ابعاد بینالمللی احیای دریاچه ارومیه
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین معصومه ابتکار در مراسم امضا فاز سوم سند همکاری مشترک میان سازمان ملل، ژاپن و سازمان حفاظت از محیط زیست این مطلب را بیان کرد و به تبیین عملکرد دولت و سازمان متبوعش در سالهای اخیر برای بهبود وضعیت تالابها و وضعیت دریاچه ارومیه پرداخت.
وی افزود: دولت یازدهم از ابتدای روی کار آمدن اهتمام جدی به احیای دریاچه ارومیه داشت و حتی در اولین جلسه هیئت دولت مصوبه تشکیل ستاد احیاء دریاچه ارومیه به تصویب رسید و تمامی اقدامات موجب شد تا همکاریهای بینالمللی برای احیای این دریاچه شکل بگیرد.
ابتکار تصریح کرد: دریاچه ارومیه در حقیقت پارک ملی دریاچه ارومیه و تحت مدیریت سازمان حفاظت از محیط زیست است که در این جهت نیز کارهای مثمر ثمری انجام گرفته است و برنامههای تحقیقی و همراه رویکردهای عملیاتی را شاهد بودهایم.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست، با اشاره به بودجه تصویب شده در سال ۹۴ برای احیای دریاچه ارومیه، گفت: سال گذشته ۱۵۰۰ میلیارد تومان بابت احیای دریاچه ارومیه به تصویب رسید و وزارت نیرو نیز عملکرد بسیار مثبتی در زمینه جلوگیری از سدسازی، رهاسازی حقابه دریاچه ارومیه و مدیریت منابع آب جدید تدارک دید که منجر به بهبود وضعیت شد. البته اصلاح الگوی کشت نیز به عهده وزارت جهاد کشاورزی گذاشته شد و جریان مثبتی در راه احیاء دریاچه ارومیه ایجاد کرد.
وی به فاز اول و دوم پروژه همکاری با ژاپن و سازمان ملل متحد اشاره کرد و افزود: این اقدام در نوع خود بینظیر است چرا که به جهت مشارکت مردم در اصلاح الگوی کشاورزی شکل گرفته و یک تجربه ملی محسوب میشود؛ این همکاری میان ژاپن و سازمان ملل حائز اهمیت است چرا که نباید محیط زیست را موضوعی داخلی دانست بلکه بعدی بینالمللی دارد و نمود بارز آن را در این همکاریها شاهدیم.
ابتکار به عملکرد کشاورزان در حوزه دریاچه ارومیه نیز اشاره کرد و گفت: کشاورزان در تمامی مراحل همکاری و همراهی داشتهاند و اگر حس همدلی آنها نبود اجرای پروژه ها به نتیجه منتج نمیشد.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست تصریح کرد: برنامه توسعه پایدار کشاورزی و توجه جوامع محلی به این بحثها را با جدیت دنبال خواهیم کرد و ادامه خواهیم داد و امیدواریم با توجه به بارندگیهای اخیر و شرایط ایجاد شده شاهد بهبود بیش از پیش دریاچه ارومیه باشیم.
وی افزود: اگر بارندگیها ادامه یابد تصور میکنم با همکاری بحث توسعه پایدار کشاورزی و جوامع محلی وضعیت بهتری را در آیندهای نزدیک شاهد باشیم و از شرایط خطیر عبور کنیم.
ابتکار تصریح کرد: تالابها وضعیت مناسبی ندارند و در حال حاضر شرایط بارندگی و جذب آب در فلات مرکزی نداریم؛ اما در خوزستان و شمال کشور شاهد روند بهتر بارندگیها هستیم و امیدواریم هر چه زودتر تالابها در کشور وضعیت مناسبی یابند.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست تاکید کرد: امیدواریم تمهیدات اندیشیده شده برای احیای تالابها و بویژه دریاچه ارومیه به نتیجه قابل قبولی منتج شود و نتایج بهتری را به دست آوریم.
گری لوئیس نماینده سازمان ملل در کشورمان نیز در این مراسم ضمن تقدیر از دولت ژاپن بابت همکاریهای انجام گرفته برای توسعه پایدار کشاورزی و همچنین اهتمام سازمان محیط زیست در این باره گفت: دستاوردهای بسیار مناسبی کسب کردیم و تا امروز در فازهای اول و دوم ۷۵ روستا تحت پوشش کامل برای توسعه کامل کشاورزی قرار گرفتهاند و در حقیقت ۵۰ هزار هکتار تحت تاثیر واقع شده است و یک سوم آب نیز در این طرح صرفهجویی شده است که میتواند به سمت دریاچه ارومیه برگردد؛ البته در این دو فاز کاهش مصرف مواد شیمیایی را دنبال کردهایم و در برخی مزارع مصرف مواد شیمیایی حتی به صفر رسیده است که امیدواریم این مشارکت و همکاریها به احیای دریاچه ارومیه منتج شود.
در پایان واکابایاشی، کاردار سفارت ژاپن در تهران، به ارائه گزارشی درباره فاز اول و دوم همکاریهای دولت ژاپن، سازمان ملل و سازمان حفاظت از محیط زیست کشورمان پرداخت و گفت: وضع دریاچه ارومیه وخیم است و از این رو دولت ژاپن در دیماه ۱۳۹۴ تصمیمگیری کرده که یک میلیون دلار برای احیای دریاچه ارومیه به منظور توسعه پایدار کشاورزی ارائه دهد و امیدواریم تا جایی که ممکن است وضعیت دریاچه، رفاه مردم محلی و معیشت این منطقه به همراه موضوعات زیست محیطی بهبود پیدا کند و شاهد روند مناسبی در احیای دریاچه ارومیه باشیم.