جدیدی: دولت به تعهداتش عمل نکرده است/شورا مهم ترین حامی شهرداری بوده است
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین عباس جدیدی در سیصد و بیست و یکمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران در نطق پیش از دستور اظهار داشت: «شهرهای بزرگ پرجمعیت دنیا با استفاده از قطارهای زیرزمینی و روزمینی توانسته اند نیاز به استفاده از خودرو شخصی در سفرهای درون شهری را برطرف نمایند، به گونه ای که ساکنین آنها نیازی به استفاده از خودرو شخصی در سفرهای درون شهری احساس نمی کنند و مشکل آزاردهنده ای به نام ترافیک ندارند. مردم از آلودگی هوا رنج نمیبرند و به انواع بیماریهای شناخته و ناشناخته مبتلا نمی شوند.
برای حل آلودگی هوا در تهران دو موضوع گسترش مترو و توسعه فضای سبز مطرح است. همچنین معاینه فنی خودروها تا حد زیادی باعث کاهش آلودگی هوا میشود.
استاندارد نبودن برخی خودروهای تولید عدم خروج خودروهای فرسوده، بیتوجهی به ضرورت نصب و تعویض کاتالیست از جمله مواردی است که توجه به هر کدام از آنها در کنترل آلودگی هوا تأثیر شایانی دارد. در واقع بیش از ۸۰ درصد از سهم آلودگی ناشی از سوخت خودروها است. جایگزینی خودروهای فرسوده مخصوصاً خودرهای کاربراتوری اعم از تاکسی و خودروهای شخصی که بنابر آمار رسمی حداقل ۴۰ درصدآلودگی ذرات معلق آلاینده ناشی از این نوع خودروها میباشد و از رده خارج کردن مینیبوسهای دیزلی و فرسوده نیز در بهبود کیفیت هوا نقش مؤثری خواهد داشت.
حذف موتور سیکلت نیز از موارد مهم برای رفع آلودگی هوا است. قابل ذکر است که به علت تردد بیشتر و استاندارد نبودن، سهم موتورسیکلتها در آلودگی هوا روز به روز در حال افزایش است.
بهرهبرداری از اولین خط مترو در سال ۱۳۷۷ در مسیر تهران – کرج و در سال ۱۳۷۸ در مسیر صادقیه – میدان امام خمینی(ره) صورت پذیرفت. نظر به رشد روزافزون ارائه خدمات و استقبال چشمگیر شهروندان تهرانی از مترو و به منظور تمرکز بیشتر بر روی خدمات بهرهبرداری، نگهداری و تعمیرات در مهرماه سال ۱۳۸۵ شرکت بهرهبرداری راهآهن شهری تهران و حومه به عنوان اولین و بزرگترین شرکت بهرهبردار در حوزه حمل و نقل ریلی درون شهری فعالیت خود را آغاز نمود.
برای حل معضل ترافیک و تبعات ناشی از این مهم حمل و نقل ریلی بیشترین کارآیی و بهرهوری را نسبت به سایر اقسام حمل و نقل دارد و همینطور کمترین آسیب به محیط زیست وارد میسازد. با توجه به سهم عمده منابع متحرک در آلودگی هوای تهران مانند خودروهای فرسوده و موتورسیکلتها توسعه سیستم حمل و نقل ریلی به عنوان روش بهینه انتقال مسافر یک گزینه اجتنابناپذیر به نظر میرسد.
– با استفاده از مترو میتوان روزانه چندین میلیون مسافر را در زمان مشخص و بدون مواجهه با ترافیک به مقصد رسانید. با توسعه مترو شهرهای اقماری و جلوگیری از ورود ۳ تا ۵ میلیون خودرو از ۱۳ ورودی شهر تهران گام مهمی در کاهش آلودگی هوا و روان شدن ترافیک کلانشهر تهران برداشته میشود. به طوری که براساس آمار به دست مبدأ حدود ۶۸% از سفرهایی که با انواع وسایل نقلیه در دداخل شهر تهران صوتب میگیرد خارج از شهر میباشد ( شهرهای کرج جاجرود، ورامین، شهریار، اسلامشهر، ساوه و … ) که در صورت توسعه حمل و نقل ریلی با رعظیمی از ارافیک جده ای و به تبع آن از آلودگی هوا کاسته خواهد شد.
براساس نسبت ضریب سرنشین میتوان گفت : هر قطار برابر ۱۱ اتوبوس بی آر تی یا ۳۷ اتوبوس درون شهری یا ۵۶۲ تاکسی و یا ۱۱۲۵ خودروی شخصی، مسافر را در خود جای میدهد که با مقایسه این اعداد میتوانیم هر چه بیشتر به اهمیت قطار شهری در کاهش حجم ترافیک و آلودگی هوا پی ببریم.
علاوه بر این توسعه حمل و نقل عمومی بازگشت سرمایه دارد. به عنوان نمونه در آمریکا هر یک دلاری که در حمل و نقل عمومی سرمایهگذاری میشود، ۶ دلار بازگشت سرمایه دارد.
افزایش سرعت تردد، کاهش تصادفات، کاهش قیمت تردد در شهر و کاهش ترافیک هر یک نقطهای روشن در کارنامه متروی پایتخت است و از همه مهمتر کاهش آلودگی هوا که میتواند بهترین دلیل برای سرمایهگذاری در این زمینه باشد.
از ابتدای بهرهبرداری مترو تاکنون ۷ میلیارد سفر با مترو انجام شده است و ۱۴ هزار تن گازهای آلاینده ناشی از صرفهجویی ۴/۴ میلیارد لیــتر سوخت، کمتر تولید شده است که حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان صرفهجویی اقتصادی برای شهروندان و اقتصاد ملی داشته است.
از سال ۸۴ تاکنکون تعداد واگنهای مترو ۴ برابر افزایش یافته و به ۱۲۰۰ واگن رسیده است طی این مدت همچنین طول خطوط مترو دو برابر شده و از ۸۹ کیلومتر به ۱۸۸ کیلومتر در حال حاضر رسیده ودر پایان سال ۳۹۵ به ۲۳۷ کیلومتر خواهد رسید. تعداد ایستگاهها نیز۵/۲ برابر شده واز ۴۱ به ۱۰۶ ایستگاه در حال حاضر و به ۱۲۵ ایستگاه تا پایان سال خواهد رسید. برای هر رام قطار حدود ۱۰ تا ۱۲ ملیون دلار نیاز میباشد و برای بهرهبرداری کامل از خطوط موجود و در حال احداث خط ۶ و ۷ نیاز به ۱۵۰ رام قطار میباشد که با تجهیز و تخصیص منابع مالی میتوان به ظرفیت یک میلیون سفر روزانه برای هر خط مترو دست یافت.
در این راستا طبق قانون باید دولت و شهرداری هر کدام نیمی از بودجه ساخت و توسعه مترو را پرداخت کنند اما طی ۱۱ سال اخیر شهرداری همواره سهم قابل توجهی از ساخت مترو را پرداخت و ۹۰ درصد آن توسط شهرداری تهران تأمین شد.
انتظار مدیریت شهری از دولت اختصاص حداقل ۲۴۳۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه متروی تهران در سال ۹۴ بوده که متأسفانه تنها ۱۰% از آن در قانون بودجه ۹۴ آمده و بخش کمتری از قانون بودجه یعنی ۱۰۹ میلیارد تومان به تهران پرداخت شده است.
شورای اسلامی شهر تهران مهمترین حامی شهرداری تهران در سالهای اخیر بوده و با اختصاص بخش اعظم بودجه شهر به این مهم، گامی بزرگ برای کاهش آلودگی هوای شهر برداشته است. نخستین اولویت بودجه شهرداری تهران برای سال ۹۶بی شک توسعه حمل و نقل عمومی به خصوص مترو است.
متأسفانه علیرغم تصویب برنامه ۵ ساله دوم شهرداری که در سال سوم اجرای آن قرار داریم سهم مترو در حمل و نقل شهر فقط ۱۳% است واهداف برنامه تاکنون محقق نشده است و این امر به علت عدم پرداخت سهم دولت از یکسو و عدم تخصیص بودجه مصوب توسط شهرداری تهران بوده است.
لذا به منظور جبران عقب ماندگیهای سالهای گذشته توسعه حمل و نقل عمومی پیشنهاد می شود؛ شهرداری تهران در هنگام ارائه لایحه بودجه سال ۹۶ یک اقدام جهادی انجام دهد و ضمن قطع و حذف سر فصلهای غیر ضروری توسعه مترو به عنوان اولویت و پیگیری اصلی بودجه شهرداری انتخاب شود و شورای اسلامی شهر تهران نیز این امر را مد نظر قرار دهد.
اهم نیازهای مترو:
ـ ایجاد فضاهای تبادل مسافر ( T.P )در کنار ایستگاههای مترو در راستای یکپارچه سازی حمل و نقل درون شهری
ـ تکمیل، نوسازی، و بهسازی ورودی ایستگاهاه با مصالح مناسب و سبک معماری ایرانی ـ اسلامی
ـ ایجاد و نگهداری فضای سبز، زیباسازی و نظافت ایستگاهها
ـ گویا سازی ایستگاههای مترو با تکمیل نمودن تابلوها در مناطق مختلف شهرداری تهران.»