانکها میرفت و میگفت گذشتهها گذشته.
وی در پاسخ به این سوال که چه انتظاری از دیدارهایش با جان کری همتای آمریکایی خود دارد، اظهار کرد: میخواهم شاهد این باشم که بانکهای اروپایی بدون ترس از اقدام تلافی جویانه واشنگتن، با ایران وارد تعامل میشوند. مسائل زیادی به این موضوع ربط دارند. ما همانگونه که تعهداتمان را به طور کامل انجام دادهایم حق داریم که به طور کامل نفع ببریم. آنها باید پیامی بفرستند مبنی بر اینکه انجام تجارت با ایران هزینهای در بر نخواهد داشت. همین، بدون اما و اگر.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا توافق هستهای در خطر قرار دارد، گفت: خیر، توافق سر جایش است اما اگر یکی از طرفها به آن پایبند نباشد، به پایان خواهد رسید.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوالی درباره اینکه سال جاری آخرین سال حضور اوباما و کری در دولت آمریکا است و یک رئیس جمهور جدید چه تأثیری میتواند در فرآیندی داشته باشد که در دوران دولت اوباما آغاز شد، بیان کرد: من بیشتر به این تمایل دارم که این روند در دوران اوباما به ثمر بنشیند. اعتقاد من این است که اگر چنین شود، روسای جمهور آینده ایران و آمریکا، محافظت از این توافق و ضمانت ادامه آن را به نفعشان خواهند دید چون ما معتقدیم که این توافق خوبی است؛ توافقی که به نفع هر دو طرف و به نفع جامعه بینالملل است.
وی افزود: ما بر این باوریم که در صورت اجرای کامل این توافق، همگان شاهد تأثیرات پرمنفعت آن خواهند بود. بنابراین، تمرکز من روی این است که ما این توافق را در طول ماههای باقیمانده از دوران فعالیت جان کری و خودم استحکام بخشیم و اطمینان حاصل کنیم که همه منافع پایبند ماندن به این توافق را درک میکنند.
خبرنگار نیویورکر در ادامه پرسید: آیا شما فکر میکنید که رئیس جمهور آینده آمریکا از هر حزبی که برنده شوند، ممکن است که همین قدر رفتار دوستانه داشته باشد یا به اندازه رئیس جمهور فعلی به مذاکره علاقهمند باشد؟
ظریف پاسخ داد: بسیاری از مردم ایران رفتار این دولت (آمریکا) را هم چندان دوستانه نمیدانند.
وی درباره اینکه معمولاً هر چند وقت یکبار با جان کری تعامل میکند، گفت که اغلب اوقات و منوط به اینکه چه شرایطی وجود دارد، ممکن است دو تا سه بار در روز با همتای آمریکایی خود تماس برقرار کند چرا که آنها با یک توافق پیچیده مواجه هستند و هر دو خواهان اجرای کامل آن میباشند.
ظریف همچنین گفت: من همچنان با وی (جان کری) همکاری میکنم تا اطمینان حاصل کنیم که هر آنچه وی، خودم و دیگر شرکت کنندگان در این مذاکرات قادر به دستیابی به آن بودند، اجرا، محافظت و تقویت میشود.
وی در ادامه درباره روابط تهران و واشنگتن طی دو سال و نیم گذشته، گفت: ما امیدوار بودیم که همکاریهای بیشتر بر سر این موضوع، بیاعتمادی را از بین ببرد و من هنوز هم فکر نمیکنم که خیلی دیر باشد. همانطور که رهبر ما سال گذشته گفتند، اگر تجربه مذاکرات هستهای ثابت کند که آمریکا رویکردش را در قبال ایران عوض میکند و رویکردش را بر اساس احترام متقابل و منافع قرار میدهد، شانس تغییر وجود دارد.
ظریف افزود: اما اگر آمریکا بخواهد به سیاستهای خصمانهاش ادامه بدهد، مجبوریم به توافق هستهای بچسبیم و تلاش کنیم که آن را سرپا و موثر نگه داریم. توافق هستهای همچنان میتواند زیربنا باشد، نه سقف. اما این نیازمند اراده سیاسی مثبت از سوی آمریکا است تا مسیر تکرار گذشتهها و مسیرهای نخنما در خصوص ایران را کنار بگذارد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات یک مقام آمریکایی که گفه بود دولت امیدوار است توافق هستهای به حل دیگر مشکلات در گذشته به ویژه در دوران ریاست جمهوری اوباما کمک کند، اظهار کرد: ما یک ضربالمثل داریم که میگوید ابتدا برادریات را ثابت کن بعد درخواست ارث کن. آمریکا ابتدا باید نشان دهد که در حال اجرای برنامه جامع اقدام مشترک است. هیچ نمیپرسد که آیا ایران برجام را اجرا میکند یا نه. تقریباً تمامی مقامات ایران معتقدند که آمریکا توافق را اجرا نکرده است. بنابراین، شما باید ابتدا برادری خود را ثابت کنید، سپس ما درباره ارث صحبت خواهیم کرد.