«اقتصاد مقاومتی و تدابیر مدیریت شهری»
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین ناصر امانی در این یادداشت نوشت:
با درود بر روان پاک رسول الله (ص)، ائمه هدی (س)، انبیاء و صلحا و خاصه از میان آنان، درگذشتگان حادثه اسف بار منا در حج امسال که نتیجه بی تدبیری و عدم مدیریت صحیح در برگزاری این آئین الهی است و از درگاه خداوند می طلبم که آنان را با شهدا محشور فرماید.
ما در کشور از آغاز انقلاب اسلامی فراز و فرودهای زیادی را دیده و تجربه کردیم. بر هم خوردن معادلات و قواعد بین المللی در اثر انقلاب اسلامی و دیدگاه های معمار کبیر آن حضرت امام خمینی (ره) و در انداختن طرحی نو در مناسبات بین المللی، باعث جبهه گیری جهان استکباری و در نتیجه محاصره اقتصادی جمهوری اسلامی از سوی کشورهای غربی خصوصاً آمریکا گردیده است.
پیشرفت های جمهوری اسلامی در عرصه های اقتصادی و تکنولوژیک و مباحث مربوط به روند هسته ای شدن کشور، زمینه تشدید تحریم ها را فراهم و سازمان ملل نیز وجهه حقوقی این تحریم های ناعادلانه را مهیا کرد . در نتیجه این تحریم ها کشور به لحاظ اقتصادی دچار تنگناهای قابل توجهی شد که تدبیر جهت عبور از این تنگناها و طراحی استراتژی متناسب با وضعیت پیش آمده امری اجتناب ناپذیر گردید.
مدیریت شهری تهران نیز به عنوان حلقه ای از زنجیره به هم پیوسته کشور از این مضایق و تحریم ها بی نصیب نماند. راهبرد اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) ارائه و پیشنهاد شد راه برون رفت از این مرحله را در صورت اجرایی شدن نشان می داد. مدیریت شهری که شعار مدیریت جهادی را از چند سال پیش سرلوحه فعالیت های خود قرار داده است از راهبرد اقتصاد مقاومتی استقبال و با طراحی عملیاتی و برنامه ریزی در این راستا سعی کرده است که آن منویات را اجرایی کند.
شهردار محترم تهران در جهت اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی تدابیری را طراحی و ابلاغ کرده اند که با اجرا شدن آن نه تنها شهر از توسعه متوازن و روبه پیشرفت باز نمی ماند بلکه با حذف هزینه های غیر لازم، مدیریت شهر را قادر خواهد ساخت که کلانشهر تهران را علیرغم کم شدن درآمدهای ناشی از رکود تورمی حاکم بر اقتصاد کشور و فضای کسب و کار، اداره و توسعه دهد. اگرچه این تدابیر برای شرایط فعلی طراحی شده است، در شرایط پسا تحریم نیز می تواند به عنوان الگویی در جهت مدیریت بهینه منابع و درآمدها و هزینه کرد مورد استفاده قرار گیرد، چرا که این تدابیر با پیروی از سیاستهای ابلاغی در خصوص اقتصاد مقاومتی و در افق چشم انداز برنامه کلان کشور طراحی شده است.
مجموعه مدیریت شهری با تحلیل وضعیت فعلی و آسیب شناسی شرایط به شناسایی و کنترل و مواجهه با موانع موجود پرداخته است تا بر اساس این تدابیر، نهاد اجتماعی شهرداری بتواند از این دوران عبور کند. این تدابیر مجموعاً ۴۳ تدبیر و در قالب 22 محور که قابل جمع بندی در پنج سیاست می باشد برای عینیت بخشیدن به انضباط مالی و شفافیت و حفاظت از دارایی ها به منظور استفاده کارا و اثربخش از منابع موجود پیش بینی شده است. سیاست کلان پیش بینی شده شامل برنامه محوری و حمایت، صرفه جویی در هزینه ها، مدیریت تعهدات و پروژه ها، نگهداشت شهر و سلامت و شفافیت مالی می باشد که معاونت برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورا حسن انجام آنها رادر محورهای ۲۲ گانه بعهده دارد.
بخشی از این محورهای ۲۲گانه عبارتند از :
- تشکیل کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به منظور مدیریت بهینه اعتبارات و شفافیت در عملکرد مالی جهت تعیین اولویت ها
- ممنوعیت تغییر دکوراسیون داخلی و خرید تجهیزات و خدمات مرتبط که شامل خرید هرگونه مبلمان، اثاثیه، لوازم مصرف نشدنی اداری و تزئینات می شود.
- صرفه جویی در موارد مصرف نشدنی و استفاده از اقلام مازاد و موجود.
- عدم دریافت چک از مودیان توسط مناطق وتقسیط صرفاً از طریق بانک شهر که به شفافیت مالی و انضباط اداری منجر خواهد شد.
- رسیدگی به فقرا و محرومان که لازمه رسیدگی مدیریت شده به نیازمندان شهر تهران با بهرهگیری از ظرفیت نهادهای مردمی و شهروندان را مورد تاکید قرار داده است.
- عدم صدور هرگونه بخشنامه و دستورالعمل حاوی بار مالی
- اولویت بندی تخصیص اعتبار به پروژه ها
- ….
از جمله محورهای تدابیر مدیریت شهری است که در چارچوب اقتصاد مقاومتی طراحی و اجرایی شده است.
با توجه به مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این تدابیر توسط معاونت برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران، در جمع بندی دوره ای نظارت بر حسن انجام این تدابیر، خوشبختانه مجموعه مدیریت شهری شامل معاونت ها، مناطق، شرکت ها و سازمان ها با درک دقیق و درست شرایط نسبت به رعایت کامل این تدابیر اقدام کرده اند که در روند رو به جلو فعالیت ها، نتایج چشمگیر اجرای کامل آنها در منظر و دید شهروندان عزیز و نمایندگان محترم آنان در شورای اسلامی شهر تهران قرار خواهد گرفت.
به منظور نظارت کامل و حسن اجرای این تدابیر دستورالعمل اجرایی تهیه شده است که در چارچوب آن کلیه ارکان مدیریت شهری موظف به ارائه گزارش های دوره ای در خصوص حسن انجام امور می باشند. امیدواریم با این امر، الگویی کارا و دقیق از تحقق و عینیت بخشی به اقتصاد مقاومتی را در شهرداری تهران تجربه و به اجرا گذاشته و دیگران نیز از این تجربیات بهره گیرند تا بتوانیم کشور عزیزمان را از این مرحله حساس عبور دهیم. باشد که این فعالیت ها و ارائه خدمات بهتر مدیریت شهری باعث سلامت و نشاط شهروندان و مرضی پروردگار قرار گیرد.»