اجتماعی و فرهنگی

واقعی شدن تعرفه‌های پزشکی بستر حذف زیرمیزی را فراهم کرده است

به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین محمد رئیس‌زاده در رابطه با فاز سوم طرح تحول نظام سلامت و افزایش نرخ تعرفه‌های درمانی گفت: سال‌های سال بود که ملاک عمل برای پزشکان به شکل حقیقی وجود نداشت و ارزش‌های نسبی تعرفه‌ها آن قدر غیرواقعی و نامتناسب با شرایط روز بود که جامعه پزشکی نمی‌توانست بر اساس آن عمل کند.

وی با اشاره به اینکه قانونی وجود داشت که شرایط عملیاتی شدن را نداشت، افزود: تعرفه‌های قدیمی چون متناسب با شرایط روز نبود هم رعایت نمی‌شد هم متصدیان امر در حوزه سلامت اعتماد به نفس لازم را برای نظارت و برخورد با تخلفات نداشتند چون می‌دانستند این قانون اشکال دارد و نمی‌توانستند بر روی آن پافشاری کنند.

رئیس‌زاده ادامه داد: بنابراین بستر مناسب برای برخورد با آن وجود نداشت و یکی از علل اصلی که باعث رواج پدیده زشت و شوم زیرمیزی و رابطه ناسالم بین پزشک و بیمار و بسیاری از معضلات نظام سلامت شد همین غیرواقعی بودن تعرفه‌ها بود.

رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی گفت: اما اکنون گروهی جسارت به خرج داده‌اند و کتاب ارزش‌گذاری نسبی خدمات را نهایی کردند. در وهله اول جسارت می‌خواهد به همین دلیل اقدام آنها قابل تقدیر است و برای حل بخشی از مشکلات دست به کاری زده‌اند که هجمه، حواشی، مخالفت، توهین و تحقیر بسیاری در پی دارد.

وی ادامه داد: این تیم تمام توهین‌ها را به جان خریده و وارد کاری شده‌اند که باعث شد تعرفه‌ها واقعی شود به همین دلیل راه برای برخورد با دریافت‌های غیرمتعارف هموار شده و دستگاه نظارتی توجیهی برای عدم برخورد ندارد.

رئیس‌زاده تصریح کرد: اکنون عددها واقعی شده و سازمان‌های نظام پزشکی و وزارت بهداشت بستر برخورد با متخلفان را فراهم کردند که این جنبه مثبت طرح است و کمک بزرگی برای مردم است. این عددها در مقایسه با گذشته قابل مقایسه نیست چرا که قبلاً پزشکان دریافت‌های بیشتری می‌گرفتند.

وی گفت: در گذشته حساب و کتابی وجود نداشت در حالی که اکنون کوچکترین دریافتی غیرمتعارف تخلف محسوب می‌شود و باید با آن برخورد شود بنابراین چنانچه جلوی زیرمیزی‌ها گرفته شود و بار مالی حاصل از واقعی شدن تعرفه‌ها بر دوش مردم نیفتد مرحله سوم طرح تحول سلامت به نتیجه مطلوب خواهد رسید که البته قول آن را داده‌اند و سپس اجرایی کرده‌اند.

رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی افزود: تعرفه‌های واقعی راه را برای برخورد با زیرمیزی و تفاوت بین بخش خصوصی و دولتی برطرف کرده و مشکلاتی مانند سوق دادن بیماران به بخش خصوصی، بند نشدن هیأت علمی در بیمارستان‌های دولتی، کاهش کیفیت خدمات و ضعیف شدن بیمارستان‌های دولتی و کم اعتبار شدن آنها را رفع می‌کند.

رئیس‌زاده گفت: به مردم این باور رسیده بود که برای خدمات بهتر به بخش خصوصی بروند و تفاوت بین خصوصی و دولتی بسیار زیاد بود در حالی که این کتاب به بخش دولتی اعتبار می‌دهد.

وی در مورد اینکه میزان دریافتی بین پزشکان بسیار بیشتر از قبل شده و تفاوتی بین دریافتی گروه‌های پزشکی به وجود آمده، گفت: اختلاف دریافتی وجود داشته است و اگر مبالغ زیرمیزی را که قابل حساب و کتاب نبوده در نظر بگیریم، پرداختی مردم کمتر شده است. در نتیجه گر چه به ظاهر به نظر می‌رسد که دریافتی اکنون بیشتر شده اما اگر ارقام واقعی را در آن زمان حساب کنیم می‌بینیم که اکنون تفاوت بین دریافتی پزشکان کمتر شده است.

وی گفت: به طور مثال اگر پزشکی در ماه در گذشته ۶۰ میلیون تومان درآمد داشت اما از سوی دولت دریافت واقعی ۱۰ میلیون تومان بود اما اکنون آن ۱۰ میلیون را دولت ۲۰ میلیون افزایش پیدا کرده در نتیجه پزشک به جای اینکه ۵۰ میلیون دیگر را از بیماران بگیرد به افزایش دریافتی از سوی دولت بسنده می‌کند.

رئیس‌زاده گفت: بنابراین مجموعه پول دریافتی به جامعه پزشک از طرف مردم، دولت چه به عنوان زیرمیزی و چه رومیزی کمتر شده است و رقم قابل توجه آن بوده که در گذشته غیرمتعارف داده می‌شده پس در مجموع به نفع مردم شده است.

رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی ادامه داد: اشتباهی که اکنون رخ داده این است که رقمی که اکنون شفاف شده را با مبالغی که در گذشته واقعی نبوده مقایسه می‌کنیم در حالی که رقم‌های نهفته‌ای که پزشکان در قالب زیرمیزی دریافت می‌کردند را در نظر نمی‌گیریم.

وی افزود: بالاخره طرحی اجرا شده و وقتی زیرمیزی وجود داشت همه از آن می‌نالیدند اما اکنون که می‌خواهیم جلوی آن را بگیریم باز هم می‌بینیم که همه می‌نالند.

رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی گفت: به نظر می‌رسد مسئولان، رسانه‌ها و مردم باید حوصله کنند و اجازه دهند وزارت بهداشت کارش را انجام دهد و نظرات کارشناسی را در فضای فنی مطرح کنند و به این ترتیب منتظر نتایج کار بمانند.

وی گفت: وزیر بهداشت آمده، هزینه‌ کرده تا معضلی را حل کند، نمی‌گوییم طرح تحول سلامت اشکال ندارد اما در مجموع قرار است که از آن حمایت شود. بنابراین ایرادات و نقدهایی که به این طرح وجود دارد باید کارشناسانه ارائه شود نه اینکه در فضای رسانه‌ای احساسی مطرح شود.

رئیس‌زاده ادامه داد: هجمه‌های مختلفی که از جاهای مختلف به این طرح می‌شود گاهی از روی دلسوزی و دغدغه‌مندی و گاهی از روی منافع شخصی است که این اخلاقی نیست. با این همه هزینه‌ای که شده گروه‌ها از جاهای مختلف به آن حمله می‌کنند در حالی که باید به آن کمک کرد.

رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی گفت: نباید دریافتی پزشکان را خیلی برجسته کنیم چرا که همه چیز پزشکان ما دغدغه مالی نیست. پزشکی سابقه‌ای طولانی در کشور دارد، در گذشته پزشکان با عنوان حکیم مطرح بودند بنابراین باید حرمت آنها به گونه‌ای حفظ شود و سابقه و قداست آن با بحث‌های فنی خدشه‌دار نشود.

وی گفت: بسیج‌های دانشجویی نیز به عنوان تشکل‌های دانشجویی آزاد هستند که در مورد مسائل بحث کنند و باید نظراتشان در فضای علمی بیان شود؛ دغدغه‌مندی آنها در رابطه با اجرای این طرح قابل تقدیر است اما بهتر است در فضای کارشناسی مطرح شود.

وی گفت: بنای ما حمایت از کلیات طرح تحول سلامت و کمک به وزارت بهداشت است بنابراین انتقادهایی که جنبه شخصی گرفته را تأیید نمی‌کنیم بلکه انتقاد را در فضای دوستانه مطرح خواهیم کرد.

وی با اشاره به پخش برنامه ثریا از صدا و سیما گفت: از این برنامه گله‌مندیم، ما بیش از سایر گروه‌ها در بحث‌های جهادی درگیر هستیم و می‌دانیم که قاطبه جامعه پزشکی انسان‌های شریف و دلسوز مردم هستند. اینکه در برنامه‌ای جو مسموم برای پزشکان ایجاد شود را محکوم می‌کنیم.

رئیس‌زاده ادامه داد: تدبیری پشت پخش این برنامه وجود نداشته و از مسئولیت جدید صدا و سیما انتظار داریم که برنامه‌های اینچنینی را همزمان با اجرای برنامه مهم طرح تحول سلامت که باید با تدبیر اجرا شود در نظر بگیرد و اینکه پخش چنین برنامه‌هایی به ضخیم شدن دیوار بی‌اعتمادی مردم کمک کند را صلاح نمی‌دانیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا