جولان کودکان خارجی خیابانی در پایتخت
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین اکبر باقری در نشست خبری امروز خود که به مناسبت هفته دولت در محل بهزیستی استان تهران برگزار شد اظهار کرد: در حال حاضر تعداد ۱۲ هزار مرد و ۳۰۰۰ زن معتاد متجاهر در استان تهران شناسایی شدهاند.
تدوین دستورالعمل مراکز ماده ۱۶ در دستور کار بهزیستی
وی در ادامه ضمن اشاره به آنکه اخیرا تولیت مراکز ماده ۱۶ نیز به بهزیستی واگذار شده است گفت: سازمان بهزیستی به تعهد خود در خصوص ساماندهی مراکز ماده ۱۵ عمل کرد و در خصوص مراکز ماده ۱۶ نیز به علت آنکه این مراکز پیش از این زیرمجموعه بهزیستی نبودهاند باید دستور العمل آنها به طور مدون تدوین شود که در حال حاضر به این مسئله ورود کرده و در ابتدای راه قرار داریم.
سرپرست بهزیستی استان تهران ادامه داد: تا دو الی سه ماه آینده شاهد آن خواهیم بود که مراکز ماده ۱۶ نیز از تمامی امکانات و شرایط مربوط به مراکز ماده ۱۵ اعم از امکانات بهداشتی، درمانی و … برخوردار خواهند شد که این کار بزرگی است.
باقری در ادامه تاکید کرد: بهزیستی با تمام دستگاههای مربوطه از جمله استانداری و ستاد مبارزه با مواد مخدر در زمینه ساماندهی مراکز ماده ۱۶ همکاری خواهد کرد تا این بخش روی زمین مانده در کشور ساماندهی شود.
وی در ادامه ضمن اشاره به آنکه چندین سال پیش تولیت بیماران روانی مزمن نیز به بهزیستی سپرده شد در حالیکه در آن زمان این سازمان در خصوص این قشر هیچ تجربهای نداشت گفت: در زمینه بیماران روانی مزمن موفق عمل کردیم و امیدواریم با وجود آنکه بهزیستی در حوزه اعتیاد دارای تجربههای گرانبهایی است بتوانیم با برنامهریزیهای صحیح شاهد آن باشیم که تفاوتی میان مراکز ماده ۱۵ و مراکز ماده ۱۶ وجود نداشته باشد.
سرپرست بهزیستی استان تهران در ادامه به مراکز اقامتی میان مدت اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۲۰۰ مرکز اقامتی میان مدت در سازمان بهزیستی تهران وجود دارد که ۱۳ هزار و ۸۱۵ نفر را تحت پوشش خود قرار داده و از این تعداد ۲۶۷ نفر آنها زنان بوده که در شش مرکز اقامتی میان مدت نگهداری میشوند.
باقری در ادامه به مراکز اقامتی بلندمدت (TC) اشاره کرد و گفت: در حال حاضر دو مرکز TC در استان تهران وجود دارد که ۱۱۴ نفر مرد معتاد را تحت پوشش دارند.
بهرهمندی ۴۳ هزار و ۵۸۸ نفر از خدمات مراکز مشاوره تلفنی بهزیستی تهران
وی در ادامه به مراکز مشاوره تلفنی دولتی این سازمان در استان تهران اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال جاری تا کنون ۴۳ هزار و ۵۸۸ نفر از خدمات مراکز مشاوره دولتی تلفنی بهزیستی استان تهران استفاده کردهاند. این در حالیست که ۱۶۴۹ نفر نیز از خدمات مراکز مشاوره حضوری دولتی و حدود ۱۴ هزار نفر در استان تهران از خدمات مراکز مشاوره غیر دولتی استفاده کردهاند.
سرپرست بهزیستی استان تهران همچنین اظهار کرد: ۱۳۷ مرکز درمان سرپایی معتادین در استان تهران وجود دارد که از ابتدای سال تا کنون ۲۳۷۷ نفر از خدمات آنها بهره مند شدهاند. علاوه بر آن پنج مرکز بستری غیر دولتی نیز در استان تهران وجود دارد که ۲۷۶ نفر از خدمات آنها بهره مند شدهاند.
باقری در ادامه به ارائه آموزشهای مهارتهای زندگی اشاره کرد و گفت: بهزیستی اقدام به ارائه آموزشهای مهارتهای زندگی در محیطهای کاری، محلات و غیره کرده و از ابتدای سال تا کنون ۱۲۰ هزار و ۳۴۷ نفر از این خدمات بهره مند شدند.
وی ادامه داد: از ابتدای سال جاری تا کنون ۲۷ هزار و ۲۴۹ نفر از آموزشهای پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی نیز، بهره مند شدهاند.
وی در ادامه تصریح کرد: از ابتدای سال تا کنون ۳۵ هزار و ۳۱۵ نفر از طریق ۳۰۲ پایگاه دائمی پیشگیری از تنبلی چشم از این غربالگریها بهره مند شده و علاوه بر آن ۱۷ هزار و ۵۹۴ نفر نیز تحت غربالگری شنوایی قرار گرفتهاند.
سرپرست بهزیستی استان تهران ادامه داد: ۷۹۶۴ نفر نیز از آموزشهای پیش از ازدواج و ۱۲ هزار و ۸۳۰ نفر از آموزشهای زندگی خانوادگی بهرهمند شدهاند.
باقری افزود: از سال ۹۴ تا کنون سه میلیون و ۲۴۷ هزار و ۵۰۵ نفر از برنامههای پیشگیری از اعتیاد بهزیستی استان تهران بهرهمند شدهاند.
وی همچنین به مراکز نگهداری از معلولان این سازمان در استان تهران اشاره کرد و گفت: ۱۲ مرکز ویژه معلولین جسمی در استان تهران وجود دارد که از ۱۱۰۰ معلول نگهداری میکند علاوه بر آن دو مرکز ضایعه نخاعی با پذیرش ۲۲۵ معلول، چهار مرکز مراقبت در منزل با پوشش ۳۰۰ معلول و یک مرکز کمک به اختلالات دهان و بلع با پوشش ۱۰۰ معلول در استان تهران فعالیت میکنند.
سرپرست بهزیستی استان تهران همچنین در خصوص معلولین ذهنی افزود: در حال حاضر چهار مرکز دولتی با ظرفیت ۵۵۵ معلول و ۹۱ مرکز غیر دولتی با ظرفیت ۷۱۵۱ معلول در زمینه معلولیتهای ذهنی و روانی در استان تهران فعالیت میکنند.
باقری در ادامه به بیماران روانی مزمن اشاره کرد و گفت: ۴۱ مرکز با ظرفیت ۳۶۳۶ بیمار روانی مزمن در استان تهران در حال فعالیت هستند و همچنین ۶۱ مرکز نگهداری از سالمندان با ظرفیت ۶۰۳۲ سالمند نیز در این استان در حال فعالیت هستند.
حضور ۱۹۰۰ مجهوالهویه در مراکز بهزیستی تهران
وی در ادامه به وضعیت مجهول الهویههای استان تهران اشاره کرد و گفت: در حال حاضر حدود ۱۸۹۸ نفر مجهول الهویه در مراکز بهزیستی استان تهران حضور دارند.
سرپرست بهزیستی استان تهران همچنین هشدار داد که متاسفانه یکی از مصیبتهای جامعه امروز رها شدن سالمندان توسط فرزندانشان است و ما شاهد آن هستیم که جامعه آنقدر بی رحم شده است که برخی از فرزندان والدین خود را به بهانههایی چون سفرهای زیارتی و … در سطح شهر رها میکنند.
باقری افزود: در حال حاضر ۸۰۴۹ نفر نابینا و ۱۵ هزار و ۴۷۰ هزار نفر ناشنوا نیز از خدمات بهزیستی استان تهران بهرهمند میشوند.
وی در ادامه ضمن بیان آنکه در حوزه پیشگیری از معلولیتها باید همگرایی میان دستگاههای موازی افزایش یابد تا بتوان از ظرفیت تمام دستگاهها نهایت استفاده را کرد گفت: در حال حاضر پیش از ازدواج تنها آزمایشات تالاسمی برای زوجین اجباری است در حالیکه باید این آزمایشها برای سایر معلولیتها نیز اجباری شود.
لزوم پوشش بیمهای مشاوره ژنتیک
سرپرست بهزیستی استان تهران ادامه داد: همچنین ضروری است تا سیستمهای بیمهای حتما خدمات مشاوره ژنتیک را تحت پوشش قرار دهند.
باقری در ادامه ضمن بیان آنکه طبق مطالعات انجام شده هزینه نگهداری یک فرد معلول نجومی است گفت: باید خدمات توانبخشی را به سمت بخش خصوصی ببریم تا بتوانیم پوشش خود را در این خدمات افزایش دهیم.
وی در ادامه به بیماران اوتیسم اشاره کرد و افزود: در حال حاضر به بیماران اوتیسم کمتر توجه شده در حالیکه آنها نیازمند توجه و حمایت هستند زیرا هر فرد اوتیسم در زندگی روزمره خود دچار مشکل بوده و زندگی وی مختل میشود.
سرپرست بهزیستی استان تهران در ادامه به اهمیت مناسب سازی معابر شهری برای معلولین تاکید کرد و گفت: نیاز است تا معابر شهری برای استفاده هر چه بهتر معلولین مناسب سازی شود و همچنین استفاده برابر از فرصتهای شغلی برای این قشر ضروری است. زیرا معتقدیم اگر معلولی نمیتواند امورات خود را در شهر به انجام برساند مدیریت شهری معلول است. به همین دلیل نیاز است تا مناسب سازیها و استفاده هر چه راحتتر معلولین از ترابریهای شهری مورد تاکید قرار بگیرد.
باقری در ادامه به زنان سرپرست خانوار اشاره کرد و گفت: هزینه معیشتی که از طریق بهزیستی به زنان سرپرست خانوار پرداخت میشود بسیار ناچیز است.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۱ هزار و ۳۷ زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی استان تهران هستند که از طریق ۶۲ کلینیک مددکاری در سطح استان به آنها خدمات ارائه میشود. علاوه بر آن ۱۵ گروه همیار زنان سرپرست خانوار نیز در استان تهران وجود دارد.
سرپرست بهزیستی استان تهران همچنین عنوان کرد: تا کنون ۴۶۶۰ زن سرپرست خانوار توسط بهزیستی استان تهران تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گرفتهاند.
نگاهها به مهدهای کودک چندان مثبت نیست
باقری در ادامه به مهدهای کودک اشاره کرد و گفت: در حال حاضر نگاهی که به مهدهای کودک در کشور وجود دارد مثبت نیست و همواره به این مراکز کم لطفی میکنیم در حالیکه آنها موارد را رعایت میکند اما همواره به آنها انتقاد میشود.
وی ادامه داد: بر اساس شاخصهای توسعه فرهنگی در دنیا مهدهای کودک میتوانند ۷۰ درصد فرصتها را برای کودکان کمتر از سن دبستان فراهم کنند در حالیکه در کشور ما اینگونه نیست و نیاز است تا برخی اصلاحات صورت گیرد اما نگاه منفی موجود نیز به این مراکز صحیح نیست. زیرا آنها استانداردها را رعایت کرده و در صورت انحراف حتما با آنها برخورد خواهد شد.
سرپرست بهزیستی استان تهران در ادامه ضمن تاکید بر آنکه سازمان بهزیستی ضامن و حافظ حقوق کودکان است گفت: برای مثال اگر استخری هم در مهدکودکی وجود دارد این مجوز از طریق بهزیستی صادر نشده بلکه دستگاههای مربوطه این مجوزها را صادر میکنند و حمله به مهد کودک کم لطفی است.
باقری ادامه داد: در حال حاضر ۵۷ هزار و ۸۹۷ کودک در مراکز مهدکودک استان تهران حضور دارند.
لزوم کاهش تعداد مراکز شبانه روزی تحت نظارت سازمان بهزیستی به یک پنجم
وی ادامه داد: علاوه بر آن ۳۶۰۰ کودک بی سرپرست و یا بدسرپرست تحت پوشش بهزیستی استان تهران هستند که آنها هم از آموزش های پیش از دبستان بهره مند میشود.
سرپرست بهزیستی استان تهران در ادامه ضمن بیان آنکه بهزیستی از اواسط دهه ۷۰ به سمت توسعه مراکز شبه خانواده رفته است گفت: به علت تعداد زیاد کودکان بی سرپرست و بد سرپرست تحت پوشش بهزیستی استان تهران گاهی شاهد آن بودیم که ۳۰۰ کودک در یک فضا نگهداری می شدند اما طی چند سال اخیر این روند کنترل شده و تعداد آنها به ۴۰ نفر رسیده است.
باقری در ادامه تاکید کرد: در دولت قبل خیرین به این مسئله بی توجهی داشتند و ساخت مراکز شبانه روزی را با ساخت مدرسه و بیمارستان اشتباه گرفته بودند اما در حال حاضر نیز نگران احیای مجدد آسایشگاههای نگهداری از کودکان، معلولان و سایر جامعه هدف بهزیستی به شکل گذشته هستیم.
وی ادامه داد: معتقدم بدترین خانه از بهترین مرکز بهتر است. به همین دلیل برای ایجاد مراکزی که امنیت خانه در آنها به حداکثر برسد نیاز به کوچک سازی مراکز شبانه روزی داریم و همچنین نیاز است که تعداد مراکز شبانه روزی تحت نظارت سازمان بهزیستی نیز به یک پنجم برسد و در حال حاضر ۴۵ مرکز غیر دولتی شبه خانواده در استان تهران فعالیت میکنند.
سرپرست بهزیستی استان تهران همچنین ادامه داد: در حال حاضر ۳۴۰۰ کودک بی سرپرست یا بدسرپرست در مراکز شبه خانواده استان تهران حضور دارند.
شیرخوارگاهها را نمیتوان به بخش خصوصی واگذار کرد
۱۰۰۰ نفر پشت دریافت فرزند خوانده
باقری همچنین در خصوص شیرخوارگاهها اظهار کرد: به علت آنکه شیرخوارگاهها جزو مراکز حاکمیتی هستند نمیتوانیم آنها را به بخش خصوصی واگذار کنیم اما دو سال به بالاها را به بخش خصوصی واگذار کردیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۳۴۴ فرزند شیرخوار در مراکز شیرخوارگاه های استان تهران وجود دارند که بخشی از آنها را میتوانیم به متقاضیان واگذار کنیم و برخی از آنها را به علت داشتن ولی قهری نمیتوانیم به سرپرستان جدید بدهیم.
سرپرست بهزیستی استان تهران ادامه داد: در حال حاضر تعداد فرزندان حاضر در شیرخوارگاهها نسبت به تعداد پشت نوبتیهای متقاضی دریافت فرزند خواندگی کم است تا جایی که بسیاری از زوجین نابارور پشت نوبت دریافت فرزندخواندگی هستند.
وی ادامه داد: علاوه بر زوجین نابارو، دختران بالای ۳۰ سال مجرد نیز در صورت داشتن شرایط لازم میتواند اقدام به دریافت فرزندخواندگی کنند.
باقری ادامه داد: از ابتدای سال تا کنون ۳۲۶ کودک به واجدین شرایط فرزندخواندگی واگذار شده است و در حال حاضر ۱۰۰۰ نفر پشت نوبت دریافت فرزندخواندگی هستند.
سرپرست بهزیستی استان تهران همچنین خاطرنشان کرد: متاسفانه در کشور ما بیشتر متقاضیان مایل به دریافت کودک دختر هستند که این موضوع برای ما چالش برانگیز شده است و نیاز به فرهنگ سازی بیشتر دارد.