کدخدایی: صاحبنظران مبانی دینی در حقوق بشر را تبیین کنند
به گزارش شوراآنلاین، عباسعلی کدخدایی در همایش بین المللی حقوق بشر اسلامی با موضوع " احتیاط؛ اصل عرفی در اتحادیه اروپایی؟" گفت: در حوزه های حقوق بشر مخصوصا در حقوق بشر غرب امروزه رویکرد بیشتری که مدنظر قرار گرفته است، بحث غلبه نگاه قراردادی بودن بر حقوق بشر است.
وی با طرح این پرسش که آیا حقوق بشر را می توانیم با توافق و رضایت بین مردم و بین دولت ها تولید و اجرا کنیم و آیا این امر امکان پذیر است؟ گفت: آنچه که اندیشمندان معتقد به مکاتب حقوقی اثبات گرایانه به آن توجه دارند این است که آنها بیشتر تاکید می کنند که توافق بین انسان ها بهترین مبناست برای تبیین و اجرای حقوق. آیا در همه امور انسانی، ما با توافق پیش رفتیم؟ آیا همه امور جوامع انسانی از طریق توافق حل شده است؟ توافق معمولا یا رای اکثریت یا رضایت دو طرف به نفع دیگری است. شاید این مساله در امور جاری جوامع بتواند ما را کمک کند ولی در بسیاری از مسایل دیگر توافق راهی ندارد مثل اینکه ما توافق کنیم بر حق حیات انسان ها یا حق کرامت انسانی. طبیعتا این مبانی، مبانی نیست که بتوانیم از راه رضایت چندجانبه به آن برسیم و ساده لوحانه است که دو دولت به توافق برسند که انسان حق حیات یا حق کرامت داشته باشد.
وی افزود: آیا می توانیم هر چیزی را با نصف به علاوه یک به توافق برسانیم که این محل خدشه است. در امر انتخابات نصف به علاوه یک محل خدشه است و تکلیف آن ۴۹ درصد چه می شود. لذا حقوق بشر و مبانی آن نمی تواند از راه چنین توافق هایی تبیین شود و پایه نظام حقوق بشر بین المللی قرار گیرد.
کدخدایی اضافه کرد: اعلامیه جهانی حقوق بشر با تعداد کمی از کشورها و حدود ۵۰ الی ۶۰ کشور به تصویب رسید و بعدا کشورها به آن پیوستند و عضو شدند. اگر دولت ها بعدا به اسنادی پیوسته اند گاهی از روی ناچاری است و تهدیدهایی متوجه آنهاست که آنرا پذیرفتند. لذا سکوت یا الحاق به یک کنوانسیون به مفهوم پذیرش آن نیست و این ایرادی است که ما آنرا قراردادی تلقی کردن حوزه بشر می دانیم.
وی افزود: ما معتقدیم که مفاهیم حقوق بشر نمی تواند با توافق دو یا چند جانبه شناسایی و تبیین شود و نیازمند یک مرجع دیگری برای آن هستیم.
سخنگوی شورای نگهبان در پایان گفت: یکی از مسایلی که داشتهایم اختلاف و تنوع فرهنگی و اختلاف دیدگاه های مبنایی و اختلاف مکتب ادیان است. اگر اسلام و دین مبین اسلام نگاه دیگری به حقوق بشر دارد به مفهوم این نیست که حقوق بشر را قبول ندارد بلکه ما معتقدیم که مبانی دینی بسیار پررنگ در حقوق بشر ورود پیدا کرده که نیاز است صاحب نظران آنرا تبیین کنند.