سیاسی

واکنش سخنگوی دولت به بی ثباتی قیمت ارز و طلا و کاهش ارزش ریال

به گزارش شورا‌آنلاین،محمد باقر نوبخت در نشست خبری هفتگی خود که با حضور وزیر اقتصاد و وزیر نیرو برگزار شد، از نتایج بازی‌های تیم ملی فوتبال کشورمان درمسابقات جام جهانی تشکر کرد و گفت: عرق و حمیت ملی ما قابل تقدیر است. درست است که تیم به مرحله بعدی راه نیافت اما بازی‌های هوشمندانه و تدافعی مقابل بهترین تیم‌های جهان داشتیم، همچنین باید از ایرانیان داخل و خارج کشور بابت حمایت از تیم ملی تشکر کنیم.

وی در ادامه به اوضاع اقتصادی کشور پرداخت و افزود: پول ملی برای ما ایرانیان اهمیت دارد، زیرا قدرت خرید ایرانیان و قدرت رقابت ما به پول ملی وابسته  است. روزهای خوبی برای پول ملی ما نمی‌گذرد و دولت تلاش دارد پول ملی را تقویت کند. این تلاش‌ها با انجام مذاکرات برای رفع تحریم‌ها واتهامات علیه کشورمان آغاز شد. دولت مسیر درستی را پیمود و پول ملی تقویت شد، رشد اقتصادی ما خوب بود اما ترامپ و آمریکا علیه جهان جنگ اقتصادی راه انداخت که چین و اتحادیه اروپا با او مقابله کردند.

وی ادامه داد:‌ ما باید چه کار کنیم؟ من وجدان عمومی را به قضاوت می‌طلبم  که آیا  دولت در این وضعیت قصوری داشته است؟ دولت عامل بی‌ثباتی نیست این شرایط ناشی از زیاده‌خواهی آمریکا است.
وی با بیان اینکه از اول سال تا سه خرداد دولت بیش از ۱۱ میلیارد دلار ارز با نرخ ۳۸۰۰ تومان و ۴۲۰۰ تومانی پرداخت کرده است گفت: ۲۱ درصد عرضه ارز ما بیشتر شده است یعنی در توازن عرضه  مشکل نداریم در سه ماهه اول امسال ۵۹.۸ درصد درآمدهای ما بیشتر شده است ۷۴ درصد درآمدهای نفتی ما بیشتر شده است. بودجه عمرانی ما ۱۱۰۰ درصد بیشتر شده و دولت ۲۲هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان پرداخت کرده است و هزینه‌های جاری هم ۸ درصد بیشتر شده است.

وی ادامه داد:‌ما از واردات کالاهایی که در داخل تولید می‌شود جلوگیری کردیم دولت در شورای هماهنگی سه قوه برنامه‌های خود را برای حتی شرایط بدبینانه پیش بینی کرده است .می‌گویند دولت برنامه ندارد در حالی که ما برای همه شرایط  برنامه داریم ، ما آنها را ارائه نمی‌کنیم تا دشمن دست ما را نخواند در حال حاضر آمریکا شرکت‌ها را برای قطع رابطه با ما تشویق  و از شرکت‌هایی که قطع رابطه کرده اند تشکر می‌کند.

وی گفت:‌ما از مردم می خواهیم ارز خود را به بازار وارد کنند. آیا نیاز خانواده‌ها ۷ میلیون سکه است مردم باید کمک کنند.ترامپ خیرخواه ما نیست ما باید خودمان خیر خواه خودمان باشیم، انتظار از دولت به جاست ولی دولت هیچ کاری را نمی تواند بدون حمایت مردم پیش ببرد .

سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که عده‌ای به دنبال طرح عدم کفایت رییس‌جمهوری هستند و واکنش دولت نسبت به این موضوع چیست،‌ اظهار کرد: اینکه عده‌ای اصرار دارند دولت را ناکارآمد نشان دهند به دوره اخیر محدود نمی‌شود و در دوره قبلی هم همه تلاش آنان بر همین بود اما مردم در انتخابات نه دیدگاه جناح مقابل دولت، بلکه دیدگاه خود دولت را تایید کردند اما باید گفت که هنوز برای عده‌ای انتخابات تمام نشده و برخی تلاش دارند که ناامنی در کشور ایجاد شود و انتظارات تورمی در مردم به وجود آید.

وی در واکنش به انتشار عکسی از رییس‌جمهوری در تله‌کابین توچال، اظهار کرد: شما دیدید که از یک حضور کوتاه رییس‌جمهور در یک جمعی آن هم در یک روز تعطیل چه استفاده‌هایی کردند، اما به هر حال باید گفت که در نهایت دولت فضای نقد و انتقاد را به رسمیت می‌شناسد و می‌خواهد که آنان بیایند و حرف‌هایشان را بزنند و انتقادات‌شان را بیان کنند؛ چرا که ما این موضوع را لازمه دموکراسی می‌دانیم و قضاوت را در این زمینه به مردم واگذار می‌کنیم.

سخنگوی دولت در ادامه تاکید کرد: کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰ تومان وارد کشور شده، اما با قیمت دلار غیرواقعی فروخته می‌شود قیمتش باید حتما پایین بیاید و بر آن نظارت صورت گیرد. در حال حاضر مقاومت‌هایی در برابر نظارت انجام می‌شود که معلوم می‌شود ریگی در کفش این افراد است. بانک مرکزی ارز برای واردات تامین کرده است، بنابراین بخش نظارتی هم باید وظیفه را اجرا کند. قوه مقننه از طریق سازمان تعزیرات، سازمان حمایت از مصرف‌کننده و تولیدکننده باید به طور جدی وارد شوند.

وی ادامه داد: وظیفه اتحادیه‌های صنفی، کنترل قیمت‌هاست، آنها الان کجایند؟ ما باید از مردم حمایت کنیم. انتظار ما از کسبه و دستگاه‌های نظارتی این است که اقدام دولت در تامین ارز را تکمیل کنند. از دستگاه‌های اطلاعاتی هم انتظار داریم کمک کنند تا بررسی شود چه کسانی ارز را با قیمت غیرواقعی مبادله می‌کنند، چه کسانی قیمت ارز را غیرواقعی افزایش می‌دهند، همه باید با کمک هم مشکل را حل کنیم.

وی در پاسخ به اظهارنظر سردار رحیم صفوی درباره اینکه کشور بدون دولت بهتر اداره می‌شود، گفت: دیروز جلسه شورای عالی امنیت ملی با حضور فرماندهان نیروهای مسلح برگزار شد، من در آن جلسه هماهنگی، همدلی و هم راستایی در میان فرماندهان نظامی دیدم. اگر کسی حرف متفاوتی می‌زند نظر شخصی اوست. صحبت‌های رییس ستادکل و سپاه مشخص است. کسی که درجه نظامی بالایی دارد و حرفی می‌زند، نظر شخصی می‌دهد نه نظر ارگان و سپاه و این اظهارنظر هم نشانه آزادی سیاسی و آزادی بیان در کشور است. به هر حال نظرات حضرت امام و رهبری در مورد حضور نظامیان در سیاست مشخص است و من هم امیدوارم همه به این توصیه‌ها عمل کنند.

سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که آیا با کنار رفتن طرح تفکیک وزارتخانه‌ها در مجلس، دولت اقدامات تازه‌ای در این زمینه در نظر دارد، اظهار کرد: در حال حاضر ما در وضعیتی هستیم که باید بگوییم اینکه حوزه بازرگانی را در صنعت و معدن تجمیع کردیم کارآمدی مدیریت در این حوزه‌ها را باعث نشد، در واقع این موضوع زمانی انجام شد که ما می‌خواستیم دستگاه‌ها را کوچک‌تر و چابک‌تر کنیم، اما چنین اتفاقی نیفتاد و صرفا در انتخاب یک وزیر صرفه‌جویی و نهایتا در دو یا چند معاونت صرفه‌جویی به عمل آمد در حالیکه مثلا موضوع مسکن یک موضوع مهم است و جامعه این را از ما طلب می‌کند که درباره این موضوع به خوبی عمل کنیم اما اینکه یک نفر بخواهد هم برای مسکن و هم برای موضوعات مهم دیگر به تنهایی تصمیم بگیرد کار را برای او مشکل‌تر می‌کند.

وی ادامه داد: پس بهتر بود که مجلس به ما اعتماد می‌کرد؛ چرا که در زمانه‌ای که در کشور ما بخش عمده‌ای از کارها توسط دولت انجام می‌شود الگوبرداری از کشورهایی که به تجمیع وزارتخانه‌ها پرداخته‌اند کار عملیاتی و کارشناسی به نظر نمی‌رسد، هر چند که در این زمینه نظر مجلس برای ما محترم است اما باید بگوییم که با این کار مجلس در نهایت کمکی به دولت انجام نشد و ما در هر جلسه این موضوع را با نمایندگان محترم مطرح کردیم اما در نهایت تصمیمی که گرفته شد چیزی نبود که به دولت کمک کند اما ما آن را حمل بر سوء نیت یا چنین مواردی نمی‌کنیم، معتقدیم که در نهایت به دولت نیز کمکی صورت نگرفت.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا لازم نیست رییس‌جمهور با توجه به اتفاقاتی که دیروز در بازار رخ داد با مردم شفاف و مستقیما به گفت‌وگو بنشیند، اظهار کرد: فراموش نکنید که رییس‌جمهوری همیشه در اظهارات‌شان صرفا به دنبال شخص خود و شخصیت خویش نیستند، بلکه منافع ملی را هم در نظر می‌گیرند و به آن می‌اندیشند پس اگر اظهارنظری را نافی این منافع بدانند بر زبان نمی‌آورند اما در شرایطی که فضا مهیا باشد قطعا موضوعاتی را مطرح می‌کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا دولت برنامه‌ای برای برگزاری جلسه با بازاریان دارد، گفت: جلساتی با روسای صنوف و اتحادیه در بالاترین سطح با حضور رییس‌جمهور برگزار می‌کنیم تا حرف‌های آنها را بشنویم. ما علاقه‌مند هستیم نظرات دیگران را بشنویم و جواب خود را هم بدهیم که گفت‌وگوهای مستقیم بهترین راه است. ما استدلال و برنامه داریم و به سوالات مطرح شده حتما جواب می دهیم. در سازمان برنامه و بودجه هم همیشه معترضان در داخل سالن جمع کرده و حرف‌های آنها را شنیده و پاسخ می‌دهیم البته محل‌هایی برای تجمع مشخص شده که باید سازوکار آن طراحی شود تا تجمعات در آن مکان‌ها برگزار شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا دولت تصمیم دارد سوخت را دو نرخی کند، خاطرنشان کرد: هنوز تصمیمی در این زمینه گرفته نشده و بحث‌ها درباره نحوه مدیریت مصرف سوخت که در حال افزایش است درسطح کارشناسی دنبال می‌شود. اگر در این زمینه به جمع‌بندی قطعی برسیم حتما اطلاع‌رسانی می‌کنیم.

نوبخت درباره میزان ثبت سفارش نیز گفت: تاکنون ۳۱ میلیارد و ۴۵۷ میلیون دلار ثبت سفارش شده است که حدود ۱۹ میلیارد دلار برای کالاهای واسطه‌ای، حدود پنج میلیارد دلار برای کالاهای سرمایه‌ای، سه میلیارد دلار برای کالاهای مصرفی، دو میلیارد دلار برای کالاهای اساسی و یک میلیارد دلار برای سایر کالاها ثبت سفارش شده است که تاکنون بیش از ۲۲ میلیارد دلار ارز تخصیص داده شده و بیش از ۱۱ میلیارد دلار هم پرداخت شده است. پارسال تا این مقطع ۲۹ میلیارد دلار ثبت سفارش شده است.

سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا مشکلات اقتصادی ناشی از فشارهای خارجی است یا ناکارآمدی کابینه؟ تصریح کرد: این مشکلات بعد از تهدیدها و اظهارنظرها در مورد تحریم‌ها آغاز شد و این عامل بیرونی بود، اما در داخل کشور هم انتظار تورمی ایجاد شد و ریال ابتدا به سمت بازار ارز و سپس به سمت بازار سکه فشار آورد و اکنون هم نقدینگی به سمت بازار سرمایه و بورس رفته است که این اقدام قابل تقدیر است. در مقابل سیاست دولت این بود که نیازمندی‌های کشور را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین دهد و بر سر پیمان خود در این زمینه ماند البته هنوز تحریم‌ها شروع نشده است ولی دولت برای آن شرایط هم برنامه دارد.

وی با اشاره به اینکه اگر فعالان اقتصادی و مردم کمک دولت نکنند، دولت نمی‌تواند پول ملی را تقویت کند، گفت: دولت نمی‌تواند تمام نیاز در مورد تبدیل ریال به ارز و سکه را پاسخ دهد. انتظار تورمی به هر حال بر بازار تاثیر می‌گذارد. افزایش قیمت غیرواقعی ارز دلیل اقتصادی ندارد بلکه دلیل آن سیاسی بود، کسانی که این آتش را باد می‌زنند بدانند که گرم نمی‌شود بلکه می‌سوزد.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره ترمیم کابینه تصریح کرد: هر وقت رییس‌جمهور احساس کند حتما این کار انجام می‌شود.

وزیر نیرو: تعرفه‌های مناسبی برای پرمصرف‌های آب و برق به دولت ارائه می‌کنیم

وزیر نیرو اعلام کرد: ما در نظر داریم که تعرفه مناسبی را برای پرمصرف‌های آب و برق به دولت ارائه کنیم تا به این ترتیب از مصرف فراوان این دو منبع جلوگیری کنیم و در واقع به نحوی عمل کنیم که به خاطر پرمصرف بودن همه برق نیروگاه‌ها وارد چرخه مصرف نشود.

به گزارش ایسنا، رضا اردکانیان وزیر نیرو صبح امروز در نشست خبری سخنگوی دولت که با حضور وی و وزیر اقتصاد برگزار شد، با بیان اینکه اگر عزم ملی و جمعی داشته باشیم با تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی می‌پذیریم که موضوع آب ساده است و نباید آن را به بخش‌های مختلف تقسیم کرد، گفت:‌ این موضوع یک موضوع واحد است و باید تصمیم جمعی برای آن گرفت و ما نیز در نظر داریم که با تشکیل این کارگروه ملی بحث سازگاری با کم آبی را پیگیری کنیم و فضا را به آن سمت ببریم.

وی افزود: خوشبختانه گام‌های اولیه را به درستی برداشته‌ایم و این موضوع ادامه پیدا خواهد کرد و همچنین درباره تولید برق نیز باید بگویم که ما پنج هزار مگا وات کمبود تولید برق داریم و اگر بخواهیم به همین شکل مصرف را ادامه دهیم قهرا با خاموشی در کشور مواجه خواهیم بود که نباید اجازه دهیم به این سمت حرکتی انجام شود.

وزیر نیرو با اشاره به گزارشی که وزارتخانه متبوع خود در ابتدای سال جاری در دولت به رییس‌جمهوری ارائه کرده است، گفت: با تاکید رییس‌جمهوری گزارشی را تدوین کردیم و اوایل امسال آن را در دولت قرائت کردیم که طی آن مشخص شد از ۱۱۵۷ شهر کشور حدود ۳۳۴ شهر در شرایط تنش آبی قرار دارند و بعد از قرائت این گزارش با دستور رییس‌جمهوری کار برای بهبود وضعیت این شهرها با همکاری سازمان برنامه و بودجه آغاز شد و بودجه‌ای نیز برای انجام پروژه‌های مختلف در زمینه اصلاح وضعیت آب در شهرها و روستاها اختصاص داده شد که در مجموع به انجام چهار طرح با بودجه‌هایی به ترتیب ۴۳۲ میلیارد تومانی، ۸۰ میلیارد تومانی، ۲۰۰ میلیارد تومانی، ۲۸۸ میلیارد تومانی انجامید و قرار است که مجموع این چهار طرح در ۱۹۵ پروژه و در ۲۷۰ شهر اجرایی شود.

اردکانیان با بیان اینکه از امسال در نظر داریم تا برنامه‌ای برای مدیریت و کاهش مصرف برق آغاز کنیم، اظهار کرد: این برنامه از سازمان‌ها، ادارات و دفاتر دولتی آغاز می‌شود، بخصوص که آنان حجم قابل توجهی از مصرف برق را هم به خود اختصاص می‌دهند و می‌خواهیم با اجرای این طرح از مصرف بی‌رویه جلوگیری کنیم و با مانیتورینگی که در همه کشور انجام می‌دهیم برق سازمان‌هایی که در مصرف برق آن هم در ساعات پیک مصرف استانداردها را رعایت نکنند،  قطع خواهد شد.

وی تاکید کرد: همچنین تعرفه مناسبی را برای پرمصرف‌های آب و برق به دولت ارائه می‌کنیم تا به این ترتیب از مصرف فراوان برق و آب نیز به نحوی جلوگیری کنیم. در واقع ما می‌خواهیم به نحوی عمل کنیم که به خاطر پرمصرف بودن، همه برق نیروگاه‌ها وارد چرخه مصرف نشود بخصوص که این رویه، رویه درستی هم نیست.

اردکانیان در پاسخ به این پرسش که دولت چه برنامه‌هایی برای طرح تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی دارد؟ بیان کرد: عدم تعادل منابع آب‌های زیرزمینی مهم‌تر از خشکسالی‌ها و کم بارشی‌ها است چون آب‌های سطحی دیده می‌شوند حساسیت بیشتری را برانگیخته می‌کنند اما منابع زیرزمینی چون در مقابل دیدگان نیست، حساس‌تر می‌شود. طرح تعادل‌بخشی در آب‌های زیرزمینی در دستور کار دولت است اما مشکل محدودیت منابع وجود دارد که با سازمان برنامه در حال بررسی هستیم تا این مشکل حل شود. مشکل افت منابع آب‌های زیرزمینی صرفا با بستن چاه‌ها حل نمی‌شود، باید چاره‌جویی‌های مختلفی داشته باشیم مثلا به استان‌ها تفویض اختیار بدهیم تا آنها با حفظ معیشت مردمی که از این چاه‌ها بهره می‌بردند، بهره‌برداری را به سمت‌های دیگر از جمله صنعت سوق دهند.

وزیر نیرو در پاسخ به این پرسش که اقدامات این وزارتخانه در زمینه تامین آب شرب در استان خوزستان و شهرهای خرمشهر و آبادان چگونه بوده است؟ اظهار کرد: اولا باید بگوییم که تمام استان خوزستان و کرمانشاه با این معضل روبرو نیستند؛ چرا که از شهرها و روستاهای بسیاری تشکیل می‌شوند، ولی همه آنان مشکل آب شرب ندارند، اما به هر حال استان خوزستان تحت تاثیر کم بارشی امسال بوده است و خیلی کمتر از آن استان کرمانشاه نیز با این موضوع مواجه شده است اما خوشبختانه در حال حاضر کیفیت آب شهرهایی که با این مشکل مواجه بودند بهتر شده است و طرح آبرسانی غدیر را هم دنبال می‌کنیم که طی آن بتوانیم آبی با کیفیت بهتر به این شهرها برسانیم که تا ۱۵ تیرماه نیز این طرح به بهره‌برداری خواهد رسید و مشکل آب خرمشهر و آبادان حل خواهد شد و شهروندان این خطه آب با کیفیت خواهند نوشید.

وی ادامه داد: اما موضوع کم بارشی و کمبود آب کسانی را در خارج از کشور به هوس انداخته که التهاباتی را در کشور سازمان دهند که یکی از آنها شکل دادن به بحث فروش آب و صادرات آن به کشورها اطراف ایران است در حالیکه هیچ قصدی برای انتقال و فروش آب به هیچ کشوری وجود ندارد و چنین کاری انجام نمی‌شود.

اردکانیان تصریح کرد: اصلی‌ترین فردی که در اوایل دهه ۸۰ شمسی و آن زمانی که این موضوع مطرح شده بود با آن مقابله کرد و همه تمهیدات لازم را انجام داد تا از انتقال آب به کشور کویت جلوگیری کند معاون وزیر بود و امروز از بد حادثه برای کسانی که دنبال چنین مسائلی هستند وزیر نیروست پس این وزارتخانه آمادگی لازم را دارد که با چنین بحث‌هایی مقابله کند و قطعا چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.

وزیر نیرو در پاسخ به پرسشی در مورد برنامه‌های دولت برای مقابله با فرونشست دشت‌ها، بیان کرد: ما رفتارهای صحیح و مناسبی در استفاده از منابع زیست محیطی نداشتیم و رفتار ما باید تصحیح شود. کارگروه ملی سازگاری با کم آبی برنامه‌های وزارتخانه‌های نیرو، کشاورزی، صنعت، کشور و سازمان برنامه و بودجه و محیط زیست را در دست بررسی دارد. به صورت منظم جلسات دو هفته یک بار هم برگزار می‌شود و کمیته‌های استانی این کارگروه نیز با مسئولیت استانداران تشکیل می‌شود. مساله فرونشست در دستور کار است و ما باید رفتار خود را در این زمینه تصحیح کنیم. جامعه مصرف‌کننده، تولیدکننده، ناظر و مجری همه باید کمک کنند. زیربنای تصحیح رفتارها هم آگاهی‌رسانی است. هر نوع بدرفتاری ما با طبیعت بی‌پاسخ نخواهد ماند.

کرباسیان:عرضه ارز صادراتی در بورس تهران/ افزایش قیمت خودرو منطقی نیست

به گزارش  ایسنا، مسعود کرباسیان  در حاشیه نشست خبری هفتگی سخنگوی دولت که اردکانیان وزیر نیرو نیز در آن حضور داشت، اعلام کرد: صادرات کشور در سه ماهه اول سال نسبت به سال گذشته ۱۵.۵ درصد رشد و واردات هم ۲.۷ درصد کاهش داشته است.

وی با اشاره به خروج آمریکا از برجام یادآورشد:‌ هیچ کس در دنیا نمی‌داند که آمریکا به مذاکراتی که انجام داده متعهد می‌ماند یا نه، اما آمریکا با شرکت‌ها و بانک‌ها وارد مذاکره شده است.

کرباسیان فزود: در سه ماهه اول امسال واردات ۱۱ میلیارد دلار بود که نسبت به سال گذشته ۲.۷ درصد کاهش یافته و صادرات هم ۱۱ میلیارد ۶۰۰ میلیون دلار بوده است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه قطعات خودرو هم جزو واردات بوده است، گفت: تولید خودرو ۷ درصد افزایش داشت، وقتی تولید زیاد شده است و  واردات تغییر نکرده است و ارز مورد نیاز با قیمت ۳۸۰۰و ۴۲۰۰ تومانی تامین شده‌ است، افزایش قمیت خودرو منطقی نیست.

وی در مورد دسته بندی کالاهایی که وارد کشور می‌شود، تصریح کرد: کالاهای گروه یک که در اولویت تامین هستند، ارز ۳۸۰۰ تومانی می‌گیرند و ۱۸ میلیارد دلار در سال برای این کالاها در نظر گرفته شده است. کالاهای گروه دوم با ارز ۴۲۰۰ تومانی و از محل صادرات غیر نفتی از جمله  پتروشیمی و فولاد و فلزات تامین می‌شوند.

کرباسیان در مورد کالاهای دسته سوم نیز گفت: در این زمینه تصمیم جدید گرفته‌ایم صادرکنندگان ملزم نیستند ارز خود را به بانک‌ها بفروشند. آنها اظهارنامه صادراتی خود را در بورس تهران عرضه می‌کنند و وارد کننده نیز پس از ثبت سفارش آن اظهارنامه را خریدار ی می‌کند با این کار صادرکننده مورد حمایت قرار میگیرد، چون مابه تفاوت درآمدی از طریق اظهار نامه مالیاتی به دست می آید و از سویی‌ ارز، کنترل شده به بازار می آید با این کار کالاهای اساسی مردم به قیمت مناسب تامین می‌شود و از تولید داخلی و صادر کننده حمایت می‌شود، مقدمات این کار فراهم شده است.

وی ادامه داد: همچنین قرار شده است روزانه میزان واردات کالاها به نوع کالا روی سایت اعلام شود تا همه مردم بتوانند بر روی قیمت‌ها  نظارت داشته باشند.

وزیر اقتصاد در مورد کالاهای دسته اول و دوم که به کشور وارد می شود، گفت:‌این کالاها شامل قطعات منفصله خودرو، ذرت دامی، برنج، سویا، تلفن همراه، جو، کنجاله، ماشین‌آلات صنعتی، لوازم خانگی، روغن دانه آفتابگردان، بنزین و مواد صنعتی می‌شود.

وزیر اقتصاد در پاسخ به سوالی در مورد افزایش قیمت کالاها و ضرورت مقابله با این افزایش، اظهار کرد: سیاستی که رییس‌جمهور ابلاغ کرده، این است که کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومان تامین شود و پیش‌بینی ما از نوسان این نرخ پنج درصد است، حتما این ارز تامین می‌شود و طبق آماری هم که اعلام شد تاکنون این ارز تامین شده است. موبایل با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شده است و نسبت به سه ماه اول سال گذشته واردات آن ۱۹۴ درصد رشد داشته است، اما یک کسی دنبال بهانه است تا موبایل را با قیمت بالاتر بفروشد که ما اجازه این کار را نمی‌دهیم.

وی خاطرنشان  کرد: در مورد اتفاقی که دیروز در بازار رخ داد سوال این است که چه مشکلی وجود داشت؟ ارز ۴۲۰۰ تومانی که تامین شده بود، ما باید از ابزار نظارتی استفاده کنیم و فضای روانی حاکم بر اقتصاد را کنترل کنیم، قیمت‌ها نباید تغییر کند. ما از حالا برای رفع مشکلات ناشی از تحریم‌ها در حال برنامه‌ریزی هستیم. اقتصاد کوپنی که برخی می‌گویند اکنون ضرورتی ندارد، اگر لازم است ما سیاست‌های کنترلی اعمال می‌کنیم تا مشکلی پیش نیاید. اینجا مساله‌ای مطرح می‌شود که مثلا خودروی سوزوکی گران می‌شود اما سوال این است که چقدر خودروی سوزوکی در کشور تولید می‌شود که با گرانی این خودرو، سایر خودروها هم گران می‌شود؟ آنچه در سبد کالای عامه مردم وجود دارد نباید گران شود، زیرا دولت ارز آن را تامین می‌کند.

وی در پاسخ به این پرسش که در بخش نظارت بر قیمت‌ها وزارت اقتصاد چه برنامه‌ای دارد؟ اظهار کرد: مردم ابتدا باید ببینند که ارز در بازار تامین می‌شود و کالاها فراهم می‌گردند یا نه، پس ما باید در مرحله اول تامین را انجام دهیم. ما وقتی می‌گوییم که ارز با قیمت ۴۲۰۰ تومان عرضه می‌شود کالاها را هم با همین قیمت عرضه می‌کنیم نه بیشتر از آن اما برخی در این میان زیاده‌خواهی می‌کنند و این موضوع باید کنترل شود که کنترل آن تنها بر عهده دولت نیست.

وی افزود: ما اطلاعات واردات کالا با دلار ۴۲۰۰ تومانی را به تدریج روی سایت‌مان قرار می‌دهیم اما فعلا نمی‌خواهیم نامی از واردکنندگان بیاوریم ولی اگر لازم باشد این اسامی را هم اعلام می‌کنیم تا مردم در جریان قرار گیرند مانند موضوعی که روزهای اخیر درباره واردکنندگان موبایل رخ داد.

کرباسیان تاکید کرد: باید قیمت‌ها از سوی تولیدکنندگان شفاف اعلام شود و آنان برچسب قیمت بر کالاها بزنند تا در مکانیزم رسیدگی به شکایات نیز کار به درستی انجام شود پس مردم باید به طور کامل در جریان چگونگی تامین کالاها و قیمت‌ها باشند و با طراحی مکانیزمی که در گمرک در نظر داریم چگونگی ورود کالا، میزان ورود آن و کسی که کالا را وارد کرده مشخص می‌شود و قطعا دولت نیز با کسانی که بخواهند در این میان از راه‌های غیرقانونی عمل کنند برخورد خواهد کرد.

کرباسیان در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه دولت با امکاناتی که داشت موضوع برجام را دنبال کرد و امروز همه از منافع آن می‌توانند استفاده کنند، اظهار کرد: برخی مطرح می‌کنند که فلان شرکت با اتفاقات اخیر در مورد برجام از کشور خارج شده و می‌گویند که دیگر فعالیتی در ایران نمی‌کنند اما ما وقتی موضوع را پیگیری می‌کنیم می‌بینیم که این شرکت همچنان در حال فعالیت است اما چنین ادعاهایی نیز مطرح می‌شود. به هر حال من ظرف این یک ماه اخیر چهار بار به مجلس رفتم و توضیحاتی را ارائه کردم تا بتوانیم با همدلی کارها را پیش ببریم، ما امروز نیازمند همدلی هستیم تا بتوانیم مشکلات را پشت سر بگذاریم.

وزیر اقتصاد با بیان اینکه معتقدم تولیدکننده داخلی باید اعلام کند چه مقدار ارز دریافت کرده و با چه مکانیزمی کالای مورد نیازش را وارده و چقدر از وی حمایت می‌شود، گفت: تولیدکننده بیاید و این موارد را مطرح کند و به این سوالات پاسخ دهد؛ چرا که ما توقع جدی‌مان این است که با حمایت‌هایی که انجام می‌دهیم تولیدکننده بتواند جوابگوی انتظارات مردم باشد البته این به معنای این نیست که بگوییم همه کارهایمان بی‌عیب است، خیر ما از نقد حمایت می‌کنیم تا کارمان را اصلاح کنیم، ممکن است ما نتوانسته باشیم ارز را به درستی در جایی برای تولیدکننده تامین کرده باشیم و بروکراسی‌مان ایرادی در جایی داشته باشد بنابراین می‌گوییم که تولیدکننده این مسائل را مطرح کند تا ما ببینیم کارهایمان را به خوبی پیش برده‌ایم یا ایراداتی هم وجود داشته است.

کرباسیان در پاسخ به این پرسش که تمدید حساب‌های یک ساله با سود ۱۵ درصد در وزارت اقتصاد به کجا رسیده است؟ اظهار کرد: هنوز در این زمینه تصمیم تازه‌ای نگرفته‌ایم و اگر تصمیم جدیدی بگیریم اعلام خواهیم کرد.

وی همچنین در پاسخ به پرسش ایسنا در زمینه ایجاد بازار ثانویه برای ارز، اظهار کرد: ما ارز را همان ۴۲۰۰ تومان ارائه می‌کنیم و راجع به بازار ثانویه در این زمینه تصمیم‌گیری نکردیم و اگر قرار باشد در این زمینه تصمیم جدیدی بگیریم آن را اعلام می‌کنیم پس اگر چنین چیزی گفته شده درست نیست و ما تصمیمی در این زمینه نگرفتیم.

وزیر اقتصاد در پاسخ به این پرسش که چه مکانیزمی برای بازگشت ارز صادراتی در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: تصمیم ما درباره این‌که صادرکننده اظهارنامه صادراتی خود را به بورس وارد کند یکی از این مکانیزم‌هاست که واردکننده کالاهای دسته سوم می‌تواند این اظهارنامه را خریداری کند. مشوق‌هایی هم برای این کار در نظر گرفته‌ایم، معافیت مالیاتی صادرکننده، نبود مالیات بر ارزش افزوده برای صادرات، نبود استرداد حقوق گمرکی و کسب درآمد برای صادرکننده برخی از این مشوق‌هاست.

کرباسیان در پاسخ به سوال دیگری در مورد تفاوت آمار ثبت سفارش و آمار واردات کشور، بیان کرد: ثبت سفارش به عنوان ثبت آمار تلقی می‌شود و لزوما ثبت سفارش به واردات منجر نمی‌شود. ماهیت ثبت سفارش، ثبت آماری است. زمانی که من گمرک بودم ۱۲۰ میلیارد دلار ثبت سفارش شده بود اما واردات ما ۴۲ میلیارد دلار بود. ثبت سفارش هیچ التزامی برای دولت و واردکننده ایجاد نمی‌کند و یک بحث آماری است. برخی افراد ثبت سفارش انجام می‌دهند تا در این صف قرار بگیرند.

وزیر اقتصاد با بیان اینکه افزایش نرخ ارز بر اظهارنامه اضافه می‌شود، گفت: ممکن است فرد صادرکننده اظهارنامه آن را در بورس بفروشد و ارز را هم همراه آن به فروش برساند اما اگر ارز را بفروشد، پول ارز را دریافت می‌کند اما اگر اظهارنامه را بفروشد پول آن را دریافت می‌کند پس ممکن است که لزوما ارز را به فروش نرساند، در نتیجه ما با اظهارنامه‌ها کار داریم. حالا سوال این است که آیا اظهارنامه‌ای که به ارز اضافه می‌شود امکان کنترل دارد یا نه؟ باید گفت که ما سقف استفاده از گروه سوم را حداکثر روی چهار یا پنج میلیارد دلار می‌بریم و ما بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات غیرنفتی‌مان ۲۰ درصد می‌شود و از آن ۱۵ میلیارد دلار ما برای پنج میلیارد دلار برنامه‌ریزی می‌کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که پیش‌بینی‌اش از مابه‌التفاوت ریالی اظهارنامه چقدر است، گفت: ما داریم درباره این موضوع کار کارشناسی می‌کنیم و دنبال این هستیم که اظهارنامه بتواند خود را شفاف کند. ما نمی‌توانیم بورس را دستوری اداره کنیم، ما اتفاقا باید بگذاریم که کار بورس به خودی خود دنبال شود و ما نظارت بر آن داشته باشیم و حسن بورس نیز به همین است.

کرباسیان در پاسخ به این پرسش که صرافی‌ها عملا وارد این بازار فعلی نمی‌شوند، اظهار کرد: صرافی‌ها رسمیت دارند اما تزریق ارزی به آنها انجام نمی‌شود. ما سال قبل ارز آزاد به بازار تزریق می‌کردیم که بتوانیم ریال پول ملی‌مان را حفظ کنیم آن هم در مقابل کسانی که به این پول ملی بی‌توجه بودند اما از ابتدای امسال پولی به بازار تزریق نکردیم و آن را جزء ذخیره مملکت قرار دادیم پس ما آمادگی داریم برای هر تصمیم که در آینده رخ دهد منابع‌مان را داشته باشیم بنابراین ما عوض اینکه این منبع را تبدیل به ریال یا دلار کنیم که برود در خانه‌ها نگهداری شود داریم در ذخایر نگهداری می‌کنیم تا بتوانیم آن را به عنوان تضمینی برای اجرای سیاست‌ها در زمینه نوساناتی که پیش می‌آید، در نظر بگیریم.

وی تاکید کرد: ما باید نسبت به اتفاقات و رویدادها انعطاف داشته باشیم. من روز اول راجع به ارز صادراتی نظرمان چیز دیگری بود اما الان نظرمان چیز دیگری است. درباره ارز مسافرتی باید بگویم با توجه به بازخوردهایی که دریافت کردیم تصمیم جدیدی نگرفته‌ایم. به هر حال ممکن است ارز مسافرتی طور دیگری شود از جمله اینکه کارت اعتباری برای مسافران در نظر بگیریم و رایزنی کرده‌ایم که عوض اینکه پول نقد به مردم بدهیم کارت اعتباری به آنان تحویل دهیم و در این زمینه با بانک مرکزی مذاکراتی انجام دادیم. یا اینکه مذاکراتی با ترکیه، روسیه و کشورهای دیگر داشتیم که پول ملی دو کشور به صورت کارت اعتباری فعال شود و مسافران بتوانند از آن استفاده کنند که راجع همه این موارد در حال تصمیم‌گیری هستیم و ان‌شاءالله امیدواریم که آن را به نتیجه برسانیم.

وزیر اقتصاد با بیان اینکه برگشتن آرامش به جامعه در سطح عمومی اولویت ماست، اظهار کرد: الان مشخص است که چقدر منابع ارزی در اختیار داریم و باید آن را چگونه مدیریت کنیم و در همه زمینه‌ها از ارز مسافرتی گرفته تا ارز درمانی و ارزی که برای رانندگان ترانزیت در نظر گرفته‌ایم همه موارد را درصدد هستیم که با مدیریت درست کنترل و توزیع کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا