مابهالتفاوت حقوق فروردین و اردیبهشت را میپردازیم
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین تقی نوربخش، در برنامه گفتگوی ویژه خبری شب گذشته، درباره زمان همسان سازی حقوق بازنشستگان اظهارکرد: افزایش حقوق سالیانه مستمری بگیران طبق دو ماده قانونی ماده ٩۶ و ماده ١١١ قانون تامین اجتماعی انجام می شود که ماده ٩۶ قانون تامین اجتماعی عنوان می کند افزایش حقوق مستمری هر سال باید متناسب با نرخ تورم باشد.
وی همچنین یادآور شد: در سال اول روی کار آمدن دولت دکتر روحانی، ٢۵ درصد سال ٩٣، مجدداً ٢۵ درصد سال ٩۴ ، ١۵ درصد و امسال نیز ١۴ درصد افزایش مستمری داشتیم که بر این اساس مجموعاً در این دولت ٧٩ درصد افزایش مستمری داشتیم؛ این در حالی است که مجموع افزایش مستمری در هشت سال دولت قبل، ۴٣ درصد بوده است. بنابراین افزایش مستمری در دولت یازدهم در حد توان و متناسب با نرخ تورم و حتی بیشتر از نرخ تورم نیز اتفاق افتاده است.
نوربخش در ادامه، به ماده ١١١ قانون تامین اجتماعی اشاره کرد و گفت: این ماده قانونی تصریح دارد که میزان افزایش حداقل بگیران در مستمری، باید متناسب با افزایش حقوق و دستمزد باشد و طبیعتاً چون افزایش حقوق و دستمزد در بسیاری از سال های گذشته بیش از ماده ٩۶ یعنی افزایش مستمری ها بوده بنابراین فاصله آن هایی که کم و آن هایی که زیاد دریافت می کردند سال به سال کمتر شده است.
وی تصریح کرد: از آن جایی که حداقل بگیرها طبق افزایش حقوق و دستمزد و طبق نرخ تورم مستمری دریافت میکنند بعد از چند سال اگر این نسبت به هم بخورد افزایش حقوق و دستمزد و نرخ تورم به هم نزدیک میشوند، بنابراین بحثی به نام همسان سازی پیش می آید.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: از آن جا که همسان سازی حقوق بازنشستگان نه در ماده ١١١ و نه در ماده ٩۶ قانون تامین اجتماعی پیش بینی نشده است، بنابراین باید بار مالی این همسان سازی توسط سازمان مدیریت تامین شود. اولین بار این اقدام از سال ٨٨ انجام شد و برای سال اول دو هزار و ٣٠٠ میلیارد تومان بار مالی داشت، ولی چون پایه حقوقی را افزایش میدهد و هر سال نیز درصدی به آن اضافه میشود، تاکنون ٧ هزار و ٩٠٠ میلیارد تومان بار مالی داشته که منابع آن نیز تامین نشده است.
نوربخش خاطر نشان کرد: در سال ٨٨ از آن جا که این موضوع در قانون بودجه سنواتی پیش بینی نشده بود، موضوع همسان سازی مستمری بازنشستگان اتفاق نیفتاد و در قوانین بودجه سنواتی پس از آن نیز پیش بینی برای این افزایش ها دیده نشده است.
وی همچنین اضافه کرد: در این چند سال تلاش داشتیم که موضوع در قانون بودجهای که در مجلس شورای اسلامی تصویب میشود، گنجانده شود و هر زمان که این تدبیر صورت گیرد، سازمان تامین اجتماعی نیز آمادگی انجام آن را دارد.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی در بخش دیگری از این بحث، درباره این که چرا افزایش حقوق افراد تحت پوشش تامین اجتماعی به موقع پرداخت نمیشود، گفت: حقوق مستمری بگیران حتی با یک روز تاخیر هم انجام نمیشود، ولی همان طور که قبلاً اشاره شد افزایش حقوق طبق ماده ١٩۶ قانون تامین اجتماعی باید در هیئت وزیران تصویب شود و متناسب با افزایش حقوق کارکنان دولت نرخ تورم و سایر پارامترها باشد.
نوربخش یادآور شد: از آن جا که بودجه امسال در اردیبهشت ماه در مجلس تصویب شد، طبیعتاً امکان تعیین رشد آن قبل از اردیبهشت وجود نداشت، ولی قبل از آن که بودجه در مجلس تصویب شود در عرض ۴٨ ساعت پس از آن، پیشنهادمان را درباره میزان افزایش مستمری مطرح کردیم که هیئت دولت نیز آن را تصویب کرد. طبیعتاً موعد پرداخت آن خرداد ماه بود که رشد آن کاملاً اعمال شد و مابه التفاوت فروردین و اردیبهشت ماه را نیز پرداخت خواهیم کرد.
در هیچ جای قانون تامین اجتماعی بیمه تکمیلی پیش بینی نشده است
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، همچنین عنوان کرد: طبق ماده ٢٨ قانون تامین اجتماعی، ٩ درصد یا یک سوم حق بیمه بازنشستگان مربوط به بیمه پایه درمان است و بر اساس بسته خدمات درمانی که در قانون تامین اجتماعی تعریف شدهاست، سازمان تامین اجتماعی باید هفت درصد آن را در جاری هزینه کند و دو درصد را برای بازنشستگی تامین کند؛ بنابراین در هیچ کجای قانون تامین اجتماعی، برای بیمه تکمیلی پیش بینی نشده است.
نوربخش در ادامه این گفتگو، با بیان اینکه هزینههای درمانی مردم و بیمه شدگان به حداقل رسیده است، گفت: پرداخت از جیب مردم در مراکز درمانی تأمین اجتماعی به صفر رسیده است و در مورد مراکز دولتی و دانشگاهی نیز فرانشیز شش درصدی برای شهرها و سه درصدی برای ساکنین روستاها اعمال میشود.
وی ادامه داد: با وجود این، اگر فردی در صدد بود تا به بخش خصوصی مراجعه کند باید بداند که بیمه پایه نمیتواند هزینه بخش خصوصی را تامین کند و این امکان برای بازنشستگان تأمین اجتماعی وجود دارد که در صورت تمایل از طریق کانون های بازنشستگی از بیمه تکمیلی هم استفاده کنند.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی از برنامه این سازمان برای توسعه خدمات درمانی خبر داد و گفت: در سه سال گذشته، ٩ بیمارستان در نقاط محروم احداث شدهاند. بیمارستانهای تأمین اجتماعی در بیرجند، زابل، کرمان و بندرعباس احداث شده یا توسعه یافتهاند و بیمارستانهای ایلام و اهواز نیز در هفته دولت افتتاح میشوند.
پرداختیهای سازمان تامین اجتماعی به داروخانه ها و مراکز دانشگاهی به روز است
نوربخش با اشاره به وظایف حاکمیتی، منابع و وظایف سازمان تأمین اجتماعی، گفت: با ۴٠ هزار مرکز طرف قرارداد کار میکنیم که به همین خاطر باید اذعان داشت که در مورد داروخانه ها و مراکز دانشگاهی پرداختی هایمان به روز بوده است.
وی به تفاهمنامه چهارجانبهای که شش ماه قبل بین سازمان تأمین اجتماعی، بانک رفاه کارگران، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به امضا رسید نیز اشاره کرد و گفت: با اجرایی شدن این توافقنامه، پرداختهای سازمان تأمین اجتماعی به بیمارستانهای دولتی و داروخانهها به روز شده است.
خدمات درمانی از طریق ۴٠ هزار مرکز درمانی طرف قرار داد ارائه می شود
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی با بیان این که خدمات درمانی را از طریق ۴٠ هزار مرکز درمانی تامین میکنیم، تاکید کرد: به بیمارستانهای دولتی بدهی نداریم.
نوربخش با اشاره به بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی، روند رو به افزایش این بدهی را ناشی از اقدامات صورت گرفته در دولت قبل دانست و گفت: در سال ٨۴ یعنی در آغاز دولت نهم، کل مبلغ بدهی دولت به تأمین اجتماعی چهار هزار و ٢٠٠ میلیارد تومان بود، اما در سال ٩٢ بدهی دولت به ۶٠ هزار میلیارد تومان رسید.
وی همچنین به تعهدات بدون منبع با مصوبات هیئت وزیران و مجلس اشاره کرد و افزود: سه میلیون نفر بدون منبع به سازمان تامین اجتماعی تفویض شدهاند.
نوربخش با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی ماهانه پنج هزار و ٢٠٠ میلیارد تومان مصارف دارد، ادامه داد: بدهی دولت از سه روش قابل بازپرداخت است که آن سه روش شامل نقدی، دادن بنگاه و انفال است. با توجه به اصل ۴۴ قانون اساسی و بحث خصوصی سازی، اکثر بنگاهها واگذار شدهاند، به همین خاطر، دادن بنگاه به نهادهای عمومی و بیمهگر با مشکلاتی مواجه است و بر اساس قانون نیز باید به نهادهای خصوصی واگذار شود.
نوربخش با اشاره به بحث انفعال، تصریح کرد: در حال مذاکره هستیم و امیدواریم به نتیجه برسیم. امیدواریم بدهیهای دولت نیز تسویه شود.
وی با اشاره به بودجه مربوط به بیمه رانندگان نیز اظهار کرد: این بودجه ماهانه ١٠٠ میلیارد تومان از طرف دولت به سازمان داده میشود و از سوی دیگر نیز ما به التفاوت قیمت، توسط دولت به سازمان داده می شود.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی با اشاره به این که از محل هدفمندی یارانه ها نمی توان اقدام به تسویه بدهی کرد، اظهار داشت: در دولت نهم و دهم سازمان تامین اجتماعی هشت مدیرعامل را تغییر داد؛ این در حالی است که دولت تدبیر و امید برای اولین بار اداره این سازمان را به خودش تحویل داد و برای اولین بار مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی از درون این سازمان انتخاب شد.
نوربخش با اشاره به این که از بیرون سازمان فردی را به بدنه تزریق نکردهاند، ادامه داد: اکثر معاونین بنده از بدنه سازمان هستند.
وی با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی دو هلدینگ بزرگ را به بورس برده است، گفت: در شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی هیچ گونه تخلفی انجام نشده است و مدیران این مجموعه از افراد پاک دست و خوش نام هستند.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی با تاکید بر این که مشارکت بخش خصوصی را نیازمندیم، گفت: این امر را در شستا دنبال می کنیم.
دکترنوربخش با بیان این که در شرکت های سرمایه گذاری سعی شده است تا شفافیت وجود داشته باشد، افزود: راهبردمان به سمت شفافیت در مکانیزمهای مالی است.
وی با اشاره به این که ارسال لیست های حق بیمه به صورت غیرحضوری شده و این امر سبب کاهش سه میلیون مراجعه کننده شدهاست،گفت: طرح ساختار نوین ارائه خدمات در شعب تأمین اجتماعی آغاز شده است و با اجرایی شدن این طرح میانگین حضور مردم برای مراجعه به سازمان را به پنج دقیقه خواهیم رساند.
بنابرگزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، نوربخش ادامه داد: این طرح در حال حاضر در چند شعبه سازمان از جمله شعبه ۴ تهران در حال اجرا است و در آینده نزدیک در سایر شعب نیز اجرایی میشود تا شاهد تحول اساسی در ارائه خدمات بیمهای سازمان باشیم.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی راه اندازی سامانه ارتباط با بیمهشدگان را از دیگر برنامههای این سازمان عنوان گرد و گفت: این سامانه در روزهای آینده به بهرهبرداری میرسد و امکان پاسخ گویی به بیمه شدگان و دریافت سوالات و نظرات و همچنین انتقادات مخاطبان در این سامانه پیش بینی شده است.