سرنوشت قیمت نان چه میشود؟
به گزارش شوراآنلاین، از سال گذشته درباره افزایش قیمت نان گمانهزنیهایی صورت گرفته بود و مسئولان مختلف از جمله معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی اعلام کردند که تا نیمه سال جاری قیمت نان افزایش پیدا نمیکند. البته قاسم زراعتکار – رییس اتحادیه نانوایان سنتی – نیز قبل از ماه رمضان اعلام کرد که قیمت انواع نان از سال ۱۳۹۳ تاکنون تغییری نکرده است، اما با توجه به افزایش هزینههای تولید، آنالیز قیمت جدیدی را برای دستگاههای متولی ارسال کردهایم و اگر بخواهیم قیمت را افزایش دهیم و مجوزی برای آن دریافت کنیم، نرخهای جدید پس از ماه مبارک رمضان اعمال میشود.
پس از ماه رمضان امسال نیز صحبتی از افزایش قیمت نان نشد و همه دستگاههای متولی بیشتر به مساله کیفیت نان در ایران اشاره کردند تا جایی که نانوایان نیز صدایشان درآمد و پایین بودن کیفیت نان را به بیکیفیتی گندم داخلی نسبت دادند و در این میان وزارت جهاد کشاورزی نیز پاسخ آنها را داد و یزدان سیف – مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی- در این باره گفت: براساس آزمایشهای انجام شده پروتئین گندم امسال یک تا یک و نیم درصد افزایش یافته و با آنکه در سال ۱۳۹۶ واردات گندم نداشتهایم، کیفیت نان ایرانی از نمره ۸۲ به ۸۴ بیشتر شده است که ثمره زحمات معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی است.
کار کیفیت گندم به جایی رسید که وزیر بهداشت درباره آن نیز اظهارنظر کرد و گفت: نمک نان ایرانی سه برابر حد مجاز است و وقتی به نانوا میگوییم چرا از نمک سفید استفاده میکنید میگوید آردی که در اختیار من قرار میدهند مناسب نیست. بنابراین باید گندمی وارد کنیم تا نانوا نان خوبی به مردم عرضه کند، چرا که اگر مشکل نان حل شود از بروز برخی از بیماریها پیشگیری میشود.
این کشمکشها و تناقضگوییها تا جایی ادامه پیدا کرد که مسئولان مختلف جهاد کشاورزی از آقای وزیر تا دیگر معاونان در این باره صحبت کردند و بیکیفیتی نان را به طور کلی رد کردند.
بالاخره با تصویب ستاد تنظیم بازار و اعلام نرخهای جدید قرار شد تا از اول آذرماه قیمت انواع نان ۱۵ درصد افزایش یابد که دقیقا در همین تاریخ نرخهای جدید نان نیز از سوی اتاق اصناف ایران که متولی تعیین قیمت در پایتخت بود اعلام شد، اما کار به اینجا ختم نشد و در چهارم آذرماه خبر از منتفی شدن افزایش قیمت نان تا اطلاع ثانوی آمد و مسئولان اتاق اصناف اعلام کردند که این تصمیم با مخالفت رئیس جمهور گرفته شده است به گونهای که حسین درودیان – مسئول نظارت و بازرسی اتاق اصناف – دراین باره به ایسنا گفت: طبق صحبتهای رئیس جمهور افزایش قیمت نان متوقف شده و قرار است تصمیمات بیشتر در این زمینه در جلسات آتی ستاد تنظیم بازار گرفته شود.
اما رئیس جمهور شب گذشته تلویحا اعلام کرد که با افزایش قیمت نان در شرایط کنونی مخالف است. البته وی با اشاره به تصمیم اتحادیه خبازان مبنی بر افزایش قیمت نان اظهار کرد: من با تصمیمی که در این زمینه اتحادیه و برخی از ستادها گرفته بودند، مخالفت کردم چون مطالعات کافی در این زمینه نشده بود اما در مجموع آنچه که برای ما مهم است مردم در نیازمندیهای روزمره خود با گرانیهای ناگهانی مواجه نشوند چراکه این گرانیها برای مردم قابل تحمل نیست.
روحانی با تاکید بر اینکه هدف ما افزایش کیفیتها است، گفت: کیفیت به این معنا نیست که نانی خامتر یا برشتهتر است بلکه به این معناست که آن نان ارزش غذایی کافی را داشته باشد و ترکیب گندمها مناسب باشند. در حال حاضر از سوی دولت حمایتهای مختلفی در زمینه گندم و نان میشود.
حالا با این اظهارات رسمی و آشکار رئیس جمهور باید دید که تکلیف قیمت نان چه میشود و چه نرخهایی در آینده برای انواع نان اعمال میشود یا آنکه اصلا دولت بنایی برای افزایش قیمت نان دارد یا آنکه میخواهد خودش با افزایش سوبسید یا از طریق دیگر روشهای حمایتی قیمت نان را به نفع نانوایان و مردم ثابت نگه دارد؟