مالکان خانههای تاریخی تحت هیچ شرایطی حق تخریب ندارند
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین رجبعلی لباف خانیکی اظهار کرد: قدمت خانههای تاریخی خراسان رضوی به اوایل قرن سوم هجری و عهد قاجار باز میگردد اما سالهاست که خانههای بسیاری با رضایت مالکان از ثبت ملی خارج و تخریب شده است.
وی تاکید کرد: اغلب سراهای تاریخی این منطقه در فهرست آثار تاریخی به ثبت رسیدهاند اما در سالهای اخیر با درخواست مالک از ثبت خارج شده و آنان اعتقاد دارند که ملک آنان شخصی است و میتوانند با خروج این سراها از ثبت ملی، برجهای تجاری بسازند.
*خانههای تاریخی سند افتخار این مرز و بوم است
وی با اعلام اینکه به هیچ وجهه نمیتوان خانههای تاریخی که ثبت ملی شده را تخریب کرد، افزود: در حقیقت مالک حق ندارد به سادگی نسبت به خروج اثری تاریخی از ثبت ملی ابراز تمایل کند زیرا این آثار تنها متعلق به یک شخص یا فرد خاص نیست بلکه سند افتخارات این مرز و بوم است، بنابراین مالک چنین اجازهای را ندارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی تصریح کرد: اغلب مالکان با هدف ایجاد برجهای تجاری و سر به فلک کشیده نسبت به تخریب و خروج اثری تاریخی از ثبت ملی اقدام میکنند و این امر نشان میدهد که با وجود ثبت یک اثر در فهرست آثار تاریخی باز هم قوانین موجود در این زمینه دارای بازدارندگی لازم نیست زیرا این قانونها به راحتی زیرپا گذاشته میشود و مالک، خانه و سرای کهنی را ویران می سازد.
*قوانینی که نادیده گرفته میشود
لباف خانیکی یادآور شد: هر بنایی که در فهرست آثار تاریخی ثبت میشود دارای سندی ثبتی است و براساس مقررات جاری کشور به همه مسئولان شهری نسبت به مراقبت از این آثار هشدار داده میشود و شرایطی برای نگهداری از این آثار احراز میشود تا تغییر وضعیت ندهد اما متاسفانه در اکثر موارد این قوانین نادیده گرفته میشود.
وی با تاکید بر اینکه مالکان خانههای تاریخی خراسان رضوی تحت هیچ شرایطی حق تخریب ندارند، ادامه داد: البته افراد دیگری هم در تخریب سراهای تاریخی نقش دارند و مالک در این ماجرا به تنهایی مقصر نیست طوری که شاهد هستیم از زمان آغاز طرح اجرای بهسازی و بازسازی بافت فرسوده در منطقه ثامن برخی از آثار تاریخی و چهار خانه قدیمی که ثبت ملی نیز بوده ویران شده است.
*لزوم تبدیل خانههای تاریخی به محلی برای تماشای گردشگران
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی تاکید کرد: در جریان اجرای این طرح آثار تاریخی فراوانی تخریب شده زیرا از دیدگاه شهرداری برخی اثرها دارای ارزش و جنبه تاریخی بالایی نیست در حالی که میراث فرهنگی تنها حوزهای است که میتواند در رابطه با ارزش و قدمت یک اثر اظهار نظر کند بنابراین نباید با اجرای غلط طرح بهسازی بافت فرسوده تیشهای بر ریشه هویت و پیشینه این شهر وارد سازد.
لباف خانیکی یادآور شد: برخی از این تخریبها عمدی است؛ اما این بناها نباید به هر دلیل و بهانهای ویران شوند زیرا وجود این آثار در صورت اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب سبب حفظ هویت ما و جذب گردشگران و توریستهای خارجی میشود و از سویی دیگر این خانههای تاریخی را میتوان به محلی برای عرضه صنایع دستی و تماشای گردشگران تبدیل کرد.
این مسئول اظهار کرد: خانههای تاریخی و سنتی باید به عنوان یک لکه همچنان در پایتخت معنوی باقی بماند و نباید به خاطر حرکت به سمت زندگی مدرن تمامی این سراهای کهن را تخریب و به جای آن برجها و واحدهای تجاری ایجاد کرد.
*اجازه نمیدهیم قوانین زیرپا گذاشته شود
وی بیان کرد: مجموعه میراث فرهنگی این استان نسبت به حفظ آثار تاریخی نگاهی دغدغهمند دارد و اجازه نمیدهیم تا به سادگی قوانین این حوزه زیرپا گذاشته شود؛ به همین علت از مدتها قبل برای حفظ بافت تاریخی مشهد، پایگاه بافت فرهنگی تاریخی در منطقه ثامن برای حفاظت از آثار ارزشمند در این محدوده تشکیل شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی بیان کرد: تاسیس این پایگاه در منطقه ثامن اقدامی برای حفاظت از آثار تاریخی در این محدوده است و وجود آثار گسترده تاریخی در این منطقه سبب شده تا پایگاه بافت فرهنگی تاریخی در این محدوده تشکیل شود.
به گفته وی اکنون مشاوران میراث فرهنگی با هدف حفظ آثار و معماری منطقه ثامن معایب طرح بهسازی بافت فرسوده را شناسایی کردهاند تا با این اقدام از تخریب آثار و خانههای تاریخی جلوگیری شود.