اجتماعی و فرهنگی

ایران جزو ۱۰ کشور اول حادثه‌خیز دنیا

به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین دکتر ابراهیم فتاحی با اشاره به گستردگی و موقعیت جغرافیایی کشور، اظهار کرد: در دنیا ۴۳  مخاطره و حوادث غیرمترقبه وجود دارد که ۳۳ نوع آن در ایران وجود دارد، ولی به دلیل تعداد رخدادهای حوادث طبیعی، ایران جزو ۱۰ کشور اول حادثه ‌خیز دنیا قرار گرفته است.

وی، سیل را یکی از مخاطرات طبیعی کشور دانست که هر ساله خسارات زیادی ایجاد می‌کند و ادامه داد: یکی از دلایل افزایش رخداد سیل در کشور عدم مدیریت  صحیح در حوضه‌های آبی است؛ به این معنا که در سال‌های اخیر عواملی مانند از بین رفتن پوشش گیاهی،  تجاوز به حریم رودخانه‌ها، افزایش ساخت و سازها، نامناسب بودن سازه‌ها و پل‌های مسیر رودخانه‌ها و توسعه فعالیت‌های کشاورزی در حریم رودخانه‌ها موجب تشدید خسارات ناشی از سیل در کشور شده است.

فتاحی پیش‌بینی بارش رخداد و شدت بارش را از جمله وظایف سازمان هواشناسی نام برد و خاطر نشان کرد: سازمان هواشناسی کشور به عنوان تنها مرجع در سطح کشور، مسؤولیت پیش بینی و هشدار پدیده جوی را به منظور محافظت از جان و مال مردم که در معرض مخاطرات قرار دارند، به عهده دارد.

وی اضافه کرد: در این راستا سازمان هواشناسی کشور اقدام به طراحی سامانه نرم افزاری کرده که قادر است، از ۱۲۰  ساعت قبل (۵ روز قبل) سیل را پیش‌بینی کند.

معاون پژوهشی پژوهشکده هواشناسی هدف اولیه سامانه سیل را ارائه خدمات اضطراری و فراهم آوردن اطلاعات در زمینه سیل ذکر کرد و یادآور شد: با اجرای این سامانه و پس از تشکیل میز هشدار به سرعت و سهولت می‌توان تمهیداتی عکس العملی نشان داد.

وی با بیان این که این سامانه برای کل کشور قابل کاربرد است، یادآور شد: از آنجایی که اعتبارات این طرح تامین نشده است؛ از این رو این سامانه تنها برای حوضه‌های کارون، دز و کرخه عملیاتی شده است.

فتاحی، تعداد سیل‌های رخ داده در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ را ۲۰۰ مورد ذکر کرد که این میزان در دهه اخیر به ۲ هزار و ۷۰۰ مورد افزایش یافته است.

وی خاطرنشان کرد: افزایش تعداد سیل در کشور ناشی از دخالت انسان در طبیعت است و در صورتی که این سامانه عملیاتی برای کل کشور کاربردی شود، می‌توانیم قبل از رخداد سیل، هشدارهای لازم در خصوص بروز سیل را اعلام کنیم.

فتاحی افزود: یک نمونه از این هشدارها را می‌توان به پیش‌بینی و هشدار سیل در حوضه‌های جنوب غرب کشور در ۲۵ و ۲۶ فروردین ماه امسال اشاره کرد.

معاون پژوهشی پژوهشکده هواشناسی با اشاره به تغییر در کاربری زمین  و افزایش سطوح نفوذناپذیر در کلانشهرها در پایان یادآور شد: در شمال شهر تهران ۷ دره و رودخانه وجود دارد که با وقوع بارش‌های شدید احتمال رخداد سیلاب در این شهر وجود دارد؛ یکی از روش‌های مدیریت این پدیده مخرب می‌تواند توسعه سامانه هشدار سیل برای این رود دره‌ها باشد؛ چرا که با استفاده از سامانه‌های مذکور و مدل‌سازی و پیش آگاهی می‌توانیم رویکرد مدیریت بحران را به مدیریت ریسک تغییر دهیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا