۷۰شاخص رتبهبندی خوابگاههای دانشجویی
به گزارش پایگاه خبری شورا آنلاین جلال نژاد جواد اظهار داشت: فضای خوابگاهی دانشگاههای علوم پزشکی کشور حدود یک میلیون متر مربع با احتساب خوابگاههای استیجاری است که از این تعداد، ۷۰۰ هزار متر مربع ظرفیت خوابگاه ملکی است که بیش از نیمی از آنها، افزون بر ۲۵ سال قدمت دارد.
وی تأمین اسکان و احداث خوابگاه برای دانشجویان مجرد و متأهل دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور را یکی از مهمترین مسائل و دغدغه های مهم معاونت فرهنگی، دانشجویی و امور مجلس وزارت بهداشت عنوان کرد و گفت: باید ظرفیت خوابگاههای دانشگاههای تحت پوشش را به لحاظ کمی و کیفی ارتقاء دهیم.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت زیربنایی خوابگاههای ملکی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور حدود ۴۰۰هزار متر مربع است، افزود: نوسازی و بهسازی برخی از این خوابگاهها در دستور کار است و امید است با تخصیص اعتبارات لازم این مهم انجام شود.
نژادجواد به در دست ساخت بودن ۲۱ خوابگاه دانشجویی استاندارد جدید در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: هر کدام از این خوابگاهها با ظرفیت حدود ۴۰۰ نفر ساخته خواهد شد که البته کل ظرفیت این خوابگاهها بالغ بر ۸ هزار نفر خواهد بود و امید است با تکمیل این خوابگاهها، ۱۶۰ هزار متر مربع به ظرفیت خوابگاههای دانشگاه های علوم پزشکی اضافه شود.
وی افزود: این ۲۱ خوابگاه، قرار است به شکل سوئیتهای ۶ نفره احداث شود و سرانه هر نفر در این سوئیتها ۵.۱۵ نیم متر مربع است که یک عدد استاندارد و قابل قبولی است و هر دانشگاه میتواند به تناسب نیاز خود از این خوابگاهها به صورت مجردی و متأهلی استفاده کند، هر چند ما هدفمان بیشتر تأمین خوابگاههای استاندارد مجردی است.
وی افزود: نقشههای ساخت این خوابگاهها آماده و به مناطق مربوطه جهت برگزاری مناقصات ارسال شده و جانمایی همه این خوابگاهها مشخص شده است. ضمن اینکه آزمایشات مکانیک خاک در محل احداث خوابگاهها انجام شده و امیدواریم با ساخت این خوابگاهها از جمله در تهران، مشهد، یزد، تبریز و… کمبود محلهای اسکان دانشجویان تحت پوشش را برطرف سازیم.
نژاد جواد با تأکید بر اینکه یکی از مهمترین وظایف معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در حوزه رفاهی، بحث خوابگاههاست، خاطرنشان کرد: دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور زحمات زیادی در ایجاد و افزایش ظرفیت اسکان دانشجویان میکشند و همواره پیگیریهای لازم جهت تأمین تجهیزات و تأسیسات خوابگاهها را به بهترین نحو انجام میدهند. به صراحت باید گفت در سطح کشور شاید سالانه بیش از چندین میلیارد تومان صرف تجهیزات و تأسیسات خوابگاهی میشود و امید است ظرفیت خوابگاهی کشور در حد قابل قبولی افزایش یابد تا به استانداردهای لازم به لحاظ کمی و کیفی دست یابیم.
یکی از اهداف ما در احداث این خوابگاهها کیفی سازی و قدمت بیش از ۵۰ سال است
مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت با بیان اینکه مصالح و تأسیسات بکارگرفته در این ۲۱ خوابگاه با کیفیت مطلوبی تهیه خواهد شد، خاطرنشان کرد: یکی از اهداف ما در طراحی و ساخت این خوابگاهها این است که این بناها، بیش از ۵۰ تا ۱۰۰ سال قدمت و عمر داشته باشند تا جزو سرمایههای ماندگار در کشور به شمار روند، از اینرو در طراحی نقشهها، معماری و نوع مصالح بکاررفته و تأسیسات زیربنایی دقتهای لازم را انجام خواهیم داد.
رتبه بندی خوابگاههای دانشجویی بر اساس ۷۰ شاخص
نژاد جواد به ضرورت رتبه بندی خوابگاههای دانشجویی سراسر کشور اشاره کرد وگفت: در راستای افزایش کیفیت زندگی دانشجویان ما این رتبه بندیها را طراحی کردیم و تلاش داریم با رتبه بندی واعتبار سنجی به خوابگاههای دانشجویی، سطح خدمات رفاهی و خدماتی را به لحاظ کیفی و کمی ارتقاء دهیم.
وی شاخصهای طراحی شده برای رتبه بندی خوابگاههای دانشجویی را ۷۰ شاخص عنوان کرد و گفت: این شاخصها در ۷ محور از جمله شهرسازی، نیروی انسانی، تجهیزات، تأسیسات، عمران طراحی شده است و تلاش داریم بر اساس ۷۰ شاخص طراحی شده، خوابگاههای تحت پوشش خود را اعتبار سنجی کنیم.
وی سرانه متوسط برای هر یک از دانشجویان در خوابگاهها را ۱۵ متر عنوان کرد وگفت: در برخی از خوابگاههای قدیمی و غیرمطلوب کشور اکنون سرانه فضا برای هر دانشجو حدود ۴ متر است که این رقم مناسبی نیست و درصدد هستیم بر اساس شاخصهای طراحی شده، بر کمیت و کیفیت خوابگاه بیفزاییم.
هزینههای مسکن دانشجویی را بر اساس رتبه خوابگاهها از دانشجویان اخذ میکنیم
این مقام مسئول افزود: مقرر است در آینده هزینههای مسکن دانشجویی را بر اساس رتبه خوابگاه از آنها اخذ کنیم و به همین دلیل این کار به زودی آغاز خواهد شد و همه دانشگاههای تحت پوشش باید بر اساس شاخصهای موردنظر اعتبارسنجی و رتبهبندی شوند. هر چند خیلی از دانشگاههای ما به طور طبیعی به سمت شاخصهای استاندارد حرکت میکنند و هر کجا نقصی باشد در صدد رفع آن اقدام میکنند. در مجموع هدف ما این است که با اعتبارسنجی صحیح خوابگاههای دانشجویی بسیاری از کمبودها و معایب را اصلاح سازیم. البته در این راه خوشبختانه دانشجویان ما در شورای صنفی فعال هستند و هر کاری که در خوابگاهها نیاز باشد و از عهده آن برآیند را انجام میدهند و این کمک بزرگی به افزایش سطح کیفی زندگی خوابگاهی است.
تغذیه دانشجویان یکی از مهمترین دغدغههای مسئولان دانشگاههای علوم پزشکی است
وی به بحث تغذیه به عنوان یکی دیگر از دغدغههای مهم مسئولان معاونتهای فرهنگی و دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: کیفیت تغذیه یکی از معضلات جدی ما در خوابگاههای دانشجویی است؛ از این رو برای رسیدن به شرایط مطلوب جامعه هدف خود با تشکیل کارگروهی سعی میکنیم در اصلاح و تغییرات کیفی غذا اقدامات موثری انجام دهیم. امیدواریم بزودی با فراهم آمدن بسترهای لازم، تغذیه مطلوب دانشجویی را در دانشگاههای هدف خود به بهترین نحو ایجاد کنیم و همه دانشگاهها به سمت تأمین غذای مطلوب گام بردارند. هرچند مطلوب بودن غذا صرفا به این مسائل خلاصه نمیشود وعوامل مختلفی همچون نیروی انسانی، آشپز، سرآشپز و توزیع کننده غذا در کیفیت غذا دخیل هستند. ما برای اینکه الگوی مطلوبی برای تغذیه داشته باشیم، بخشهایی از این الگو را در آیین نامه تغذیه لحاظ کردهایم.
تا چند روز آینده آیین نامه جدید تغذیه دانشجویان ابلاغ میشود
نژاد جواد افزود: قول داده بودیم تا پایان سال ۹۴ آیین نامه جدید تغذیه را در سراسر کشور ابلاغ کنیم اما به دلایل حقوقی و یکسری موانع نتوانستیم به این مهم دست یابیم اما امیدواریم ظرف چند روز آینده با امضای وزیر بهداشت، آیین نامه جدید تغذیه را ابلاغ کنیم که قطعاً فرآیند تغذیه در دانشگاه اعم از قیمت یا میزان کالری که یک دانشجو متناسب با شرایط مختلف مصرف میکند را تسهیل میکند.
وی به افزایش منوی غذایی دانشجویان در دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد وگفت: در برخی دانشگاهها ناهار با دو منو و حتی شام با سه منو توزیع می شود و تلاش داریم بقیه دانشگاهها را نیز به لحاظ تنوع غذایی تجهیز کنیم.
بخشی از آشپزخانههای خوابگاههای دانشجویی را صنعتی کردهایم
وی به ضرورت صنعتی کردن بخشی از آشپزخانههای خوابگاههای دانشجویی در کشور اشاره کرد و گفت: امیدواریم در سال ۹۵ بخشی از این کار انجام گیرد چرا که صنعتیسازی تأثیر بسزایی در کیفیت و توزیع غذا میگذارد. البته طرح اولیه این پروژه را آماده کردهایم و در نشست آتی مدیران دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، نتایج آن را به مدیران دانشجویی اعلام خواهیم کرد. به هرحال کیفیت پخت و توزیع غذا یکی از مهمترین رسالتهای ماست که امیداریم با صنعتیسازی بتوانیم بسیاری از مشکلات را مرتفع سازیم.
نژاد جواد ادامه داد: برخی از دانشگاههای ما در راستای صنعتیسازی، کبابپزهای خود را مکانیزه و صنعتی کردهاند که این تغییرات به ظاهر کوچک بسیاری از مشکلات را حل میکند و بر سرعت و کیفیت کار تأثیر بسزایی می گذارد. اخیرا در بازدیدی از دانشگاههای یزد، مشهد و تربت حیدریه مشاهده شد که برخی از دانشگاهها حتی ظروف آهنی و استیل خود را کنار گذاشتهاند و نوع دیگری از ظروف را برای خود تهیه کردهاند که این کار در بهداشت و سلامت دانشجویان تأثیر بسزایی دارد.
ضرورت یکسانسازی نوع و کیفیت غذا در سراسر کشور
مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت خواستار همسانی و یکسانسازی کیفیت مطلوب غذا در همه دانشگاههای علوم پزشکی کشور شد و گفت: این یکسانسازی باید رعایت شود و این طور نباشد که در تهران بهترین غذا برای دانشجویان در نظرگرفته شود و در مناطقی کمتر برخوردار غذای نامطلوبی در اختیار دانشجو قرار گیرد. به هرحال متاسفانه و به رغم تلاشی که ادارات تغذیه و مدیران دانشجویی ما انجام می دهند، این تفاوتها گاهی دیده میشود. در تلاشیم نوع و کیفیت غذای دانشجویان سراسر کشور را از نظر نوع کالری، کیفیت پخت و توزیع، یکسانسازی کنیم.