چرا میوههای ایران از نوع خارجیشان خوشمزهترند؟
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین مرتضی گلمحمدی اظهار کرد: با توجه به اصلاح باغات و تنوع ارقام مرکبات و دانش فنی باغداران، مرکبات استان مازندران دارای قابلیت صادراتی است و از نظر کمی و کیفی قابلیت رقابت با محصولات خارجی را دارد و در مواردی با کیفیتتر از ارقامهای خارجی است.
وی خاطرنشان کرد: موسسه تحقیقات مرکبات کشور در سال ۷۶ از سوی سازمان استخدامی کشور ایجاد شد و پیش از تشکیل این موسسه فعالیتهای تحقیقاتی مرکبات کشور از سال ۳۳ با نام بخش تحقیقاتی مرکبات در رامسر وجود داشت و پس از آن به مرکز تحقیقات تغییر نام داد.
گلمحمدی با بیان اینکه همچنین تمامی جنبههای تحقیقاتی مانند معرفی و تحقیقات درباره کیوی در این موسسه انجام شده است، تصریح کرد: موسسه تحقیقات مرکبات کشور با دارا بودن بخشهای تحقیقاتی مختلف شامل اصلاح بذر و نهال، گیاه پزشکی، آب و خاک، فنی مهندسی، فنی تحقیقاتی، تمامی زمینههای تحقیقات را انجام میدهد.
رئیس موسسه تحقیقات مرکبات کشور با اشاره به اینکه این موسسه در شهرستان رامسر و استان مازندران قرار دارد، خاطرنشان کرد: کشور ایران با دارا بودن سطح زیرکشت ۲۹۶ هزار هکتار و تولید سالانه ۵.۴ میلیون تن جایگاه ویژهای در تولید مرکبات در جهان دارد و در میان ۱۰ کشور برتر در تولید مرکبات قرار دارد. در این میان، مازندران با تولید ۵.۲ میلیون تن مرکبات جایگاه نخست این محصول را در کشور دارد و به این دلیل ستاد این موسسه در استان مازندران واقع شده است.
وی با بیان اینکه تمامی فعالیتهای تحقیقاتی مرکبات و کیوی در تمام کشور از سوی این موسسه، مدیریت و راهبری می شود، خاطرنشان کرد: با توجه به گسترش محصولات نیمه گرمسیری و تغییر ساختار موسسات تک محصولی در سال ۹۴ موسسه تحقیقات علوم باغبانی با هفت پژوهشکده از سوی هیئت امنای سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و شورای گسترش آموزش عالی تشکیل شد.
رئیس موسسه تحقیقات مرکبات کشور یادآور شد: موسسه تحقیقات مرکبات به پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری تغییر نام داده است و بر این اساس از سال ۹۵ تمامی تحقیقات مرکبات کیوی، زیتون، انجیر و انار از سوی این موسسه راهبری میشود.
گلمحمدی درباره مهمترین فعالیتهای این موسسه، خاطرنشان کرد: تاکنون بیش از ۲۰۰ طرح تحقیقاتی از سوی محققان و اعضای هیات علمی در این پژوهشکده انجام شده است که نتیجه آن انتشار بیش از ۵۰ نشریه ترویجی، دستورالعملهای فنی و کاربردی، کتاب و فیلم است که در ارتقای دانش فنی باغداران تاثیر فراوانی داشته است. همچنین معرفی تمامی ارقام تجاری مرکبات و پایه ها توسط این موسسه انجام شده و در حال حاضر بیش از ۸۰ رقم و پایه برای استانهای مختلف معرفی شده است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر در کلکسیون مرکبات کشور بیش از ۳۰۰ رقم و هیبرید مرکبات موجود است که از آنها برای تولید ارقام و پایههای جدید استفاده میشود. به منظور تقویت ژرپلاسم و تولید ارقام تجاری، سالانه دو رگ گیری بین ارقام مختلف انجام میشود.
گلمحمدی خاطرنشان کرد: نتایج حاصل از فعالیتهای چند ساله این موسسه منجر به تولید ۸ رقم نارنگی شده است که از سال ۹۰ تا ۹۴ معرفی شد. در سال گذشته دو رقم نارنگی با ویژگیهای برتر به نام خرم و جهانگیر از سوی این موسسه معرفی شده است. با توجه به ظرفیت علمی این موسسه برای نخستین بار، ۱۲ رقم تجاری مرکبات با استفاده از تکنیکهای جدید عاری از ویروس شده و میتواند در تولید نهالهای سالم استفاده شود.
رئیس موسسه تحقیقات مرکبات کشور خاطرنشان کرد: تعداد کمی از کشورهای تولید کننده مرکبات دارای توانمندی به کارگیری از این تکنیک هستند که موسسه تحقیقات مرکبات نیز یکی از واحدهای تحقیقات است که موفق به تولید نهال عاری از ویروس شد.
گلمحمدی درمورد کاهش ضایعات مرکبات نیز تصریح کرد: براساس طرحها و تحقیقات انجام شده و استفاده از تکنیکها و روش های جدید، این موسسه، دانش فنی کاهش خسارت و ضایعات مرکبات را به باغداران ارائه داده است و بر اساس یافته های علمی این موسسه با به کارگیری روشهای مورد نظر موفق به کاهش ضایعات به زیر ۱۰ درصد در میان مرکبات شد.
رئیس موسسه تحقیقات مرکبات کشور خاطر نشان کرد: با توجه به استفاده از دانش فنی یافتههای تحقیقاتی در سالهای گذشته تعداد سمپاشی در باغ های مرکبات از چندین بار به حداکثر ۲ تا ۳ بار کاهش یافته است و همچنین در مبارزه زمستانه از روغنها استفاده میشود که هیچ خطری ندارد.
وی افزود: با توجه به زمان سمپاشی در اسفند و اوایل تابستان، وجود باقی مانده سموم در این محصول نسبت به سایر محصولات از اهمیت کمتری برخوردار است زیرا میوه مرکبات به دلیل داشتن پوست قوی به راحتی سم را از خود عبور نمیدهند و هیچ خطری متوجه مصرف کننده نمیشود.