۵ درصدکارتن خوابهای تهران زن هستند
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین همایون هاشمی درباره اینکه آیا دولت می تواند برای دریافت یارانه کارتن خواب های شهر تهران که فاقد شناسنامه و مدارک هویت هستند کاری انجام دهد، پاسخ داد: امکان پرداخت رایانه برای تمامی افراد مجهول الهویه که فاقد شناسنامه هستند و به دلیل قرار گرفتن در طیف آسیب های اجتماعی اکنون کارتن خواب شده و یا در مراکز و مددسراهای شهرداری تهران نگهداری می شوند، فراهم شده است.
در حالی که رئیس سازمان بهزیستی کشور از هر گونه ابراز نظر درباره آمارهای آسیب های اجتماعی خودداری کرد اما تنها آماری که هاشمی حاضر شد آن را در اختیار رسانه ها قرار دهد آمار زنان کارتن خواب بوده است که ۵ درصد کل کارتن خواب ها را تشکیل می دهند.
هاشمی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره یارانه بچههای بدون شناسنامه، از برنامههای تازه سازمان بهزیستی برای حمایت از این بچهها خبر داد. بررسی وضعیت کارتن خواب هایی که در روزهای سرد زمستان مهمان مددسراها و سامان سراهای شهرداری تهران هستند، نشان می دهد که اغلب این افراد به دلیل قرار گرفتن در سایه آسیب های اجتماعی از خانواده رانده شده اند و همین موضوع سبب شده است که در شهر تهران این افراد در معرض مسائل زیادی قرار گیرند که یکی از آنها نداشتن مدارک هویت است.
به گفته حسین زارع صفت مدیر عامل سازمان رفاه ، خدمات و مشارکت های اجتماعی شرایط بد اقتصادی سبب بی خانمانی افراد نمی شود، اما از آنجا که آنها اغلب دارای اعتیاد هستند، حمایت اجتماعی خانواده را ازدست می دهند و دوستان و فامیل آنها را به حال خود رهامی کنند. تا آنجا که این افراد مجبور به ترک دیار و خانواده شده و درحالی که پذیرش اجتماعی وجود ندارد، خود فرد هم برای بازگشت به خانواده تلاش نمی کند و در این شرایط بی خانمانی شکل می گیرد.
زارع صفت اکثر کارتن خواب های شهر تهران فاقد هویت هستند. به این معنا که یا به دلیل مسائلی همچون اعتیاد و طرد شدن از خانواده و یا به دلیل مسیری که در زندگی طی کرده اند، هویتشان را کتمان می کنند. واقعیت آن است که زندگی مسیری دارد که در آن ممکن است شکست وجود داشته باشد و شرایط پیش بینی نشده ای رقم بخورد که فرد در برابر آنها دست به اقداماتی بزند که منجر به بی خانمانی شود. به طور مثال بررسی های ما نشان داده که فردی که به دلیل شرایط اقتصادی دچار ورشکستگی شده از شهرستان به تهران می آید و حتی بدون آنکه بخواهد؛ به سمتی می رود که در آن گرفتار چرخه آسیب های اجتماعی می شود.
به گفته این مدیر شهرداری تهران، افرادی هستند که از جانب خانواده دچار آسیب بوده و مسائلی چون اختلاف، طلاق ، سبب طرد آنها شده و کار به جایی می رسد که خانواده دیگر آنها را نمی پذیرد و خانواده را ترک می کنند و به تهران می آیند. آنچنان این افراد دچار درهم تنیدگی می شوند که دیگر نمی خواهند کسی هویت آنها را بشناسد و کار به جایی می رسد که خودشان هویت خودشان را از شناسنامه گرفته تا کارت ملی و هر آنچه دارند از بین می برند و یا از آنها دزدیده می شود و جایی هم وجود ندارد هویتشان را تایید کند اما شهرداری هم نمی تواند برای آنها هویت تامین کند.
زارع صفت خاطرنشان کرد: شاید باورش سخت باشد که با وجود نامه نگاری و تشکیل جلسات متعدد در این رابطه هنوز نتیجه خوبی برای گرفتن یک برگه هویت برای این افراد نشده ایم. بدون برگه احراز هویت، این افراد که همگی نیازمند هستند، حتی از دریافت یارانه محروم هستند و امکان ارائه تسهیلات درمانی برای شان در بیمارستان ها و مراکز درمانی وجود ندارد. به طوری که با وجود ورود سازمان های بالادستی درخصوص این موضوع هنوز هم بسیاری از بی خانمان ها به دلیل نداشتن برگه هویت از کار کردن محرومند و هیچ کس حتی برای کارگری آنها را نمی پذیرد.