گزارش جلسه یکصدوهجدهم شورا
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین در یکصد و هجدهمین جلسه از چهارمین دوره شورا اکثریت اعضا با پیشنهاد اصلاح برخی از مواد مصوبه تشکیل انجمن های شورایاری ها موافقت کردند.
به موجب این پیشنهاد داوطلبین انتخابات شورایاری می بایست شرایط ذیل را حین ثبت نام احراز نمایند.
۱-تابعیت جمهوری اسلامی ایران داشته باشند.
۲-التزام به اصل ولایت فقیه و تعهد به آن.
۳-داشتن حداقل ۲۵ سال سن بدون سقف سنی.( این در شرایطی است که پیش از این فرد داوطلب می بایست دارای حداقل ۲۵ سال و حداکثر ۶۵ سال باشد).
۴- برای داوطلبینی که برای اولین بار در انتخابات شورایاری ها شرکت می کنند حداقل مدرک تحصیلی فوق دیپلم و برای افرادی که در یک دوره یا دوره های قبل عضو شورایاری بودند قید مدرک تحصیلی حذف شود.
۵- کسانی که حداقل یک سال در محل سکونت داشته باشند.
۶- کسانی که سابقه ۵ سال فعالیت فرهنگی ، اجتماعی ، مذهبی و صنفی در محلی غیر از محل سکونت دارند با ارائه مستندات.
۷- کسانی که کارت پایان خدمت دارند(برای برادران)
۸- افرادی که دارای حسن شهرت هستند.
در پایان مواد فوق با رای اکثریت اعضای شورای اسلامی شهر تهران به تصویب رسید.
قالیباف:محله محوری جزیی از مدیریت شهری شده است
محمد باقر قالیباف شهردار تهران با حضور در یکصدو هجدهمین جلسه شورا در جریان برررسی اصلاح موادی از مصوبه تشکیل انجمن های شورایاری شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر برپایی انتخابات شورایاری گفت: امروزه ملاقات های متعدد با اقشار متعدد، مدیریت زمان را از ما گرفته است بنابراین باید بتوانیم این وظیفه را در مقیاس محله و توسط مدیریت محله انجام دهیم.
شهردار تهران ادامه داد: در سال ۸۴ که توفیق خدمت در شهرداری را پیدا کردم وقتی برنامه های خود را در همین سالن ارائه می دادم به دو رویکرد اشاره کردم که اساس برنامه ریزی ام برای مدیرت شهر تهران بود. نخست رویکرد به مسائل اجتماعی و فرهنگی و دومین رویکرد محله محوری و محله گرایی که در حوزه مدیریت شهری مد نظر قرار گرفت.
قالیباف افزود: طبیعتا رویکرد محله محوری بدون توجه به شورایاری ها امکان پذیر نبود چرا که عقبه شورای شهر و شهرداری مردم هستند و آنان هستند که باید برای اداره شهرشان ایفای نقش کنند.
وی اضافه کرد: در این راه هم چالش های بسیاری را پیش رو داشتیم از جمله اینکه می گفتند باید لفظ انجمن برای این تشکیلات به کار برده شود و ما چون نفس حضور مردم برایمان مهم بود و همواره حضرت امام و رهبر عظیم الشان انقلاب بر حضور مردم در صحنه و نیز مردم سالاری دینی تاکید داشتند بر این موضوع اصرار داشتیم.
قالیباف تصریح کرد: محله محوری اساس کار شهرداری تهران است و من برای اینکه این موضوع در شهرداری های مناطق باب شود حداقل سه نوبت با شورایاران مناطق به صورت حضوری جلسه می گذاشتم تا این امر نهادینه شود در حالی که تا قبل از آن شهرداران مناطق حتی جلسه ای هم با شورایاران برگزار نمی کردند. من اینجا اعلام می کنم که به عنوان شهردار از هیچ کاری در راستای تقویت شورایاری ها مضایقه نخواهم کرد.
شهردار تهران همچنین با اشاره به نبود لوایح حمایتی مجلس شورای اسلامی برای محلات گفت: در قانون اساسی از شورای محلات نام برده شده ولی متاسفانه در قانون مجلس شورای اسلامی که برای شوراها وضع گردیده توجهی به محلات نشده است و این موضوع باید برطرف شود.
قالیباف افزود: ما مفتخریم که بگوییم در ۱۰ سال گذشته مدیریت محله به عنوان یک ساختار در سلسه مراتب سیستم مدیریت شهری جای گرفته چرا که در مدیریت یکپارچه شهری محله یکی از ارکان مهم به شمار می رود.
وی ادامه داد: ما امروز ۳۷۴ محله داریم که هر محله یک مدیر نیز دارد در حالی که در ابتدا بحث حضور شهردار محله مطرح بود اما ما به دنبال گسترش شهرداری نبودیم و بر لزوم وجود مدیریت محله تاکید داشتیم . امروز ۸۰ درصد محلات ما سرای محله دارند و تا پایان سال نیز هر ۳۷۴ محله ما نیز به سرای محله تجهیز خواهند شد.
قالیباف در ادامه و با ارائه پیشنهاداتی اصلاح آیین نامه تشکیل شوراری ها را خواستار شد و گفت: آیین نامه باید به گونه ای اصلاح شود که افراد واجد شرایط به طور حتم بومی باشند چرا که ما به دنبال هویت بخشی به محلات هستیم نه هویت بخشی به افراد.
وی خاطر نشان کرد: شورایاران باید در ناظر بودن به کار وتصمیم سازی ایفای نقش کنند نه در تصمیم سازی.
قالیباف همچنین عنوان کرد: باید گفت که سطح تحصیلات برای ما نیز از اهمیتی خاص برخوردار است در عین اینکه باید به جوانگرایی هم اهمیت داد اما نه تا آن حد که پخته گرایی را در محله از بین ببریم. من معتقدم باید جوانان را درگیر هویت محله کنیم تا عضویت در شورایاری ها .
شهردار تهران خطاب به اعضای شورای شهر گفت: عزیزان هر اقدام ما بار سیاسی دارد اما توجه داشته باشید اگر در مجموعه شهرداری کارکرد سیاسی پیدا کنیم خودمان به دست خودمان سیستم را منهدم کرده ایم. کارکرد سیاسی را به شورای محلات وارد نکنیم چرا که این اتفاق از ریشه این نهاد مردم سالاری دینی را می خشکاند.
قالیباف در پایان یاد آور شد: ما همانطور که انتظار نداریم شورایاران در تصمیمات کلان دخالت کنند باید اجازه بدهیم مدیریت محله را خود انجام دهند تا در افق دراز مدت اداره محله و شهر به دست خود مردم باشد.
از استاندارد نبودن هلی پدها تا تهدید اراضی اوین
مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ابتدای یکصد و هجدهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به سالروز وقوع زلزله بم در ۵ دی ماه سال ۸۲، از این روز به عنوان فاجعه بزرگی در تاریخ کشورمان یاد کرد و به ضرورت توجه در استقامت و بهرهبرداری صحیح در ساخت و سازها تأکید کرد.
وی با اشاره به آثار برجای مانده از این فاجعه یادآور شد؛ شهر بم و استان کرمان با وجودی که ۱۱ سال از آن واقعه میگذرد هنوز زخمهایشان التیام پیدا نکرده است. بهبود و تسکین مشکلات معنوی و روحی و روانی از اولویتهای مردم این شهر است.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران یادآوری این روز را بهانه ایی برای توجه بیشتر در ساخت و سازهای جدید شهر تهران، نوسازی بافتهای فرسوده و روان سازی ترافیک دانست و افزود: تهران با قرار گیری روی 2 گسل ری و مشاء بر شرایط ناگواری استوار شده است. چنانچه زلزله ایی رخ دهد فاجعه تاریخ رقم خواهد خورد.
وی خاطر نشان کرد: بنابراین باید روی پیشگیری از چنین فاجعه ایی برنامه ریزی کرد نمی توانیم جلوی وقوع زلزله را بگیریم ولی می توانیم شرایط را به گونه ایی ایمن سازی کنیم که حداقل خسارت ها را ببینیم. یکی از این شرایط توجه به ایستایی و استقامت ساختمان ها است که متاسفانه ساخت و سازهای جدید هم ضمانت این ایمنی را نمی دهند.
تندگویان: هلی پد های اجرا شده استاندارد نیستند / سازه در حال ساخت در بیمارستان امام خمینی مجوز ساخت ندارد
در ادامه جلسه محمدمهدی تندگویان سخنگوی کمیسیون شهرسازی و معماری شورا با اشاره به عدم تشکیل ۱۰ ساله کمیسیون رسیدگی به اختلاف مساحت اراضی و مستحدثات و محل وقوع ملک و …. در حالی که تصمیمات این کمیسیون قطعی و لازم الاجراء برای شهرداری بوده است خاطر نشان کرد: نکته ابهام در این است طی این مدت که کمیسیون تشکیل نمی شده است، مسائل مربوط به آن در شهرداری چگونه حل و فصل می شده است.
وی در ادامه به سازه ایی در حال احداث در بیمارستان امام خمینی (ره) نبش اتوبان شهید چمران اشاره کرد و گفت: این سازه در ۱۱ طبقه با ۱۵۰ هزار متر مربع در حال ساخت است در شرایطی که نه پروانه و نه مجوز ساخت دارد. طی استعلامی که از شهرداری منطقه به عمل آمده مشخص شده است که این سازه مجوزهای لازم برای ساخت و ساز را ندارد.
تندگویان افزود: حال این سوال مطرح میشود چگونه ممکن است که سازهایی با این عظمت در حال ساخت باشد ولی مجوز نداشته باشد؟
محمدمهدی تندگویان در تذکر دیگر خود به وضعیت نامطلوب هلیپدها (محلهای نشستن هلی کوپترها) در سطح شهر تهران اشاره کرد و گفت: طی گزارشی مشخص شده است که تهران با اجرای ۴۵ پروژه دارای ۱۱۸ هلی پد خواهد شد. این در حالی که هیچکدام از پدهای ایجاد شده برای امداد و نجات استعداد فرود را ندارند چرا که اندازه قانونی آنها برای فرود بالگردها استاندارد نیست. این در شرایطی است که دائم از ایمن سازی این شهر و ایجاد امکاناتی برای امداد و نجات فوری صحبت میشود.
بنابراین ضرورت دارد در اجرای هلی پد های باقی مانده این موضوع در نظر گرفته شود و پروژه های ایجاد شده نیز اگر امکان اصلاح دارند اصلاح شوند.
دوستی هشدار داد: اراضی اوین را ساخت و سازها تهدید میکنند
اسمعیل دوستی نایب رئیس کمیسیون حمل و نقل و عمران شورا نیز با اشاره به ارائه طرحی درخصوص ایجاد پیاده راهی حد فاصل چهارراه مدرس تا میدان ونک که قرار شد به صورت عادی در شورا مورد بررسی قرار گیرد گفت: متاسفانه بعد از طرح این موضوع در شورای شهر شاهد گودبرداری بخشی از کناره این مسیر در زمین دبیرستان رازی بودم که با پیگیریهای صورت گرفته از شهرداری منطقه ۳ مشخص شد ، قرار است در این محل مسجدی بنا شود.
وی با اشاره به اینکه در این مسیر جمعیت ساکن وجود ندارد پیشنهاد داد تا در طراحی و اجرای این مسجد تجدیدنظر شود و حداقل در این بنا عقب نشینی مورد بحث در طرح ایجاد پیاده راه لحاظ شود.
وی همچنین به ساخت و سازهای غیر اصولی در حریم و اراضی اوین اشاره کرد و گفت: این تذکر را مجدداً تکرار می کنم و هشدار می دهم که اراضی اوین چه به صورت قانونی، چه حقوقی و چه عدوانی در حال تخریب است، مدیریت شهر باید برای آن چاره ایی بیاندیشد.
عبدالمقیم ناصحی رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا نیز در پاسخ به اظهارات همتایش درخصوص ساخت مسجد در مدرسه رازی گفت: در راستای اجرای مصوبه ساخت ۴۰۰ مسجد محله ایی، تفاهم نامه ایی بین معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری با آموزش و پرورش به امضاء رسیده است تا در مدارسی که در کنار خیابان های اصلی هستند و بخشی از زمین هایشان قابلیت ساخت مسجد را دارند، مساجد دو در ساخته شود.
وی افزود: ساخت مسجد در این محل نیز براساس این تفاهم نامه است.
محسن پیرهادی دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز یادآور شد؛ از چهارراه خیابان ولی عصر تا خیابان پسیان تنها یک مسجد داریم که داخل کوچه یکی از محلات است. این در شرایط است که خیابان های همجوار با خیابان ولی عصر محل سکونت هستند . بنابراین نمی توانیم با در نظر گرفتن این موضوع که این راسته تجاری و اداری است. نیازهای ساکنین همجوار و کناری این محل را نادیده بگیریم.
پیرهادی خاطر نشان کرد: این مسیر حداقل نیاز به ۴ یا ۵ مسجد دارد حال که آموزش و پرورش شرایط ایجاد مسجد را فراهم کرده است، نباید جلوی این کار را بگیریم.
مجتبی شاکری رئیس کمیته فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران نیز با اشاره به وقایع دی ماه سال ۸۸ و راهپیمایی عظیم نهم دی ماه همان سال گفت: این وقایع باید واکاوی شوند. جنبههای سیاسی واقعه ایی که ۳۰ شهید از ما گرفته است و ۷۹ مغازه به آتش کشیده شد و ۱۴۰ بانک تخریب شد و بعد از آن حضور ۸۵ درصدی مردم و ثبت روز بصیرت و میثاق امت با ولایت باید تحلیل شود. البته در تحلیل ها باید به یک وحدت برسیم.
شاکری همچنین به راهپیمایی عظیم روز اربعین در کربلا اشاره کرد و گفت: حضور جمعیتی بیش از این برای سال های آتی پیش بینی می شود. بنابراین لازم است که تدابیر بهتری برای ارائه خدمات به زائران در این ایام اندیشیده شود.
وی همچنین به شرایط نامطلوب فرهنگی در واگن های مترو که مملو از مسافر است اشاره کرد و گفت: امنیت فرهنگی و روابط غیر اخلاقی حاکم در مترو قابل دفاع نیست.
حضور دست فروشان در واگنها شرایطی را ایجاد کرده است که بیشتر مسافران ناراضی اند بهتر است برای این معضل حرکت هایی صورت گیرد.
از حسابرسی ماهیانه ستاد شورایاری ها استقبال می کنیم
ارائه گزارشی از عملکرد مالی ستاد هماهنگی شورایاری های شورای اسلامی شهر تهران موضوعی بود که در دستور کار یکصدو هجدهمین جلسه شورا قرار داشت.
مرتضی طلایی- رییس ستاد هماهنگی شورایاری های شهر تهران در ابتدای این گزارش گفت: خلاصه وضعیت بودجه سال ۹۳ ستاد هماهنگی شورایاری ها نشان می دهد بودجه مصوب سال ۹۳ برای شورایاری های ۵۵ میلیارد ریال بوده که از این مبلغ ۳۱ میلیارد و پانصد میلیون ریال تا تیر ماه سال جاری به حساب واریز شده است.
نایب رییس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: از مبلغ واریز شده تا تاریخ ۶ دی ماه سال جاری مبلغ ۷میلیارد و ۵۶۷ میلیون ریال جذب شده که جذب ۳۰.۲۶ درصدی بودجه را نشان می دهد.
طلایی افزود: شایان ذکر است که از مبلغ ۵۵ میلیارد ریال ۳۰ میلیارد ریال سهم برگزاری انتخابات دوره چهارم شورایاری ها خواهد بود و ۲۵ میلیارد ریال اعتبار ستاد هماهنگی شورایاری ها.
عضو شورای اسلامی شهر تهران همچنین به تعهدات ستاد هماهنگی شورایاری ها تا پایان سال در قالب ۳ سر فصل اشاره کرد و گفت : تا پایان سال جاری ستاد هماهنگی شورایاری ها مبلغ ۱۴ میلیارد و ۹۹۳ میلیون ریال تعهد دارد که در قالب ۳ سرفصل آموزش و توانمند سازی ویژه دوره چهارم، کمک های حمایتی در قالب بن کتاب و شهروند به شورایاران و واریز تن خواه ۶ ماهه دوم عمل خواهد شد.
طلایی همچنین با اشاره به فعالیت های پیش بینی شده و مصوب ستاد تا پایان سال ۹۳ تصریح کرد: ارتباطات و اطلاع رسانی ، مطالعات میدانی و پژوهش ، بازدید و تهیه گزارش به منظور نظارت بر فعالیت شورایاری های ۳۷۴ محله و رسیدگی به شکایات و ساخت مهر، صدور کارت شناسایی الکترونیک و کمک به خرید تجهیزات دفاتر شورایاری های دوره چهارم از جمله فعالیت های پیش بینی شده و مصوب ستاد تا پایان سال است که مجموع بودجه لازم برای این فعالیت ها ۸ میلیارد و ۶۹۹ میلیون و ۸۸۳ هزار ریال خواهد بود.
رییس ستاد هماهنگی شورایاری ها همچنین یاد آور شد: مجموع هزینه های جاری ستاد ۶۳ میلیون تومان بوده است که به این مبلغ باید ۲۰۰ میلیون تومان دیگر برای تجهیز ساختمان شورایاری اضافه کرد.
مرتضی طلایی در خصوص حسابرسی از ستاد شورایاری ها تاکید کرد: از اینکه ستاد به صورت ماهیانه هم حسابرسی شود استقبال می کنیم.
محسن سرخو : ساختار تشکیلاتی ستاد شورایاری ها نیاز به تغییر دارد
رییس کمیته حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به گزارش مالی ستاد هماهنگی شورایاری ها گفت: با اینکه این گزارش گزارش خوب و مبسوطی بود اما بهتر است چنین گزارش هایی از قبل در اختیار اعضا قرار گیرد تا آنان نیز نقطه نظرات خود را با دقت بیشتر بیان کنند.
محسن سرخو ادامه داد: به منظور جلوگیری از شائبه در رابطه با هزینه های این ستاد بهتر است حسابرسی ویژه از طرف سازمان حسابرسی از ثمن ها و هم ستاد هماهنگی شورایاری ها صورت گیرد.
وی در ادامه افزود: من یک ایراد شکلی به این ستاد دارم؛ عنوان این ستاد ، ستاد هماهنگی شورایاری ها است یعنی باید هماهنگی ایجاد شود نه اینکه اعضای شورا در موضوع شورایاری دخیل باشند در حالی که این ستاد به نوعی یک مدیریت اجرایی است و یا به تعبیری یک اداره جداگانه . البته این اشکال از ابتدای تشکیل این ستاد وارد بوده است.
سرخو اضافه کرد: ما نباید شورایاریها را از شورا منفک کنیم کما اینکه شورایاری ها و ثمن ها می توانند با سازو کار مناسب در تصمیم گیری های مربوط به بودجه بندی کمیسیون های شورا فعالیت جدی داشته باشند.