تاسیسات زیربنایی ابیانه مانع ثبت آن میشود؟
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین روستای ابیانه در سال ۱۳۵۴با شماره ثبت ۱۰۸۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید، اما در حال حاضر تاسیسات خدماتی ابیانه در بخش مرکزی نطنز برای این روستای تاریخی مساله مهمی شده است. نکته جالب توجه سخنان نقض و متفاوت مدیر پایگاه ابیانه با معاون فرهنگی سازمان میراث فرهنگی است؛ یکی خبر از قرارگرفتن ابیانه در لیست موقت ثبت جهانی میدهد، اما دیگری میگوید این اثر هیچ گاه در لیست ثبت جهانی قرار نگرفته است!
هر اثر تاریخی به ویژه وقتی ثبت ملی می شود طبیعتا باید مراقبت و حفاظت بیشتری و بهتری از آن انجام گیرد و وظیفه حفظ و صیانت از این اثر تاریخی و ملی جز بر عهده سازمان میراث فرهنگی نیست. وقتی به سراغ میراث فرهنگی نیز می رویم، مشکلات تاسیساتی این روستا را به ادوار قبلی ارجاع می دهد و مدیران آن زمان را مسوول این مشکلات می دانند.
سید احمد نجیبی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان اظهار کرد: خدمات تاسیساتی روستای ابیانه از قبیل علمکهای گاز، کابلهای برق و تاسیسات مخابرات، هماهنگی و سنخیتی با این روستای تاریخی ندارد.
وی افزود: تک تک این تاسیسات در دورههای مختلفی ایجاد شده، اما در آن زمان رویکرد این گونه بوده است که برای مردم رفاه و شرایط اجتماعی بهتر ایجاد شود.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی روستای ابیانه با بیان اینکه این روستا در لیست موقت ثبت جهانی قرار دارد، در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایسنا که چرا در زمان ایجاد زیرساختهای تاسیسات، میراث فرهنگی به فکر این قضیه نبوده است، گفت: والله چه بگویم؛ من که آن زمان نبودهام و در مورد زمانی که نبودهام، نمیتوانم نظر بدهم. در مورد بسیاری از این تاسیسات قرار بر این بوده است که اجرای آنها با نظارت میراث فرهنگی باشد.
نجیبی پیرامون راهکارهای حل مشکل عدم سنخیت تاسیسات زیربنایی با منظره روستای ابیانه اظهار کرد: در حال مذاکره با شرکتهای گاز، مخابرات و برق هستیم تا این مشکل حل شود. آنها نیز اعلام آمادگی کردهاند که کارگروههای کارشناسی به فراخور نیاز هر کدام از شرکتها برای حل این مشکل تشکیل دهند و راهکارهای لازم را پیش بینی کنند.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه در مورد علمکهای شرکت گاز مشکل این است که اگر علمکها در داخل فضای بسته قرار گیرند، اشکالات ایمنی به وجود خواهد آمد. به عنوان راهکار میتوان به این موضوع فکر کرد که آیا میتوان برای آن فضا تهویه ایجاد کرد و باعث شد تا علمکها در درون آن فضا قرار گیرند یا خیر؟ در مجموع باید تمهیداتی اندیشیده شود تا کنتور و علمک گاز از نظر ظاهری هماهنگی بیشتری با ظاهر روستای ابیانه داشته باشد.
ابیانه برای ثبت جهانی پیشنهاد نشده است
همچنین طاهری، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان نیز در این باره با بیان اینکه کابل برق و تلفن مانع ثبت جهانی نمیشود، به خبرنگار ایسنا گفت: هیچ وقت روستای ابیانه کاندیدای ثبت جهانی نبوده است، اما روستای ابیانه قابلیت ثبت جهانی شدن را دارد.
وی افزود: اما برای ثبت جهانی یک اثر تاریخی باید مراحلی طی شود. ابتدا باید نامزد ثبت جهانی به سازمان جهانی یونسکو پیشنهاد شود، سپس ارزیاب از سازمان جهانی اثر تاریخی را بازدید میکند و در صورتی که آن اثر قابلیتها و ویژگیهای مدنظر ارزیاب را داشته باشد، پرونده اثر تاریخی تهیه میشود و در نهایت ثبت جهانی خواهد شد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان اضافه کرد: با وجود کابلهای زیادی که در مسجد جامع اصفهان وجود داشت این بنای تاریخی ثبت جهانی شد. اگر جایی وجود دارد که شرایط ثبت جهانی برای آن فراهم است باید به ارزش آن پی ببریم و به ساماندهی تاسیسات زیرساختی آن کمک کنیم و اجازه ندهیم تا اتفاقی برای آن بیفتد.
طاهری با تاکید بر اینکه هیچ وقت روستای ابیانه برای ثبت جهانی پیشنهاد نشده است، اظهار کرد: در هر حال چه این اثر تاریخی در فهرست ثبت جهانی قرار بگیرد و چه نگیرد، این نابسامانیها مناسب نیست.
وی تصریح کرد: باید دهیار روستای ابیانه بر این مسایل نظارت کند. باید ادارات مختلف در مناطق به ویژه در مناطق تاریخی مانند روستای ابیانه با هماهنگی میراث فرهنگی آن منطقه، به ارایه خدمات اقدام کنند.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در پاسخ به این پرسش که آیا نباید میراث فرهنگی در این خصوص با قاطعیت وارد عمل شود، گفت: میراث فرهنگی وظایف مربوط به خود و مکاتبات لازم را با دستگاههای خدماتی انجام داده است، اما وقتی دستگاههای خدماتی نکات مدنظر میراث را رعایت نکنند چه باید کرد.
طاهری افزود: پایگاه میراث فرهنگی روستای ابیانه برای همین موارد و موضوعات تاسیس شده است، زمانی که پایگاه و کارشناس میراث فرهنگی مستقر در روستا وجود داشته باشد، مسایل قابل کنترل خواهند بود. وجود پایگاه در روستای ابیانه به معنی یک قدم مثبت و یک کار با ارزش است.
وی تاکید کرد: روستای ابیانه پایگاه میراث فرهنگی دارد و دهیاری روستا برای هر اقدام باید با این پایگاه هماهنگی لازم را انجام دهد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه اتفاقاتی که در گذشته افتاده است را نمیتوان کاری کرد، گفت: اگر اکنون اتفاقی در روستا بیفتد باید با آن برخورد شود.
طاهری با بیان اینکه انتقال برق به ابیانه به ۵۰ سال پیش باز میگردد، ادامه داد: پروژه گاز رسانی به ابیانه نیز در چند سال گذشته و در بخشی از این روستا انجام شد، اما گاز تازه وارد ابیانه شده است.
حالا باید دید که آیا موضوع مشکلات تاسیسات خدمات و عدم سنخیت آن با روستای تاریخی ابیانه حل خواهد شد و یا باز هم این روستای تاریخی با مشکل مواجه شده و مدیران بعدی تقصیرها را به گردن مدیرهای قبلی میاندازند.