نمایشگاهی خالی از بوی بهار…

عباس علیپور/مدیر مسئول

همه ساله و همزمان با فرارسیدن ماه مبارک رمضان که بهار قرآنی تلقی می شود، برگزاری نمایشگاه قرآن فرصت مناسبی را برای علاقمندان بوجود می آورد تا ضمن آشنایی با محصولات جدید فرهنگی و قرآنی، مایحتاج مرتبط خودشان را از این نمایشگاه تهیه کنند. طبق سنوات گذشته، امسال نیز مسئولان وزارت ارشاد اقدام به برپایی این نمایشگاه کرده اند. نمایشگاهی که البته در مکانی جدید و با سطح کمی و کیفی کاملا متفاوتی نسبت به گذشته برپا شده است.

اولین معضل بزرگ و اساسی نمایشگاه امسال که در باغ موزه دفاع مقدس برپا شده و قبل از ورود خودنمایى مى کند به کمبود فضای پارک خودروها و مشکلات عبور و مروری مراجعه کنندگان مربوط می شود. نمایشگاه امسال بر خلاف سال های گذشته که امکانات خوبی را در مصلی تهران به بازدیدکنندگان ارائه می کرد، اکثر مخاطبان را برای پارک خودروها دچار مشکل کرده است. این در حالی است که جا به جایی محل نمایشگاه  باعث ریزش چشمگیر بازدید کنندگان شده و خبری از انبوه جمعیت سال های گذشته نیست، لیکن این ریزش مخاطب هم مانع از برطرف شدن این مشکل اساسى نشد.

دومین نکته منفی که می توان در کارنامه نمایشگاه امسال ثبت کرد و واقعا تاسف بار است، به فضای فرهنگی محیط اطراف نمایشگاه مربوط می شود. حضور اکیپ های چند نفره  از دختر و پسر در فضای سبز اطراف و مسیر ورودی نمایشگاه که بازار قلیان کشیدن و چرخاندن آتش گردان ذغال را در فضای ورودی نمایشگاه قرآن حسابی داغ کرده است! و هیچ ربط و سنخیتى نه به باغ موزه دفاع مقدس دارد و نه نمایشگاه قرآن، موج عظیمی از نارضایتی را برای بازدیدکنندگان نمایشگاه بوجود آورده است.

از معایب متعدد فضای بیرونی نمایشگاه که عبور می کنی، نوبت به انواع و اقسام مشکلات و کم و کاستی هایی می رسد که در داخل نمایشگاه انتظار بازدیدکنندگان را می کشد! از سیستم اطلاع رسانی الکترونیکی که در تمامی نمایشگاه ها به یک الزام اصلی و اساسی تبدیل شده خبری نیست و باجه اطلاعات در نظر گرفته شده نیز فقط اطلاعات مربوط به موقعیت جغرافیایی سالن اصلی، آب نما و سرویس های بهداشتی را در اختیار مراجعه کنندگان می گذارد! وهیچ کمکى به مخاطب براى یافتن انتشارات و کتاب مورد نظرش نمى کند. متاسفانه عدم در اختیار گذاشتن ساده ترین اطلاعات مربوط به بخش محتوایی و معرفی غرفه های مورد نیاز مخاطبان باعث سردرگمی و اتلاف وقت بسیاری از مراجعه کنندگان شده که بعضا در همان ابتدا بی خیال گشت زنی و جستجو در نمایشگاه می شوند و مسیر برگشت را در پیش می گیرند! البته گشت زنی در نمایشگاه، پرده از یک مشکل و معضل بزرگ و اساسی دیگری پرده بر می دارد که نمرات منفی نمایشگاه امسال را بالاتر می برد. بدون اغراق می توان گفت که نمایشگاه امسال به لحاظ کیفی نیز به هیچ وجه نتوانسته ذائقه مخاطبان را برآورده کند. متاسفانه علیرغم غرفه های نسبتا زیادی که برپا شده، جای خالی کتاب های تخصصی حوزه قرآنی کاملا مشهود است و حتی مخاطبان دوره کارشناسی و لیسانس علوم قرآنی و حدیث نیز از تهیه ساده ترین نیازهای خود عاجز مانده اند، چه برسد به مخاطبان مقاطع بالاتر دانشگاهی و پژوهشگران این عرصه! فروش انواع قرآن های تزئینی و لوکس و نرم افزار و کتاب های مربوط به حوزه کودک و نوجوان تبدیل به اپیدمی شده و اکثریت غرفه داران را به سمت و سوی خودش کشیده است. اتفاقی که باعث شده بسیاری از مراجعه کنندگان تخصصی حوزه علوم قرآنی و حدیث که در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به تحصیل هستند و برای تامین کتب مورد نیاز مراجعه کرده اند، با دست خالی نمایشگاه را ترک کنند. متاسفانه علیرغم همکاری خوبی که شهرداری تهران در برپایی نمایشگاه داشته وحتى برپایى مراسم هاى زیباى فرهنگى را هم علیرغم هزینه هایش به نحو احسن برعهده گرفته و امکانات سخت افزاری خوبی را تامین کرده، به نظر می رسد که مسئولان وزارت ارشاد تنها برای رفع تکلیف اقدام به برگزاری نمایشگاه کرده اند و به هیچ وجه به ذائقه و خواسته مخاطبان احترام نگذاشته اند. 

اما باید دید واکنش متولیان فرهنگى از جمله شوراى عالى انقلاب فرهنگى، سازمان تبلیغات و سایر متولیان حوزه فرهنگى در قبال این قبیل بى برنامگى ها چیست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا