نام محققان نهج البلاغه بر دیوار شهر
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاینخیابان الهی مشرف به سفارت لبنان به نام جورج جرداق نویسنده لبنانی- مسیحی نامگذاری شد. این خیابان حد فاصل خیابانهای نجاتاللهی و قرنی واقع شده و روز یکشنبه همین هفته براساس مصوبه شورای اسلامی شهر تهران به نام مولف لبنانی و مسیحی کتاب «امامعلی(ع) صدای عدالت انسانی» با حضور اعضای شورای شهر و هیأت نمایندگان لبنانی نامگذاری شد. این نویسنده شهیر ۳۰جلد کتاب تالیف کرده است. طی دیداری که وی با رهبر معظم انقلاب داشته، رهبری بیان کردند که من بهعنوان فرزند حضرت علی(ع) خود را مدیون شما دانسته و از شما سپاسگزارم.
مجتبی شاکری رئیس کمیسیون نامگذاری شورای شهر تهران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این نامگذاری و نام گذاریهای مشابه توضیحاتی ارائه داده است که میخوانید.
در ابتدای هفته شاهد نامگذاری خیابانی با عنوان جورج جرداق اندیشمند لبنانی و مسیحی علاقهمند به آرای امام علی (ع) بودیم. این نامگذاری با عید غدیر مصادف شد. لطفا درباره علت نامگذاری و این همزمانی بگویید.
به تناسب اینکه حادثه، رخداد یا شخصیتی در جهان و داخل کشور از جایگاه تاثیرگذاری برخوردار باشد، آن رخداد یا شخصیت مورد توجه قرار میگیرد و نام این افراد یا حوادث میتواند هویتبخش شهرها باشد. ما فهرست مطولی از شخصیتهای ملیتهای دیگر داریم که در تهران و دیگر شهرها زینتبخش معابر هستند.
پاتریس لومومبا، هانری کربن که شیفته فلسفه و حکمت اسلامی بود، ماندلا و … نمونههایی از این نامگذاریها بوده است. در واقع ما تلاش کردیم افرادی که حقیقتخواه بودند، پرچم عدالت را در دست گرفتند و تاثیرگذاری جهانی داشتند، نامشان زینتبخش تهران باشد. یکی از این شخصیتها جورج جرداق مسیحی است که شیفته نهجالبلاغه بود.
قرار بود این نامگذاری در زمان حیات جورج جرداق صورت گیرد، اما متاسفانه اخیرا شاهد درگذشت این پژوهشگر بودیم و این نامگذاری با عید غدیر همراه شد.
نحوه جانماییها و انتخاب خیابانها برای نامگذاریهای مناسبتی چطور اتفاق میافتد؟ به عنوان مثال چرا خیابان حاضر را به نام جورج جرداق انتخاب کردید؟
جرج جرداق از شخصیتهای ادبی و از پژوهشگرانی است که دهههاست در مورد حضرت علی (ع) کتابهای بسیاری نوشته است؛ کتابهایی که مورد توجه عمومی قرار گرفته است. وی متعدد به ایران سفر کرده و تیمهایی از ایران به دیدار او رفتهاند. توجه جرج جرداق به حضرت علی (ع) و مطالب ایشان به حدی است که مسیحیها را نیز کنجکاور کردهاند که ببینند چه حقیقتی در نهجالبلاغه نهفته است که یک شخصیت مسیحی را تا این اندازه مجذوب خود میکند. با توجه به همین مسائل، ما باید خیابانی را انتخاب میکردیم که المانهای هویتی داشته باشد. خیابانی که به نام جرج جرداق معرفی شده از یک سو سفارت لبنان در آن قرار دارد، یعنی هویت اصلی جرج جرداق که لبنانی است. از سوی دیگر بنیاد نهجالبلاغه نیز در این خیابان قرار دارد. بنیاد نهجالبلاغه نیز برای تحقق این امر پیگیریهای بسیاری کرد که جای قدردانی از آنها وجود دارد.
با توجه به شخصیت امام علی (ع) و جایگاه ایشان به عنوان امام اول شیعیان، آیا به نظر شما میزان نامگذاریها در تهران در پیرامون نام و آثار ایشان کافی است؟
ما سعی کردیم در مورد حضرت علی (ع) و تاثیر بسیار ایشان بر فرهنگ ایرانی اسلامی، چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم از نام و آثار و برکات ایشان بهره ببریم. ما بوستان نهجالبلاغه و بزرگراه امام علی (ع) را داریم که هر دو ویژگیهای منحصربهفردی را دارند. در بزرگراه امام علی (ع) ۴۰ پل وجود دارد که برای نامگذاری آنها پیشنهادهای مختلفی داشتیم. یکی از این پیشنهادها این بود که اسامی تمام استانها را بر روی این پل قرار دهیم. در واقع کل ایران در دامان امام علی (ع) قرار میگیرند. از سوی دیگر نمایندگان مجلس هم تاکید داشتند که نام استانشان در تهران دیده شود. اکنون همه استانها در بزرگراه امام علی (ع) و تحت لوای نام علی (ع) گنجانده شدهاند. ما ۳۱ استان داریم که نام ۳۱ پل به آنها مزین شده است. از سوی دیگر برای ۹ پل باقیمانده، نام ۹ قله بزرگ ایران را اضافه کردیم که جنبه ملی دارد. به نظر من نامگذاریها در تهران مناسب بوده و اتفاقات خوبی افتاده است.
در مورد شخصیتهایی که درباره حضرت علی (ع) فعالیتهای ویژه داشتند، چطور؟
ما مدیون نامهای بزرگی هستیم که برای توسعه علم، دین و هنر زحمت بسیاری کشیدهاند. دیروز نشستی با خانم دکتر خزعلی داشتیم که خیابانی در تهران به نام همسرشان که پرچم حفظ نهجالبلاغه را بلند کردند، نامگذاری شود. آیتالله خوشوقت، حقشناس، آقامجتبی تهرانی، علامه عسگری و … برای اسلام و تشیع زحمتهای بسیاری کشیدند. آنها سرآمدان روزگار ما هستند و فهرست پیشنهادی آنها در کمیسیون نامگذاری شورای اسلامی شهر وجود دارد. ما به دنبال این هستیم که جانمایی مناسبی برای این بزرگان، مانند آنچه برای خیابان جرج جرداق اتفاق افتاده است، ایجاد شود.