لزوم مشارکت مردمی در تهیه جهیزیه
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین مجید ابهری، روانشناس دراینباره میگوید: رسوم غلط در زمینه جهیزیه به حدی رسیده است که خانوادهها برای عقب نماندن از دیگران و عدم سرشکستگی، حاضر میشوند زیر بار قرض بروند و جهیزیههای آنچنانی تهیه کنند که این خود آغاز یک آسیب جدی است؛ اکنون تهیه جهیزیه لوکس تبدیل به نوعی فخر فروشی شده است.
باوجود تاکیدهای بسیار بر امر ازدواج و تشکیل خانواده، متاسفانه به دلایل مختلف شاهد افزایش سن ازدواج و حتی بیرغبتی به این امر مقدس در میان برخی از جوانها هستیم. قطعا ریشه این امر را باید در مسائل مختلف جستوجو کرد که یکی از آنها بحث اقتصادی است؛ موضوعی که البته در جای خود قابل بررسی است. اما بخشی دیگر از این آسیبها را باید در خود بدنه ازدواج پیگیری کرد. بحث چشم و همچشمی در مسائلی مانند مهریه و میزان جهیزیه از مواردی است که نه تنها خانوادهها را با مشکل رو به رو ساخته و میسازد که مانند سد بزرگی در پیش روی جوانها قرار گرفته است.
محمدرضا جعفری معاون آموزش و پژوهش کانون فرهنگی مساجد کشور میگوید: جهیزیه به ملزومات اولیه زندگی گفته می شود، این هم به عقیده من بستگی به تمکن دو طرف دارد. هر میزانی که بتوانند کمک کنند مناسب است اما نباید نگاه برابری به موضوع و حتی سبقت گیری و چشم هم چشمی در آن انجام شود که این یکی از مهمترین آسیب های بحث جهیزیه است که حتی می تواند مانع تشکیل ازدواج شود. یکی از دلایل افزایش سن ازدواج افزون یافتن همین آسیب هاست و اگر این آسیب ها افزایش یابد خطری جدی است و بزرگان جامعه و صاحب نظران باید در این زمینه ورود کرده و این خطر را گوشزد کنند.
وی با بیان این مطلب که برداشت من این است مسیری که می رویم مناسب نیست و اگر اکنون زنگ خطر به صدا در نیامده باشد با تداوم روند فعلی در آینده ای نزدیک با مشکلات جدی رو به رو خواهد شد، اضافه میکند: اگر بنا باشد چیزی که فرصت است تبدیل به تهدید شود، نامانوس است. در واقع مخالفت با اصل جهیزیه بی مورد است، اما باید بر اساس تمکن و شان مالی افراد و خانواده ها صورت گیرد.
درست در نقطه مقابل این نوع جهیزیههای عجیب و غریب که حاصل چشم و هم چشمیهاست، کمیته امداد اعلام کرده است که ۷۵هزار نوعروس به دلیل نداشتن جهیزیه با مشکل رو به رو هستند.
از سوی دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به ۷۵هزار نوعروسی که در مقابل این چشم و هم چشمی ها قادر به تامین جهیزیه نیستند، گفت: وی با اشاره به تامین کمک هزینه ۷۵ هزار جهیزیه برای نوعروسان تحت پوشش کمیته امداد گفت: خروج از این موضوع بسیار حائز اهمیت است و به نظر می رسد مدیریت جدید کمیته امداد امام(ره) این ظرفیت را به خوبی شناخته و نسبت به پتانسیل های آن درک قابل توجهی دارد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به طرح آینه شمعدون و تبلیغات محیطی در بزرگراهها و مترو تهران با موضوع تامین جهیزیه و عبارت «جهیزیهاش با من» گفت: یکی از امتیازات این طرح این است که مسائل را به صورت ریز بیان می کند. نمونه این کار را در ساخت فضاهای مذهبی در نجف اشرف شاهد بودیم.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران با بیان اینکه وقتی هر فرد بخشی از جهیزیه را بر اساس توان مالی متقبل میشود، ظرفیت مشارکت نیز افزایش مییابد، توضیح داد: خیلی از مردم ممکن است پول ندهند اما بر اساس توان خود بخشی از جهیزیه را تامین کنند یا صاحب صنوف مختلف ممکن است به طور مثال ۱۰ پتو، ۵ یخچال و حتی استکان و نعلبکی را تقبل کنند، این اتفاق خوبی است که همه کمک هزینه ها را تبدیل به پول نکردهایم.
شاکری تاکید کرد: با این شیوه حتی برخی ها میتوانند در فراهم کردن دیگر اسباب و لوازم ازدواج مانند ارائه تالار مشارکت کنند. مهم فراهم کردن شرایط برای ازدواج آسان و رفع موانع است که با مشارکت مردم و حضور آنها برای رفع مسائل و مشکلات میتوان شاهد اقدامات مناسب بود.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران با اشاره به مشارکت مردم و نهادهای دولتی در پیشبرد یک طرح گفت: آنچه در تامین کمک هزینه جهیزیه میبینیم این است که بخشی از آن را کمیته امداد تامین میکند و بخشی دیگر را مردم. این بسیار اهمیت دارد و این گونه می تواند بسیاری از نیازها را مرتفع کرد.
عضو شورای شهر در شورای تبلیغات محیطی شهرداری با بیان این برای مشارکت اجتماعی مردم بهترین زبان، زبان هنر است، تصریح کرد: بسیار شایسته است که ما در تبلیغات فرهنگی و برای مشارکت اجتماعی از زبان هنری استفاده کنیم که نفوذش در همه امکان پذیر است حتی کسانی هم که به لحاظ عقیدتی با ما همراه نباشند با بهره گیری از زبان هنری به لحاظ عاطفی این همراهی را خواهند داشت.
شاکری تاکید کرد: لذا اگر این دو عنصر یعنی پیام و هنر با هم عجین شوند خیلی از مسائل و مشکلاتشان میتوانیم حل کنیم و اثرپذیری مان چند برابر میشود.
باید مشارکت اجتماعی را تقویت کنیم/نقش شهرداری در ازدواج آسان
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران اضافه کرد: نکته قابل توجه دیگر این است که میزان کمک مردمی مهم نیست، مهم ورود آنها و مشارکت آنها است چه کم و چه زیاد.
شاکری با اشاره به ورود شهرداری در عرصه های مختلف برای کمک به ازدواج گفت: شهرداری تهران ۳۵۴ سرای محله دارد که با تدوین آئین نامه ای خاص و رعایت حرمت خانواده ها می تواند از سالن های آنها استفاده کند.
عضو شورای شهر تهران در شورای تبلیغات محیط شهرداری با اشاره به دیگر ظرفیت های شهرداری تهران اضافه کرد: ما ۲ هزار و ۱۱۷ بوستان در تهران داریم که یک نمونه آن بوستان یاس با ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار مساحت است. وسعت این بوستان به اندازه یک شهر است شهرداری می تواند حداقل ۵۰۰ بوستان را بر اساس آئین نامه خاص در اختیار برگزاری مراسم عروسی برای جوانان قرار دهد تا هزینه تالار پرداخت نکند.
وی با اشاره به خانه های ۳۰ متری در کشور آلمان گفت: در سفری به آلمان خانه های متاهلی ای دیدم به وسعت ۳۰ متر. این خانه ها امکانات زیادی نمی خواهد مهمان کم می رود و هزینه ها به طور طبیعی کاهش می یابد حتی اسباب خانه نیز به اندازه مقدورات در آن جا می گیرد. این خانواده ها بعد از چند سال که توانمندتر شدند می توانند خانه های بزرگترین اختیار کنند.