جزئیات جریمه ریالی مشمولان غایب
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین سردار «موسی کمالی» روز چهارشنبه در نشست خبری که برای پاسخگویی به ابهامات و موارد مطرح شده درباره لایحه بودجه سال ۹۴ و مطرح شدن امکان جریمه ریالی مشمولان غایب مطرح شده بود، در این باره گفت: طبق قانون خدمت وظیفه عمومی مشمولان کارشناس و پایینتر متولد سال ۵۵ به بعد، کارشناس ارشد متولد ۵۳ به بعد، دکترای غیرپزشکی متولد ۵۱ به بعد و دکترای پزشکی متولد ۴۵ به بعد در شمول قانون خدمت وظیفه عمومی بوده و میبایست تکلیف سربازی خود را مشخص کنند.
وی ادامه داد: در همین راستا ستاد کل نیز به مشمولان غایب این فرصت را داد که اگر تا ۲۲ بهمن ماه امسال نسبت به تعیین تکلیف وضعیت سربازی خود اقدام کنند، علاوه بر اینکه شش ماه اضافه خدمتشان بخشیده میشود به مراجع قضایی نیز معرفی نخواهند شد.
جریمه ریالی برای مشمولان دارای هشت سال غیبت
جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به آن دسته از مشمولانی که دارای حداقل هشت سال غیبت از سربازی هستند، اظهار کرد: در خصوص این افراد نیز با توجه به اینکه سنشان بالا رفته و کارایی لازم را نیز ندارند و از سوی دیگر ممکن است سبب تضعیف روحیه دیگر سربازان در پادگانها نیز شوند، به دولت پیشنهاد دادیم تا امکان جریمه ریالی این افراد به جای اعزام به سربازی وجود داشته باشد که از این رو در لایحه بودجه ۹۴ این امر پیش بینی شد.
کمالی با بیان اینکه این دسته از افراد ممکن است به دلایل مختلف از جمله اقامت در خارج از کشور، مشکلات خانوادگی، گرفتاری شغلی و غیره قادر به انجام خدمت سربازی خود نباشند، گفت: بر همین اساس به این افراد این امکان داده شد تا به جای رفتن به خدمت سربازی، جریمه ریالی را به جای آن بپردازند.
وی درباره اینکه مبلغ این جریمه چقدر است،گفت: مبلغ قطعی جریمه و نحوه اجرای آن بر اساس آیین نامهای خواهد بود که از سوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تهیه و پس از تایید ستاد کل به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید اما در حال حاضر مبلغی بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان با توجه به سه عامل مدنظر ما قرار دارد.
جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح حضور در خارج از کشور، مدرک تحصیلی و مدت غیبت را سه عامل مهم برای تعیین مبلغ ریالی جرایم عنوان کرد.
کمالی در پاسخ به پرسش دیگر ایسنا مبنی بر اینکه چه نوع کارتی به این دسته از افراد تعلق خواهد گرفت، گفت: پیشنهاداتی در خصوص اعطای کارت به این افراد مطرح شد اما در نهایت تصمیم بر این شد تا به این دسته از افراد کارت معافیت از سربازی داده شود.
به گفته جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، بر اساس برآوردها بین یک تا یک و نیم میلیون نفر در شمول این قانون قرار خواهند گرفت اما به نظر میرسد هرچه مبلغ ریالی جریمه کمتر باشد استقبال از آن نیز بیشتر شود.
جانشین منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح درباره زمان اجرای این قانون نیز خاطر نشان کرد: همانطور که لایحه بودجه مربوط به یک سال است موضوع جریمه ریالی مشمولان غایب نیز از ابتدای سال ۹۴ اجرایی شده و تا پایان سال ادامه خواهد داشت و تا کنون هیچ تصمیمی در خصوص ادامه آن در سال ۹۵ گرفته نشده است.
کمالی ادامه داد: دفاع از عزت، استقلال، تمامیت ارضی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، وظیفه شرعی، ملی و قانونی هر فرد ایرانی است و در اجرای این وظیفه نیز کلیه اتباع ذکور جمهوری اسلامی مکلف به اجرای این قانون هستند. اما عدهای از افراد که به دلایل مختلف از انجام وظیفه قانونی خود طفره رفتهاند و مرتکب غیبت شدهاند باید پاسخگوی تخلفات خود بوده و برابر قانون جریمه شوند.
مجازاتهای مشمولان غایب و بکارگیرندگان آنان
وی در ادامه درباره آن دسته از مشمولانی که مدت زمان غیبتشان از سربازی کمتر از هشت سال است، خاطر نشان کرد: افرادی که امکان استفاده از این شرایط را دارند اگر چنانچه از سن ۱۹ سالگی وارد مشمولیت شده باشند حداقل ۲۷ سال سن دارند و حداکثر سن آنان نیز ۵۰ سال است، بنابراین اگر مشمولی میزان سنوات غیبتش از سربازی کمتر از هشت سال باشد بدیهی است که در شمول این مقررات قرار نخواهد گرفت و اگر تا ۲۲ بهمن امسال نسبت به تعیین تکلیف سربازی خود اقدام کند هم شش ماه اضافه خدمتش بخشیده خواهد شد و هم به مراجع قضایی معرفی نمیشود و علاوه بر آن امکان استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده برای دیگر مشمولان را نیز خواهد داشت و ۲۱ ماه خدمت خواهد کرد.
وی افزود: اما اگر مشمولی نخواهد وضعیت سربازی خود را مشخص کند، برابر قانون از ابتدای سال ۹۴ تشدید برخورد با مشمولان غایب و بکارگیرندگان آنان در دستور کار قرار خواهد گرفت و در صورتی که در این بین مشمولان دارای بیش از هشت سال غیبت نیز نخواهند تکلیف سربازی خود را مشخص کنند با آنان نیز برخورد خواهد شد.
وی درباره مجازاتهایی که برای مشمولان غایب و بکارگیرندگان آنان در قانون پیشبینی شده است نیز خاطرنشان کرد: محرومیتهای اجتماعی، ممانعت از اخذ وام، پروانه کسب و … از جمله محرومیتهای پیشبینی شده در قانون برای مشمولین غایب است و علاوه بر آن اگر شرکتهای خصوصی و دولتی، ارگانها، خبرگزاریها و … نیز اقدام به استفاده از مشمولان غایب کنند برای بار اول به ازای هر مشمول غایب میبایست هزینه سالانه یک سرباز معادل سه میلیون تومان را به عنوان جریمه پرداخت کنند و برای بار دوم نیز به ازای هر مشمول غایب ملزم به پرداخت هزینه سالانه سه سرباز یعنی ۹ میلیون تومان خواهند شد.
آیا فوتبالیستهای متخلف هم میتوانند با پرداخت جریمه از سربازی معاف شوند؟
جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح درباره اینکه آیا فوتبالیستهایی که اخیرا کارتهای معافیت و پایان خدمت جعلیشان باطل شد نیز امکان استفاده از این شرایط را دارند؟ به ایسنا گفت: این افراد جرمی را انجام دادهاند و پرونده آنان در مرجع قضایی در حال رسیدگی است. اگر مرجع قضایی به این موضوع رسیدگی کند و در این باره حکم بدهد که آنان میتوانند از این شرایط استفاده کنند، فوتبالیستها نیز در صورت دارابودن شرایط میتوانند با پرداخت جرایم کارت معافیت دریافت کنند.
جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح همچنین با یادآوری اینکه از سال ۹۴ مدت خدمت سربازی ۲۴ ماه خواهد شد، افزود: تا ۲۲ بهمن ماه تسهیلات خوبی برای مشمولان غایب در نظر گرفتهایم و از سال ۹۴ نیز طرح برخورد با مشمولان غایب در دستورکار قرار میگیرد؛ بنابراین توصیه من برای تمام مشولان غایب این است که هرچه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف سربازی خود اقدام کنند و آن دسته از مشمولانی که سالهای غیبتشان از سربازی کمتر از هشت سال است نیز به امید تمدید قانون جریمه مشمولان غایب در سالهای آتی نباشند؛ چرا که همانطور که گفتم این مقررات تنها تا پایان سال ۹۴ اجرا خواهد شد و فعلا تصمیمی به تمدید آن گرفته نشده، از سوی دیگر طرح برخورد با مشمولان غایب نیز در سال ۹۴ اجرایی خواهد شد و ممکن است در این شرایط دستگیر شوند.