واکنش بوئینگ به طرح ممنوعیت فروش هواپیما به ایران
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین ری کانر در اظهارات رسانهای در آستانه نمایشگاه هوایی فارنبروگ در لندن عنوان کرد: هرگونه اقدام برای تصویب طرحی که مانع از اجرای توافق بوئینگ با ایرانایر برای فروش ۸۰ هواپیما میشود، نباید این شرکت هواپیماسازی را از نظر رقابت پذیری در موقعیت غیرمنصفانه ای در برابر رقیبانش قرار دهد.
براساس گزارش وال استریت ژورنال، مجلس نمایندگان آمریکا هفته گذشته متممهایی را به تصویب رساند که استفاده از منابع وزارت خزانهداری برای دادن مجوز برای صادرات یا صادرات مجدد هواپیماهای مسافربری و قطعات و خدمات آنها تحت برجام را ممنوع خواهد کرد.
متممهای بیشتر مشارکت موسسه مالی آمریکایی در صادرات هواپیماهای مسافربری برای ایران ممنوع میکند.
ایرباس هم اعلام کرده است برای صادرات هواپیما به شرکتهای هواپیمایی ایرانی به موافقت واشنگتن نیاز دارد زیرا در این هواپیماها قطعات ساخت آمریکا به کار رفته است.
کسبوکار جهانی فروش هواپیماهای مسافربری به این معناست که شرکتهای آمریکایی مانند سازندگان موتور هواپیما و تامینکنندگان سایر قطعات در طراحی هواپیماهای بزرگترین رقیب بوئینگ یعنی شرکت اروپایی ایرباس مشارکت دارند.
ایرباس در ماه ژانویه یک تفاهمنامه برای فروش ۱۱۸ فروند هواپیمای مسافربری به شرکتهای هواپیمایی ایران امضاء کرد.
مدیر فروش بوئینگ اظهار کرد: متممهایی که هفته گذشته از سوی مجلس نمایندگان تصویب شد بین کنگره و دولت خواهد بود و ما به آنچه که دولت به ما میگوید انجام دهیم یا انجام ندهیم، عمل خواهیم کرد.
وی در ادامه افزود: اگر ما اجازه پیدا نکنیم این قرارداد را پیش ببریم در این صورت سایر شرکتهای آمریکایی هم نباید چنین اجازهای داشته باشند، یعنی هرگونه تامینکننده یا هرگونه تولیدکننده آمریکایی نباید اجازه پیدا کند در تامین قطعات محصولات صادراتی به ایران مشارکت کند.
توافق بوئینگ به ارزش ۱۷.۶ میلیارد دلار بر مبنای قیمتهای اعلام شده از سوی این شرکت با مخالفت شدید اعضای کنگره روبهرو شده که مدعی هستند تحویل هواپیمای مسافربری به شرکتهای هواپیمایی ایران برابر با تقویت نیروهای مسلح این کشور و حمایت ایران از تروریسم است.
ایران که به دلیل سالها تحریم قادر به خرید هواپیماهای مسافربری جدید یا خرید قطعات از شرکتهای تولیدکننده نبوده است، به دنبال مدرنیزه کردن ناوگان هواپیمایی فرسوده خود است. بازگشت ایران به بازار بین المللی برای خرید هواپیماهای مسافربری جدید، یکی از بزرگترین فرصتهای تجاری است که با امضای توافق هسته ای و برداشته شدن تحریمها گشوده شده است.
اواخر روز پنجشنبه قانونگذاران آمریکایی مسدود کردن توافق شرکت هواپیمایی بویینگ برای فروش و اجاره ۱۰۹ هواپیما به شرکت ایرانایر در چند سال آینده را تصویب کردند. این لایحه ابتدا به صورت رایگیری صوتی به تصویب رسید و سپس با ۲۳۹ رای موافق در برابر ۱۸۵ رای مخالف به تصویب نهایی مجلس نمایندگان کنگره رسید. این در حالی است که دولت اوباما همواره تاکید کرده است که هرگونه قانونی را که باعث تضعیف توافق هستهای برجام شود وتو خواهد کرد.